Business & Finance Πέμπτη 1/07/2021, 16:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bitcoin: 5 μεγάλοι κίνδυνοι για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα

Bitcoin: 5 μεγάλοι κίνδυνοι για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα

Δυναμικά είχε ξεκινήσει το 2021 για την αγορά του Bitcoin, αφού το κρυπτονόμισμα μέσα στον Ιανουάριο πλησίαζε ιστορικό υψηλό και συγκεκριμένα είχε αγγίξει τα 65.000 δολάρια. Ωστόσο, έξι μήνες μετά, έχει υποχωρήσει έως και 47%, ενώ παράλληλα απειλείται από μία σειρά κινδύνων, οι οποίοι ενδέχεται να υπονομεύσουν περαιτέρω την απόδοσή του μέχρι το τέλος του έτους. Αυτοί είναι οι ακόλουθοι: 

Ρύθμιση

Σημαντικότερη απειλή για την αγορά του Bitcoin αυτή τη στιγμή είναι το ενδεχόμενο επιβολής ρυθμιστικού πλαισίου. Μόνον τις τελευταίες εβδομάδες ο κλοιός έχει σφίξει σε ολόκληρο τον κόσμο, επηρεάζοντας βαθύτατα τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ορισμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στο χώρο. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Κίνας, η οποία μόλις πριν από μερικές εβδομάδες απαγόρευσε σε τις συναλλαγές μεταξύ τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων με εταιρείες κρυπτονομισμάτων, καθώς και την εξόρυξη σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον Σάιμον Γιου, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της νεοφυούς εταιρείας κρυπτονομισμάτων StormX, οι κινήσεις της Κίνας θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν θετικό αποτέλεσμα στη σχετική αγορά, καθώς θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αποκέντρωση. Ο ίδιος, βέβαια, σημείωσε μιλώντας στο CNBC, ότι η υπερβολή ρύθμιση της αγοράς ιδίως στις ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα.

 

Τρενάκι του τρόμου 

Ενας ακόμη κίνδυνος που ελλοχεύει στην αγορά κρυπτονομισμάτων είναι η πιθανότητα μεγάλων και επαναλαμβανόμενων διακυμάνσεων. Οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων ισχυρίζονται ότι οι μεταβολές της αξίας είναι εγγενείς στη σχετική αγορά και δεν επηρεάζουν άλλα περιουσιακά στοιχεία. Αντιθέτως, έχουν υψηλότατες αποδόσεις σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Παρόλα αυτά, οι μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή μπορούν αφενός να αποθαρρύνουν ενδιαφερόμενους επενδυτές, αφετέρου να προσελκύσουν κερδοσκόπους, που συμβάλλουν στην αστάθεια της αγοράς, αφού στο πρώτο σημάδι υποχώρησης αποσύρουν τις επενδύσεις τους.

 

Περιβαλλοντικές ανησυχίες

Ο αντίκτυπος της εξόρυξης (mining) κρυπτονομισμάτων είναι μία ακόμη ανησυχία που θα έπρεπε να απασχολεί τους παράγοντες της αγοράς. Η εξαιρετικά ενεργοβόρα διαδικασία του mining έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Μάλιστα, ο Έλον Μασκ, από τους γνωστότερους υποστηρικές των κρυπτονομισμάτων, σταμάτησε να δέχεται Bitcoin ως συνάλλαγμα στην Tesla εξαιτίας του τεράστιου ενεργειακού του κόστους.

 

Πίεση και στα stablecoins

Ακόμη και η αγορά των κρυπτονομισμάτων σταθερής αξίας, τα λεγόμενα «stablecoins», των οποίων η αξία είναι συνδεδεμένα με κάποιο περιουσιακό στοιχείο και συνεπώς δεν παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις, έχει ήδη αρχίσει να βρίσκεται υπό το μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών και δέχεται σφοδρές πιέσεις από τους αμφισβητίες. Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της Fed στη Βοστώνη, Έρικ Ρόσενγκρεν, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως το tether, ένα από τα πιο διαδεδομένα stablecoins, θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. «Το tether είναι ένα πρόβλημα τεραστίων διαστάσεων», συμφώνησε η Κάρολ Αλεξάντερ, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Sussex, μιλώντας στο CNBC. «Οι ρυθμιστικές αρχές φαίνεται πως αδυνατούν να ανταποκριθούν μέχρι στιγμής», συμπλήρωσε η ίδια.

 

Ψεύτικα κρυπτονομίσματα ή χάριν αστεϊσμού

Μία ακόμη απειλή για την αγορά κρυπτονομισμάτων είναι οι απάτες που σημειώνονται στο χώρο, οι οποίες οδηγούν στην εμπλοκή των ρυθμιστικών αρχών και στην επιβολή κανόνων. Επίσης, ανησυχητική είναι η αποδοχή των κρυπτονομισμάτων που έχουν δημιουργηθεί χάριν αστεϊσμού και προωθούνται από χρήστες του Διαδικτύου. Το λεγόμενο Dogecoin για παράδειγμα, ένα τέτοιου είδους κρυπτονόμισμα, έγινε εξαιρετικά δημοφιλές στις αρχές του έτους, σε σημείο που η αξία του έφτασε να ξεπερνάει σε κάποια στιγμή τη μετοχή της Ford.

 

Πηγή: CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News