Business & Finance Παρασκευή 28/05/2021, 17:12
BUSINESS & FINANCE

DubaiCoin: Εκτινάχθηκε 1.000% σε μία ημέρα, αποδείχθηκε απάτη

Στο επίκεντρο οι κίνδυνοι ορισμένων εναλλακτικών κρυπτονομισμάτων

DubaiCoin: Εκτινάχθηκε 1.000% σε μία ημέρα, αποδείχθηκε απάτη

Πολλοί είναι εκείνοι που ονειρεύονται να βρουν το επόμενο ethereum ή το νέο dogecoin. Ένα άγνωστο για τους πολλούς κρυπτονόμισμα, το οποίο θα αγοράσουν αντί μερικών σεντς του δολαρίου, για να δουν τα χρήματά τους να πολλαπλασιάζονται όταν η τιμή του θα φτάσει στις χιλιάδες δολάρια. Κάποιοι, πίστεψαν ότι το βρήκαν το DubaiCoin. Όμως η άνοδος του κρυπτονομίσματος αυτού αποδείχθηκε πολύ καλή για να είναι αληθινή.  

Η είδηση ότι το DubaiCoin εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 1.000% μέσα σε ένα 24ωρο, στις 27 Μαΐου, αρχικά εντυπωσιάζει. Όμως μία πιο προσεκτική έρευνα φέρνει στο φως τους κινδύνους της μανίας με τα κρυπτονομίσματα.

Το ξαφνικό ενδιαφέρον για αυτό το νόμισμα ανάγκασε τις αρχές του Ντουμπάι να εκδώσουν ανακοίνωση, με την οποία ξεκαθάριζαν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη με το project, παρά τα όσα έγραφαν τα δημοσιεύματα.

«Το κρυπτονόμισμα DubaiCoin ουδέποτε εγκρίθηκε από καμία επίσημη αρχή. Η ιστοσελίδα που προωθεί το νόμισμα είναι μία καλά σχεδιασμένη απάτη phishing, η οποία στόχο έχει να κλέψει τα προσωπικά στοιχεία όσων την επισκέπτονται», έγραψαν οι αρχές του Ντουμπάι στο Twitter.

Πώς στήθηκε η απάτη

Στις 24 Μαΐου, στην ιστοσελίδα PR Newswire «ανέβηκε» δελτίο τύπου μίας εταιρείας με την επωνυμία ArabianChain Technology, το οποίο ισχυριζόταν ότι το Ντουμπάι «φτιάχνει το δικό του ψηφιακό νόμισμα».

Το DubaiCoin θα γίνει το πρώτο «de facto ψηφιακό νόμισμα» του Ντουμπάι, αναφερόταν. Το δελτίο τύπου καλούσε τους επενδυτές να αγοράσουν το «ανερχόμενο» κρυπτονόμισμα στην αρχική τιμή των 0,17 δολαρίων, μέσω της ιστοσελίδα dub-pay.com.

Στην ιστοσελίδα, ο επισκέπτης καλούνταν να συμπληρώσει μία αίτηση με τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση email και τηλέφωνο), ώστε ένας υπεύθυνος να τον καλέσει προκειμένου να ανταλλάξει τα χρήματά του με DubaiCoin.

Η υπόθεση περιπλέκεται από το γεγονός ότι η ArabianChain Technology είναι μία υπαρκτή εταιρεία, που πράγματι έχει δημιουργήσει το κρυπτονόμισμα DubaiCoin, το οποίο τελεί υπό διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων HitBTC.

Μόλις τα νέα που ήθελαν το DubaiCoin να αποτελεί το επίσημο ψηφιακό νόμισμα του Ντουμπάι διαδόθηκαν, το κρυπτονόμισμα εκτινάχθηκε κατά 1.000%, στα 1,50 δολάρια, μέσα σε 24 ώρες.

Όμως στις 26 Μαΐου, η ArabianChain Technology έγραψε στο Twitter ότι η εταιρεία δεν έχει εκδώσει κανένα τέτοιο δελτίο τύπου και ότι η ιστοσελίδα dub-pay.com «είναι ψεύτικη και απάτη».

Έκτοτε, το δελτίο τύπου εξαφανίστηκε από το PR Newswire, όπως «κατέβηκε» και η ιστοσελίδα dub-pay.com. Οι εμπνευστές αυτής της απάτης είχαν βάλει στο χέρι τα προσωπικά στοιχεία χιλιάδων ανυποψίαστων θυμάτων.  

Το αποτέλεσμα ήταν ότι όσοι είχαν αγοράσει το DubaiCoin πιστεύοντας ότι αποτελεί το «next big thing» των κρυπτονομισμάτων, αμέσως πούλησαν, με αποτέλεσμα η τιμή του να κατρακυλήσει στα 0,32 δολάρια.

Όταν και οι αρχές του Ντουμπάι διευκρίνισαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με το DubaiCoin, ήταν ήδη αργά.

Δεν είναι σαφές πόσοι επενδυτές ξεγελάστηκαν και αγόρασαν το DubaiCoin πιστεύοντας ότι είναι το επίσημο ψηφιακό νόμισμα του Ντουμπάι, όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι το 24ωρο εκείνο το κρυπτονόμισμα πραγματοποίησε τζίρο περίπου 592.000 δολαρίων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News