Business & Finance Τρίτη 14/09/2021, 13:57
BUSINESS & FINANCE

Το μεγάλο κόλπο με το litecoin: Ποιοι και πώς έστησαν το «pump and dump»

Το μεγάλο κόλπο με το litecoin: Ποιοι και πώς έστησαν το «pump and dump»

Η πρακτική του «pump and dump», όπου επιτήδειοι αγοράζουν μία μετοχή στα χαμηλά, ανεβάζουν την τιμή της διασπείροντας fake news και μετά πουλάνε στα ψηλά, χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες στη Wall Street. Πλέον, φαίνεται ότι έχει επεκταθεί και στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, όπου λόγω των τεράστιων διακυμάνσεων, τα κέρδη μπορεί να είναι πολλαπλάσια.

Κάπως έτσι, άγνωστοι έστησαν χθες το «μεγάλο κόλπο» στα κρυπτονομίσματα. Και διάλεξαν τον ιδανικό στόχο για να το φέρουν σε πέρας: Το litecoin, ένα νόμισμα με 10 χρόνια ιστορίας αλλά σχετικά λίγους χρήστες.

Χθες, το litecoin βρέθηκε να σημειώνει άνοδο έως και 30%, στα 231 δολάρια. Αφορμή δεν ήταν άλλη από ένα δελτίο τύπου της Walmart που δημοσιεύτηκε μέσω της υπηρεσίας GlobeNewswire και έλεγε ότι ο αμερικανικός γίγαντας του λιανεμπορίου θα δέχεται στο εξής το litecoin ως μέσο πληρωμών.

«Το δελτίο τύπου δεν είναι αληθινό», έσπευσε να δηλώσει εκπρόσωπος της Walmart, ξεκαθαρίζοντας ότι η αλυσίδα καταστημάτων δεν αποδέχεται αυτή τη στιγμή κανένα κρυπτονόμισμα.

Η τιμή του litecoin αμέσως έπεσε.

«Ναι, είναι ψεύτικό. Δεν ξέρω ποιος το δημιούργησε», είπε ο Τσάρλι Λι, δημιουργός του litecoin, για το δελτίο τύπου. Όμως ακόμα και οι άνθρωποι του litecoin ξεγελάστηκαν. Ο διαχειριστής των social media του Litecoin Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που διαχειρίζεται το software του κρυπτονομίσματος, έκανε retweet την ψεύτικη ανακοίνωση από τον επίσημο λογαριασμό του ιδρύματος.

«Και αυτός πίστεψε ότι ήταν αληθινό. Ήταν λάθος που το έκανε retweet. Το σβήσαμε πολύ γρήγορα. Όμως η ζημιά έγινε», είπε ο Λι.

Ο Τσάρλι Λι δημιούργησε το litecoin το 2011 σαν μια εναλλακτική προς το bitcoin. Ουσιαστικά, πήρε τον κώδικα του διασημότερου από τα κρυπτονομίσματα και τον άλλαξε, για να δημιουργήσει ένα ψηφιακό νόμισμα με χαμηλότερες προμήθειες και γρηγορότερους χρόνους επιβεβαίωσης. Όμως παρότι το litecoin έγινε από τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα, δεν μπόρεσε ποτέ να καθιερωθεί ιδιαίτερα στην αγορά.

Με κεφαλαιοποίηση 11,9 δισ. δολαρίων, το litecoin είναι το 16ο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι περίπου στάσιμο τους τελευταίους μήνες. Από τις αρχές του Ιουλίου, η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών του ανέρχεται περίπου στα 2 δισ. δολάρια, την ώρα που το bitcoin είχε τη Δευτέρα τζίρο συναλλαγών 29 δισ. δολαρίων, το ether 22 δισ. δολαρίων και το tether 100 δισ. δολαρίων.

Βέβαια μετά τη δημοσίευση του δελτίου τύπου, το ενδιαφέρον για το litecoin εκτοξεύτηκε κατά 200%, με τον τζίρο να φτάνει στα 7,8 δισ. δολάρια.

Όπως εξηγεί ο αναλυτής της Oanda, Έντουαρντ Μόγια, το litecoin, με κεφαλαιοποίηση μικρότερη ακόμα και από το dogecoin που ξεκίνησε για πλάκα, ήταν ο τέλειος στόχος. «Μπορείς εύκολα να το χειραγωγήσεις αυτό. Μπορείς πραγματικά να πυροδοτήσεις μία μεγάλη κίνηση εξαιτίας αυτού».

Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι δράστες του «pump and dump» στο litecoin δεν έχουν εντοπιστεί. Εκ των υστέρων, αποδεικνύεται πως εάν κάποιος ήταν πολύ προσεκτικός, ίσως και να μπορούσε να διακρίνει ότι επρόκειτο για απάτη.

Πρώτα από όλα, γιατί να διαλέξει η Walmart να κάνει δεκτό ένα κρυπτονόμισμα με τόσο μικρό ενδιαφέρον, και όχι το bitcoin; Άλλωστε το δελτίο τύπου περιελάμβανε μια ψεύτικη διεύθυνση email για τον επικεφαλής του marketing της Walmart, που έληγε σε «walmart-corp.com». Και από την άλλη, ήταν η πρώτη φορά που η Walmart δημοσίευσε δελτίο τύπου της στο GlobeNewswire.

Παλιό κόλπο τα fake δελτία τύπου

Η χρήση ψεύτικων δελτίων τύπου που στόχο έχουν να ανεβάσουν ή να ρίξουν μία μετοχή είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί εδώ και δεκαετίες τη Wall Street. Συνήθως, ο στόχος των επιτήδειων είναι κάποια μικρή εταιρεία με φθηνή μετοχή (penny stock), αλλά κάποιες φορές, το κόλπο στήνεται γύρω από μεγάλες επιχειρήσεις.

Τον Αύγουστο του 2000, ένας πρώην υπάλληλος μίας υπηρεσίας δημοσίευσης δελτίων τύπου χρησιμοποίησε τον κωδικό του για να «ανεβάσει» μία ανακοίνωση για την τότε εισηγμένη στο Nasdaq Emulex Corp. Η ανακοίνωση έλεγε ότι η εταιρεία ηλεκτρονικών αναθεωρούσε τα αποτελέσματά της από κέρδη σε ζημιές και γνωστοποιούσε την παραίτηση του CEO. Πριν η εταιρεία προλάβει να βγάλει διάψευση, η μετοχή της είχε σημειώσει βουτιά 60%. Τελικά, αποδείχθηκε ότι ο δράστης ήταν ο τότε 23χρονος Μαρκ Τζέικομπ, ο οποίος προσπαθούσε να καλύψει τις ζημιές που είχε υποστεί από ένα trade στη μετοχή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal και CNN 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News