Business & Finance Κυριακή 21/11/2021, 20:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η χώρα που θέλει να χτίσει την πρώτη Bitcoin City στον κόσμο

Το σχέδιο παρομοιάστηκε με τις πόλεις που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος

Η χώρα που θέλει να χτίσει την πρώτη Bitcoin City στον κόσμο

Το Ελ Σαλβαδόρ επιδιώκει να χτίσει την πρώτη πόλη με Bitcoin στον κόσμο. Τα σχέδια αυτά για την πρώτη Bitcoin City, αποκάλυψε χθες Σάββατο ο πρόεδρος της χώρας, Ναγίμπ Μπουκέλε, δηλώνοντας ότι η προσπάθεια αυτή αρχικά θα χρηματοδοτηθεί από ομόλογα σε Bitcoin.

Μιλώντας στο κλείσιμο μιας εβδομαδιαίας προώθησης του κρυπτονομίσματος στο Ελ Σαλβαδόρ, ο Μπουκέλε είπε ότι η πόλη που σχεδιάζεται στην Λα Ουνιόν στα ανατολικά της χώρα θα τροφοδοτείται με γεωθερμική ενέργεια από ένα ηφαίστειο και δεν θα επιβάλει φόρους εκτός από τον φόρο προστιθέμενης αξίας.

«Επενδύστε εδώ και κερδίστε όσα χρήματα θέλετε», είπε ο Μπουκέλε από το παραλιακό θέρετρο της Μιζάτα. «Πρόκειται για μια πλήρως οικολογική πόλη που λειτουργεί και παίρνει ενέργεια από ένα ηφαίστειο».

Το 50% του ΦΠΑ θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των ομολόγων που θα εκδοθούν για την οικοδόμηση της πόλης και το υπόλοιπο ήμισυ θα κατευθυνθεί για το κόστος υπηρεσιών όπως η συλλογή σκουπιδιών, σύμφωνα με τον ηγέτη της χώρας, ο οποίος εκτιμάει ότι το κόστος για τις δημόσιες υποδομές θα ανέλθει περί των 300.000 Bitcoins.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο περιουσιακό στοιχείο.

Αν και ο Μπουκέλε είναι δημοφιλής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ εμφανίζονται δύσπιστοι για το Bitcoin και η άτακτη εισαγωγή του έχει πυροδοτήσει διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης.

Παρομοιάζοντας το σχέδιό του με τις πόλεις που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Μπουκέλε είπε ότι η Bitcoin City θα είναι κυκλική, με αεροδρόμιο, οικιστικές και εμπορικές περιοχές και θα διαθέτει μια κεντρική πλατεία σχεδιασμένη να μοιάζει από αέρος με το σύμβολο του κρυπτονομίσματος. «Αν θέλουμε το Bitcoin να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, θα πρέπει να φτιάξουμε μερικές Αλεξάνδρειες», ανέφερε.

Αναφορικά με την έκδοση των ομολόγων, ο Μπουκέλε είπε ότι τα πρώτα ομόλογα θα εκδοθούν το 2022, προτείνοντας μάλιστα την πρώτη έκδοση να πραγματοποιηθεί σε 60 ημέρες.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο Σάμσον Μόου, επικεφαλής στρατηγικής της εταιρείας παροχής τεχνολογίας blockchain, Blockstream, είπε ότι η πρώτη 10ετής έκδοση, γνωστή ως «το ηφαισιακό ομόλογο», θα είναι ύψους 1 δισ. δολαρίων, με υποστήριξη από το Bitcoin και με επιτόκιο 6,5%. Το μισό του ποσού αυτού θα κατευθυνθεί για την αγορά Bitcoin, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλα ομόλογα.

Μετά από πέντε χρόνια, το Ελ Σαλβαδόρ θα αρχίσει να πουλά μέρος των Bitcoin για τη χρηματοδότηση του ομολόγου προκειμένου να δώσει στους επενδυτές ένα «πρόσθετο κουπόνι», όπως προσέθεσε ο Μόου, υποστηρίζοντας ότι η αξία του κρυπτονομίσματος θα συνεχίσει να αυξάνεται δυναμικά.

«Αυτό θα καταστήσει το Ελ Σαλβαδόρ το οικονομικό κέντρο του κόσμου», είπε.

Μόλις εκδοθούν δέκα από αυτά τα ομόλογα, 5 δισ. δολάρια σε Bitcoin θα αποσυρθούν από την αγορά για αρκετά χρόνια, ανέφερε ο Μόου. «Δέκα ακόμη χώρες να εκδόσουν τέτοια ομόλογα, θα καλύψουν το ήμισυ της κεφαλαιοποίησης του Bitcoin επί του παρόντος».

Η «θεωρία του παιχνιδιού» για αυτά τα ομόλογα δίνει στο Ελ Σαλβαδόρ ένα πλεονέκτημα, σύμφωνα με τον ίδιο. «Εάν το Bitcoin σε ορίζοντα πενταετίας φτάσει το 1 εκατομμύριο δολάρια, το οποίο νομίζω ότι θα συμβεί, θα πουληθούν Bitcoin και μέσα σε δύο τρίμηνα θα ανακτηθούν τα 500 εκατ. δολάρια».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ελ Σαλβαδόρ: Εξορύσσει Bitcoin με ενέργεια από ένα…ηφαίστειο

Το μεγάλο κρυπτο-πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ

Ελ Σαλβαδόρ: Διαδηλωτές καίνε τα ΑΤΜ του bitcoin

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News