Business & Finance Δευτέρα 16/08/2021, 15:24
BUSINESS & FINANCE

Tο πείραμα του MIT: Τι έγινε όταν μοίρασαν δωρεάν bitcoin σε χιλιάδες φοιτητές

Tο πείραμα του MIT: Τι έγινε όταν μοίρασαν δωρεάν bitcoin σε χιλιάδες φοιτητές

O Jeremy Rubin ήταν δευτεροετής φοιτητής πληροφορικής όταν αποφάσισε ότι ήθελε να δώσει σε κάθε τελειόφοιτο του Massachusetts Institute of Technology bitcoin αξίας 100 δολαρίων. 

Επτά μήνες αργότερα, με τη βοήθεια δωρεών μισού εκατομμυρίου δολαρίων, από απόφοιτους και υποστηρικτές του bitcoin, έκανε αυτό ακριβώς. Και 3.108 τελειόφοιτοι του MIT δέχθηκαν την προσφορά του. 

Ήταν το 2014, όταν το δημοφιλέστερο από τα κρυπτονομίσματα δεν ήταν και τόσο δημοφιλές, με την τιμή του να κινείται γύρω στα 336 δολάρια. 

Εάν οι φοιτητές που πήραν αυτά τα δωρεάν bitcoin τα είχαν κρατήσει έως σήμερα, σήμερα θα ήταν κατά 44,1 εκατ. δολάρια πλουσιότεροι. Όμως κάποιοι δεν το έκαναν. 

Οι ερευνητές που παρακολουθούσαν το project (μεταξύ αυτών και ο Christian Catalini, που σήμερα είναι εκ των δημιουργών του κρυπτονομίσματος του Facebook, Diem) λένε ότι ένας στους 10 ξόδεψε τα bitcoin του στις πρώτες δύο εβδομάδες. Έως το τέλος του πειράματος, το 2017, ο ένας στους τέσσερις τα είχε ξοδέψει. Μετά από αυτό, οι δημιουργοί του πειράματος σταμάτησαν να παρακολουθούν τις συναλλαγές. 

Ο Van Phu, που σήμερα είναι μηχανικός λογισμικού και συνιδρυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας κρυπτονομισμάτων Floating Point Group, μετανιώνει μέχρι και τώρα γιατί ξόδεψε μεγάλο μέρος των bitcoin του σε σούσι. «Ένα από τα χειρότερα πράγματα και ένα από τα καλύτερα πράγματα στο MIT είναι ένα εστιατόριο που λέγεται Thelonious Monkfish. Ξόδεψα πολλά από τα κρυπτονομίσματά μου πληρώνοντας για σούσι», λέει στο CNBC. 

Και δεν ήταν ο μόνος. Ο Sam Trabucco, ένας trader που επίσης έλαβε μέρος στο πείραμα τότε, υπολογίζει ότι οι μισοί από όσους γνώριζε ο ίδιος ξόδεψαν τα δωρεάν bitcoin τους σε σούσι. «Ήταν το μοναδικό εστιατόριο στο Κέιμπριτζ που δεχόταν bitcoin τον καιρό εκείνο και ήταν ένα αρκετά δημοφιλές μέρος», εξηγεί. Το εστιατόριο έχει αλλάξει πλέον το όνομά του και δεν δέχεται πια bitcoin. 

Το πείραμα 

Στόχος του πειράματος του Rubin ήταν να κάνει γνωστό το bitcoin ανάμεσα στους φοιτητές του MIT. Όποιος ήθελε να πάρει bitcoin αξίας 100 δολαρίων δωρεάν, έπρεπε απλά να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο και να διαβάσει το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό. 

Την εποχή εκείνη δεν ήταν πολύ εύκολο για κάποιον να δημιουργήσει ένα crypto wallet, επομένως κάποιοι φοιτητές τα παράτησαν. Τελικά, το 70% πήρε τα bitcoin.

Μάλιστα κάποιοι δέχθηκαν να πληρώσουν προμήθεια σε άλλους φοιτητές, που ανέλαβαν να στήσουν το wallet για λογαριασμό τους. 

Τελικά, από αυτούς τους φοιτητές, κάποιοι ασχολήθηκαν επαγγελματικά με τα κρυπτονομίσματα, αργότερα στη ζωή τους. 

Όμως, καθώς οι πληρωμές με το bitcoin ήταν -τότε, όπως και σήμερα- πολύ δύσκολες, οι περισσότεροι κατέληξαν να κρατήσουν τα κρυπτονομίσματά τους σαν επένδυση. Και αυτοί δικαιώθηκαν περισσότερο, με δεδομένη τη δραματική άνοδο της τιμής του bitcoin. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News