Business & Finance Τρίτη 7/09/2021, 11:36
ΑΓΟΡΕΣ

Ελ Σαλβαδόρ: Το μεγάλο πείραμα του Bitcoin άρχισε

Ελ Σαλβαδόρ: Το μεγάλο πείραμα του Bitcoin άρχισε

Είναι πλέον επίσημο. Το Bitcoin θεωρείται «νόμιμο νόμισμα», ένα αναγνωρισμένο από το κράτος μέσο πληρωμής, στο Ελ Σαλβαδόρ, στο οποίο και στρέφει τα βλέμματά της πλέον όλη η χρηματοοικονομική κοινότητα. 

Σε μία σειρά αναρτήσεων στο Twitter ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε αποκάλυψε ότι η χώρα του αγόρασε τη Δευτέρα 200 Bitcoin και συνολικά έχει στην κατοχή της 400 Bitcoin, στο πρώτο βήμα της ευρύτερης προσπάθειάς της να προσθέσει το ψηφιακό νόμισμα στον ισολογισμό της. Η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε κοντά στα 52.680 δολάρια στον απόηχο της είδησης.

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι η πρώτη χώρα που υιοθετεί το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα, το οποίο και θα χρησιμοποιείται μαζί με το αμερικανικό δολάριο. Υπέρμαχοι και επικριτές της κίνησης θα παρακολουθούν στενά το άνευ προηγουμένου αυτό πείραμα και τις επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική οικονομία.

Προσδοκία του Μπουκέλε είναι να δοθούν σημαντικές τονωτικές ενέσεις στην οικονομία, στην οποία το 70% των κατοίκων δεν έχει πρόσβαση σε παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ούτε καν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό. Πρόκειται άλλωστε για μία οικονομία η οποία είναι άκρως εξαρτημένη από το συνάλλαγμα που στέλνουν οι πολίτες που εργάζονται στο εξωτερικό. Αυτό καλύπτει το 20% έως και 24% του ΑΕΠ σύμφωνα με υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο πρόεδρος λοιπόν τονίζει ότι η εισροή συναλλάγματος θα γίνει πολύ πιο εύκολη και ταχύτερη με το Bitcoin και παρουσιάζει το ψηφιακό νόμισμα ως ένα όχημα «οικονομικής απελευθέρωσης» από τους περιορισμούς του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος.

Πάντως σχεδόν το 70% των πολιτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Central American University εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την απόφαση της κυβέρνησης, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δήλωσαν ότι δεν είναι πολύ σίγουροι για το πώς ακριβώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό νόμισμα.

Βάσει του νόμου που έχει ψηφιστεί οι τιμές προϊόντων μπορούν να δηλώνονται σε Bitcoin, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να πληρώνουν φόρους και εισφορές με το ψηφιακό νόμισμα. Οι συναλλαγές σε Bitcoin δεν θα υπόκεινται σε κεφαλαιακό φόρο. 

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο μεγάλο αυτό «πείραμα» που έχει προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, θα πρέπει να εγγραφούν στο ψηφιακό πορτοφόλι Chivo της χώρας. Θα λάβουν με την εγγραφή τους μερίδιο Bitcoin αξίας 30 δολαρίων. 

Οικονομολόγοι σχολίαζαν στο CNBC ότι το Bitcoin σε καμία περίπτωση δεν σχεδιάστηκε ως μέσο πληρωμών και επομένως αυτό είναι ένα μάλλον πρώιμο πείραμα. Όλοι τώρα περιμένουν να δουν εάν τα αποτελέσματά του θα εκπλήξουν στον ίδιο βαθμό με την ξέφρενη κούρσα του κρυπτονομίσματος τα τελευταία χρόνια. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News