Business & Finance Παρασκευή 17/09/2021, 15:57
BUSINESS & FINANCE

Θα πετούσατε 2 iPhones στα σκουπίδια για ένα bitcoin;

Θα πετούσατε 2 iPhones στα σκουπίδια για ένα bitcoin;

Κάθε συναλλαγή του bitcoin δημιουργεί την ίδια ποσότητα ηλεκτρονικών σκουπιδιών με το να πετάξει κανείς δύο iPhones, διαπίστωσαν αναλυτές. Και αυτό γιατί η διάρκεια ζωής των υπολογιστών που κάνουν το «mining» των κρυπτονομισμάτων είναι πολύ μικρή. 

Το δίκτυο του bitcoin παράγει κάθε χρόνο 30,7 μετρικούς κιλοτόνους σκουπίδια, καθώς ο εξοπλισμός του mining πετιέται, διαπίστωσε μελέτη των οικονομολόγων Alex de Vries και Christian Stoll.

Με δεδομένο ότι το 2020 έγιναν 112,5 εκατομμύρια συναλλαγές bitcoin, αυτό ισοδυναμεί τουλάχιστον με 272 γραμμάρια ηλεκτρονικών απορριμμάτων ανά συναλλαγή, καταλήγει η μελέτη. 

Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με δύο iPhone 12 mini ή το μισό ενός iPad. 

Οι επικριτές του bitcoin έχουν επισημάνει εδώ και καιρό την τεράστια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται για την εξόρυξη του κρυπτονομίσματος. Όμως μέχρι στιγμής, κανείς δεν είχε ασχοληθεί με τις πολύ μεγάλες ποσότητες hardware που «αναλώνονται» για τη διαδικασία αυτή. 

Ως γνωστόν, το mining είναι η διαδικασία όπου υπολογιστές λύνουν σύνθετα μαθηματικά προβλήματα για να πιστοποιήσουν τις συναλλαγές και να κερδίσουν νέα νομίσματα. Αυτό απαιτεί μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και οι περισσότεροι miners χρησιμοποιούν ειδικά τσιπ υπολογιστών, που είναι γνωστά ως ASICs.

Καθώς οι υπολογιστές ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο, οι miners αναγκάζονται να αναζητούν διαρκώς τα πιο νέα και ισχυρά μηχανήματα. «Η διάρκεια ζωής των μηχανημάτων που κάνουν mining bitcoin είναι μόνο 1,29 χρόνια», αναφέρει η μελέτη. 

Έτσι, τα ηλεκτρονικά απορρίμματα των 30,7 κιλοτόνων που παράγονται από τις συναλλαγές του bitcoin κάθε χρόνο, συγκρίνονται με τους υπολογιστές, τα smartphones και τις άλλες συσκευές τηλεφωνίας και πληροφορικής που πετάει κάθε χρόνο μια ολόκληρη χώρα, όπως η Ολλανδία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News