Business & Finance Παρασκευή 1/10/2021, 14:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελ Σαλβαδόρ: Εξορύσσει Bitcoin με ενέργεια από ένα…ηφαίστειο

Ελ Σαλβαδόρ: Εξορύσσει Bitcoin με ενέργεια από ένα…ηφαίστειο

Bitcoin αξίας 269 δολαρίων έχει εξασφαλίσει το Ελ Σαλβαδόρ αξιοποιώντας ενέργεια που εξασφάλισε από ένα ηφαίστειο, όπως επιβεβαίωσε και μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας, Ναγίμπ Μπουκέλε.

Ο Μπουκέλε, ο οποίος φαίνεται πως έχει αποθέσει το μέλλον της πολιτικής του καριέρας στο μεγάλο πείραμα του Bitcoin, ανήρτησε μάλιστα εχθές ένα βίντεο με πλάνα από κοντέινερ με το σήμα της κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ, τα οποία ήταν γεμάτα από τα ειδικά μηχανήματα για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Στο ίδιο βίντεο παρουσιάζονται τεχνικοί που τοποθετούν ειδικές συσκευές για την εξόρυξη, καθώς και πλάνα από ψηλά σε δασική περιοχή της χώρας κοντά σε ένα ηφαίστειο.

Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες το Ελ Σαλβαδόρ υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο νόμισμα, το οποίο θα χρησιμοποιείται κανονικά για συναλλαγές, κίνηση που προκάλεσε αναστάτωση στους κόλπους των χρηματοοικονομικών, αλλά και στους κόλπους των θαυμαστών των κρυπτονομισμάτων.
Βέβαια, ο Μπουκέλε επεσήμανε ότι το πρόγραμμα εξόρυξης είναι ακόμη καθοδόν και πως η χώρα βρίσκεται σε φάση «τεστ και εγκατάστασης» νέου εξοπλισμού εξόρυξης.

«Πρόκειται απλώς περί γεωθερμικής ενέργειας» επεσήμανε στο CNBC o Alejandro de la Torre, ειδικός του κλάδου. «Η Ισλανδία το κάνει από την πολύ, πολύ αρχή της εξόρυξης Bitcoin».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελ Σαλβαδόρ έχει τη φήμη της «γης των ηφαιστείων» και για το λόγο αυτό η γεωθερμική ενέργεια συνεισφέρει περίπου το ένα τέταρτο στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία. «Μία πλήρως ανανεώσιμη, μη αξιοποιημένη πηγή ενέργειας έχει ξεκινήσει να λειτουργεί αποκλειστικά εξαιτίας του Bitcoin», δήλωσε ο Brandon Arvanaghi, ο οποίος δραστηριοποιείται στην εξόρυξη Bitcoin και προσέθεσε ότι «το Bitcoin είναι ο σπουδαιότερος επιταχυντής της ανάπτυξης της ανανεώσιμης ενέργειας στην ιστορία».

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το πείραμα υιοθέτησης του Bitcoin στο Ελ Σαλβαδόρ έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις στον πληθυσμό της χώρας, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News