Business & Finance Πέμπτη 2/09/2021, 21:30
ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Ελ Σαλβαδόρ: Στο «παρά πέντε» της χρήσης του bitcoin, οι κάτοικοι δεν το θέλουν

Ελ Σαλβαδόρ: Στο «παρά πέντε» της χρήσης του bitcoin, οι κάτοικοι δεν το θέλουν

Λίγες μόλις ημέρες απομένουν για να καθιερωθεί το bitcoin ως επίσημο νόμισμα της χώρας και οι κάτοικοι του Ελ Σαλβαδόρ διατείνονται ότι δεν το γνωρίζουν, ενώ οι περισσότεροι διαφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησης και δεν έχουν εμπιστοσύνη στο σχέδιο, όπως έδειξε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Αμερικής (UCA).

«Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό θα μας φέρει κέρδος ή ζημία. Δεν έχουμε εκπαιδευθεί. Δεν έχουμε ενημερωθεί πώς θα το χρησιμοποιούμε ούτε πώς θα κάνουμε τις αλλαγές», είναι μερικές από τις απαντήσεις που έδωσαν στη δημοσκόπηση κάτοικοι του Ελ Σαλβαδόρ το οποίο την επόμενη Τρίτη θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα υιοθετήσει το bitcoin ως βασικό νόμισμα.

Τουλάχιστον το 67,9% των 1.281 ερωτηθέντων δήλωσε ότι διαφωνεί ή διαφωνεί απόλυτα με τη χρήση του bitcoin ως νόμιμου νομίσματος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του UCA, του πανεπιστημίου που εδρεύει στο Ελ Σαλβαδόρ. Λίγο περισσότερο από το 32% των κατοίκων δήλωσαν ότι συμφωνούν σε κάποιο επίπεδο.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι 9 στους 10 ανθρώπους δεν είχαν σαφή κατανόηση του bitcoin και 8 στους 10 δήλωσαν ότι είχαν μικρή ή καθόλου εμπιστοσύνη στη χρήση του.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, 7 στους 10, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει τον νόμο που τον καθιστά νόμιμο χρήμα.

Επικριτές του εγχειρήματος υποστηρίζουν ότι το κρυπτονόμισμα, εκτός του ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα χρήματος, ενδεχομένως να πυροδοτήσει και πληθωρισμό. Από το 2001, όταν το Ελ Σαλβαδόρ υιοθέτησε το δολάριο ως επίσημο νόμισμα, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός κυμαινόταν μόλις στο 2%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στη Λατινική Αμερική. Η εντυπωσιακή αυτή επίδοση θα μπορούσε να απειληθεί από την εισαγωγή του bitcoin, του οποίου η αξία παρουσιάζει αυξομείωση της τάξης των 2.500 δολαρίων μέσα σε λίγες μόλις ώρες.

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ εκδηλώνουν ανησυχίες για περιβαλλοντικά θέματα και ζητήματα διαφάνειας ως προς την υιοθέτηση του bitcoin, ενώ οι αγορές εμφανίζονται προβληματισμένες, προειδοποιώντας για χάος στην αγορά συναλλάγματος και οικονομική κατάρρευση.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News