Business & Finance Πέμπτη 6/05/2021, 12:46
ΑΓΟΡΕΣ

Το «αστείο» που δίνει κέρδος 14.000% από τις αρχές του έτους

Το «αστείο» που δίνει κέρδος 14.000% από τις αρχές του έτους

 

Ήταν ένα αστείο που γεννήθηκε στις διαδικτυακές πλατφόρμες και έγινε viral μέσω των meme. Αλλά όταν ο Elon Musk άρχισε να τουιτάρει για αυτό, έγινε ξαφνικά σημαντική επένδυση. Το Dogecoin αντί να βρίσκεται στο περιθώριο της αγοράς κρυπτονομισμάτων όπως θα περίμενε κανείς να συμβαίνει με μία «φάρσα» είναι σήμερα το τέταρτο μεγαλύτερο, βάσει κεφαλαιοποίησης, ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο.

Η τιμή του έχει εκτιναχθεί κατά 14.000% από τις αρχές του έτους με αποτέλεσμα να παρουσιάζει κεφαλαιοποίηση άνω των 85 δισ. δολαρίων. Ξεπέρασε έτσι και εκείνη του ripple, που είναι στα 71 δισ. δολάρια. Πλέον μόνο τρία κρυπτονομίσματα είναι πιο πολύτιμα. Το Binance με κεφαλαιοποίηση 99 δισ. δολαρίων, το Ethereum με κεφαλαποίηση 388 δισ. δολαρίων και το Bitcoin, του οποίου η κεφαλαιοποίηση έχει εκτιναχθεί πάνω από το 1 τρισ. δολάρια. 

Τα κρυπτονομίσματα εξελίσσονται σιγά- σιγά σε mainstream επένδυση, ενώ μεγάλες επιχειρήσεις αρχίζουν να τα αποδέχονται σε εμπορικές συναλλαγές. Κάπως έτσι το Bitcoin έχει δει την αξία του να ενισχύεται 80% από τις αρχές του έτους, μετά και την ξέφρενη κούρσα του 2020, ενώ και το Ether έχει κάνει άλμα άνω του 300%. Πολλοί επενδυτές φαίνεται να στρέφονται σε αυτά προκειμένου να προστατευθούν έναντι της προβλεπόμενης αύξησης του πληθωρισμού. Ωστόσο δεν πιστεύουν όλοι οι ειδικοί ότι αυτό είναι η σωστή στρατηγική. Πρόσφατα αναλυτές της Bank of America σχολίαζαν πως ο μόνος λόγος για να αγοράσει κάποιος κρυπτονομίσματα είναι το γρήγορο κέρδος (με ανάλογα υψηλό ρίσκο) και όχι η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου και η προστασία από τον πληθωρισμό. 

Οι δημιουργοί του κρυπτονομίσματος 

Τo Dogecoin δημιουργήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2013 από μηχανικούς λογισμικού ως αστείο. Ο Μπίλιο Μάρκους, προγραμματιστής της IBM από το Πόρτλαντ του Όρεγκον, ήθελε ένα κρυπτονόμισμα «ανοιχτό στις μάζες» και έψαχνε κάποιον να τον βοηθήσει. Βρήκε τον Τζάκσον Πάλμερ, που εργαζόταν για την Adobe. Ο Πάλμερ αγόρασε το domain dogecoin.com (μία αναφορά στο meme “doge” που κατέκλυζε το Διαδίκτυο εκείνη την εποχή) και χρησιμοποίησε τη μασκότ Shiba Inu για να διαφημίσει το Dogecoin ως «ψηφιακό νόμισμα ανοιχτού κώδικα». Για μεγάλο διάστημα ήταν απλά ένα «εργαλείο» για αστείες αναρτήσεις στα social media. 

Αυτό άλλαξε όταν αποφάσισε να ασχοληθεί μαζί του ο Elon Musk. O εκκεντρικός και ονειροπόλος δισεκατομμυριούχος εξακολουθεί να είναι ο πιο πιστός υποστηρικτής του νομίσματος. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News