GREEN ECONOMY

Το βρόμικο μυστικό του Bitcoin: Εκπέμπει τους ίδιους ρύπους με την Ελλάδα

Όσο περισσότερο αυξάνονται οι τιμές του, τόσο περισσότερη ενέργεια απαιτείται για την εξόρυξή του.

Το βρόμικο μυστικό του Bitcoin: Εκπέμπει τους ίδιους ρύπους με την Ελλάδα

Το τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος του Bitcoin επιχειρεί να αποκαλύψει η Bank of America, εξηγώντας ότι για την «εξόρυξη» του κρυπτονομίσματος (mining) καταναλώνεται τόση ενέργεια όση καταναλώνει ολόκληρη η Ελλάδα.

Μάλιστα, όσο περισσότερο αυξάνονται οι τιμές του Bitcoin, τόσο επιβαρύνεται η κατανάλωση της ενέργειας που απαιτείται για την εξόρυξή του.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Bank of America, το δίκτυο εκπέμπει σήμερα 60 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή όσους ολόκληρη η Ελλάδα.

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η ετήσια κατανάλωση ενέργειας του Bitcoin τώρα ανταγωνίζεται εκείνη κάποιων μικρών ανεπτυγμένων χωρών, όπως είναι η Ολλανδία και η Τσεχία», συνεχίζουν οι αναλυτές του οίκου. «Βέβαια, σε κάθε μία από αυτές τις χώρες ζουν 17 και 10 εκατομμύρια άνθρωποι αντίστοιχα. Και ενώ το Bitcoin ενδεχομένως να έχει κάποια άγνωστη ακόμα κοινωνική αξία, είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι παρέχει περισσότερη αξία στην κοινωνία από τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων», εξηγούν.

Σε εταιρικό επίπεδο, η BofA διαπίστωσε ότι η ενεργειακή κατανάλωση του Bitcoin είναι συγκρίσιμη με εκείνη μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα της American Airlines, της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας του κόσμου, η οποία μεταφέρει πάνω από 200 εκατ. επιβάτες το χρόνο. Την ίδια κατανάλωση ενέργειας έχει και το σύνολο του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ, για τον οποίο δουλεύουν περισσότερα από 2 εκατ. άτομα. Ενώ τα 60 εκατ. τόνοι των ρύπων που εκπέμπει το κρυπτονόμισμα είναι συγκρίσιμα με τις εκπομπές ολόκληρου του αμερικανικού στρατού.

Το βρόμικο μυστικό του Bitcoin: Εκπέμπει τους ίδιους ρύπους με την Ελλάδα-1

Όσο για την επενδυτική αξία του Bitcoin; Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος να το αγοράσετε εκτός και εάν πιστεύετε ότι η τιμή του θα αυξηθεί, τονίζει η BofA. «Το βασικό επιχείρημα ενός χαρτοφυλακίου για την επένδυση στο Bitcoin δεν είναι η διαφοροποίηση, οι σταθερές αποδόσεις ή η προστασία από τον πληθωρισμό, αλλά απλά η άνοδος  της τιμής του», εξηγούν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News