Business & Finance Τρίτη 20/04/2021, 13:12
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιο Bitcoin; Το Dogecoin δίνει κέρδη 6.000%

Το κρυπτονόμισμα που ξεκίνησε ως αστείο έχει ενισχυθεί 6.000% από τις αρχές του έτους

Ποιο Bitcoin; Το Dogecoin δίνει κέρδη 6.000%

Ποιο είναι το πιο «καυτό» κρυπτονόμισμα αυτή τη στιγμή στον πλανήτη; Μην βιαστείτε να απαντήσετε το Bitcoin. Αυτό είναι σίγουρα το πιο ισχυρό. Αλλά εκείνο που έχει γίνει trend στα social media και έχει δει την αξία του να απογείωνεται, είναι ένα νόμισμα που ξεκίνησε ως… αστείο. Ο λόγος για το Dogecoin, η κεφαλαιοποίηση του οποίου προσεγγίζει πλέον τα 50 δισ. δολάρια. Έχει καταστεί έτσι το 5ο πιο πολύτιμο κρυπτονόμισμα στην αγορά, σύμφωνα με την CoinMarketCap. Καθόλου άσχημα για κάτι που προοριζόταν αποκλειστικά για meme.  

Η τιμή του διπλασιάστηκε ξανά την περασμένη Παρασκευή, όταν ο Elon Musk της Tesla αποφάσισε να κάνει για πολλοστή φορά μία ανάρτηση στο Twitter για το Dogecoin. Από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 6.000%. Τι είναι λοιπόν αυτό το ενεργητικό που φέρνει τέτοιες υπεραποδόσεις; 

Όπως όλα τα κρυπτονομίσματα το dogecoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που μπορεί κανείς να αγοράσει και να πουλήσει ως επένδυση, αλλά και να το ξοδεύει σε κάποιες περιπτώσεις αντί χρημάτων. Ο κώδικάς του στηρίζεται στο litecoin, ενώ σε αντίθεση με το Bitcoin, που έχει θέσει τα 21 εκατομμύρια ως την ανώτατη ποσότητα σε κυκλοφορία, το Dogecoin έχει 129 δισεκατομμύρια νομίσματα σε κυκλοφορία και θα συνεχίσει να φτιάχνει νέα μπλοκ κάθε χρόνο. 

Πώς ξεκίνησαν όλα

To Dogecoin δημιουργήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2013 από μηχανικούς λογισμικού ως αστείο. Ο Μπίλιο Μάρκους, προγραμματιστής της IBM από το Πόρτλαντ του Όρεγκον, ήθελε ένα κρυπτονόμισμα «ανοιχτό στις μάζες» και έψαχνε κάποιον να τον βοηθήσει. Βρήκε τον Τζάκσον Πάλμερ, που εργαζόταν για την Adobe. Ο Πάλμερ αγόρασε το domain dogecoin.com (μία αναφορά στο meme “doge” που κατέκλυζε το Διαδίκτυο εκείνη την εποχή) και χρησιμοποίησε τη μασκότ Shiba Inu για να διαφημίσει το Dogecoin ως «ψηφιακό νόμισμα ανοιχτού κώδικα». Για μεγάλο διάστημα ήταν απλά ένα «εργαλείο» για αστείες αναρτήσεις στα social media. 

Αυτό άλλαξε όταν αποφάσισε να ασχοληθεί μαζί του ο Elon Musk. O εκκεντρικός και ονειροπόλος δισεκατομμυριούχος εξακολουθεί να είναι ο πιο πιστός υποστηρικτής του νομίσματος. 

Παράλληλα δημοφιλείς ομάδες στο Reddit όπως η WallStreetBets (που βρίσκεται πίσω από το ράλι της GameStop) έχουν επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αυξανόμενη απήχησή του. Να σημειωθεί ότι ο ένας εκ των δύο δημιουργών του ο Μάρκους δεν επωφελείται από την ξέφρενη κούρσα του, αφού όπως έχει πει, πούλησε όλα τα dogecoin που είχε στην κατοχή του όταν απολύθηκε το 2015 και αγόρασε ένα Honda Civic.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News