BUSINESS & FINANCE

Θα γίνει ποτέ η Ευρώπη Ελ Σαλβαδόρ; Το μεγάλο στοίχημα του Bitcoin

Στελέχη του χρηματοοικονομικού κλάδου εξηγούν στο «MR» εάν η κίνηση του Ελ Σαλβαδόρ είναι σημείο καμπής για τη διεθνή οικονομία

Θα γίνει ποτέ η Ευρώπη Ελ Σαλβαδόρ; Το μεγάλο στοίχημα του Bitcoin

Το μεγάλο πείραμα της κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ, η οποία πρόσφατα υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο συνάλλαγμα, έχει προκαλέσει κραδασμούς στους κόλπους των χρηματοοικονομικών, με θετικές και αρνητικές αντιδράσεις να έρχονται όχι μόνο από συστημικούς κύκλους, αλλά και από την ίδια την κοινότητα του Bitcoin. Γενικά θα περίμενε κανείς ότι μία τέτοια κίνηση θα έβρισκε κάθετα τα συστημικά στελέχη και θα έδινε δικαίωση στους οπαδούς των κρυπτονομισμάτων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια μάχονται για την ευρεία υιοθέτησή τους. Παρότι εν πολλοίς έτσι είναι η κατάσταση, το πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ φαίνεται πως έχει ρίξει το τείχος μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς δεν μπορεί απλώς να χαρακτηριστεί αδιαμφισβήτητα σωστή ή λάθος.

Όπως επισημαίνει στο «MR» ο Ξενοφών Κοντούρης, ιδρυτής της Athens Labs με μακρά εμπειρία στο χώρο του Blockchain, προτού εξετάσει κανείς την περίπτωση του Ελ Σαλβαδόρ οφείλει να λάβει υπόψιν ότι η συντριπτική πλειονότητα (της τάξης του 70%) των κατοίκων της χώρας δεν είχαν πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες, ενώ τα εμβάσματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στο ρευστό που κυκλοφορεί. Ταυτόχρονα υπενθυμίζει ότι η οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ παραπαίει έπειτα από χρόνια πολιτική και μακροοικονομική αστάθεια, με συνέπεια τη φτωχοποίηση μίας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού (37,8% υπό το όριο της φτώχειας). Δεδομένων αυτών και αναγνωρίζοντας ότι αποκλίνει από τη μέση προσέγγιση της κοινότητας του Bitcoin, ο κ. Κοντούρης χαρακτηρίζει το πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ ως μία «μεγάλη πολιτική μανούβρα», η οποία τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο ενδέχεται να προκαλέσει πλήγματα στην κυβέρνηση και τους ανθρώπους του Ελ Σαλβαδόρ.

Διακυμάνσεις

Βέβαια είτε αποβεί επιτυχημένη είτε όχι, η κίνηση του Ελ Σαλβαδόρ θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό αντίστοιχες κινήσεις άλλων κρατών, αφού συνεχώς πλησιάζει η υιοθέτηση κάποιας μορφής ψηφιοποιημένου χρήματος, τονίζει στο «MR» ο Δρ. Μάνθος Ντελής, καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής στο Montpellier Business School. Ωστόσο, εντοπίζει ότι στην περίπτωση του Ελ Σαλβαδόρ ενδέχεται να ανακύψουν προβλήματα σε επίπεδο τεχνικό και οικονομικό. Αφενός, θα πρέπει να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλατφορμών. «Θυμίζω ότι η μετατροπή της δραχμής σε ευρώ πήρε περίπου δύο χρόνια να ολοκληρωθεί και λειτούργησε υποδειγματικά. Στην περίπτωση του Ελ Σαλβαδόρ δεν υπήρχε η κατάλληλη προετοιμασία, γεγονός που φάνηκε αμέσως στα προβλήματα με τις πλατφόρμες και το δίκτυο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Δρ. Ντελής.

Αφετέρου, οικονομικό ζήτημα ανακύπτει λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων που εξακολουθούν να ταλανίζουν το Bitcoin, καθώς με μία απότομη πτώση της αξίας, μειώνεται και άμεσα η αγοραστική δύναμη για τους κατοίκους του Ελ Σαλβαδόρ. Ενδεικτικά, έχοντας παρακολουθήσει τους κύκλους της αγοράς κρυπτονομισμάτων, ο κ. Κοντούρης αναμένει ότι αφότου το Bitcoin φτάσει ή ακόμη και ξεπεράσει τα 100.000 δολάρια, θα ακολουθήσει πτώση της τιμής του κατά σχεδόν 80%. Αμφότεροι προειδοποιούν ότι οι διακυμάνσεις του Bitcoin σε συνδυασμό με τον χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό προοιωνίζονται σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ. Ωστόσο, αισιοδοξία αποπνέει το γεγονός ότι η υιοθέτηση του Bitcoin θα προσφέρει μία τροπον τινά ανεξαρτησία στο Ελ Σαλβαδόρ, καθώς συγκαταλέγεται στα «δολαριοποιημένα» κράτη της Λατινικής Αμερικής, όπως παρατηρεί ο Δρ. Ντελής.

Θα δούμε ποτέ το Bitcoin στην Ευρώπη;

«Αυτή είναι η ευκολότερη απάντηση», δηλώνει στο «MR» ο κ. Κοντούρης για να συνεχίσει ότι δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί το Bitcoin όσο υπάρχει το ευρώ. Μάλιστα, για τον ίδιο το μόνο σενάριο υιοθέτησης του Bitcoin (ως παράλληλου νομίσματος ή ως συναλλαγματικού διαθέσιμου) στην Ευρωζώνη βρίσκεται 50 έως 100 χρόνια μακριά υπό τις προϋποθέσεις ότι θα έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από ανεπτυγμένες ή ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες και ότι η νομισματική πολιτική έχει προσαρμοστεί κατάλληλα. Εξυπνακούεται βέβαια ότι σε ένα τέτοιο σενάριο η τιμή του Bitcoin θα έχει σταθεροποιηθεί.

Ο Δρ. Ντελής θεωρεί ότι ένα ψηφιακό νόμισμα που θα ελέγχεται από τις κεντρικές τράπεζες είναι το μέλλον, χωρίς όμως να ξεφεύγει από τη λογική της νομισματικής πολιτικής. Πρώτον, τονίζει ότι σε ένα τέτοιο σενάριο ενδέχεται να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και ιδίως του ΦΠΑ, ο οποίος μπορεί να αποδίδεται απευθείας στο λογιστήριο του κράτους. «Για μία οικονομία σαν την ελληνική αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό», επισημαίνει ο ίδιος. Δεύτερον, εξηγεί ότι η αύξηση της ρευστότητας στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής δεν είναι πλεόν επαρκής στον ψηφιοποιημένο κόσμο. «Πρέπει η νομισματική πολιτική να φτάνει στα μεσαία και χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα με μεγαλύτερη ένταση. Σήμερα αυτή η ρευστότητα γίνεται κυρίως χρηματοοικονομικό προϊόν από τους χρηματοπιστωτικούς οίκους. Εφόσον αυτό συνεχιστεί, περισσότερα κράτη θα πάνε στη λογική της «ανεξαρτησίας» μέσω των κρυπτονομισμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό ξεκίνησε από το δολαριοποιημένο Ελ Σαλβαδόρ. Η συνέχεια έχει σίγουρα ενδιαφέρον.», τονίζει ο Δρ. Ντελής.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News