ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Απόντες οι επενδυτές – Στάσιμος ο Γ.Δ.

Στις 879 μονάδες ο Γ.Δ. με ελάχιστο τζίρο

Χρηματιστήριο: Απόντες οι επενδυτές – Στάσιμος ο Γ.Δ.

Στάσιμο γύρω από τις 880 μονάδες παραμένει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να «απέχουν» από τη συναλλαγματική δραστηριότητα και να αποτιμούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου.  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης εναλλάσσεται μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στις 879,51 μονάδες, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητος σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (879,23 μονάδες) 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 878,60 έως 883,08 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να φθάνει μετά βίας στα 15 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες.  

Η εμφανής απουσία των επενδυτών έρχεται να επιτείνει την εικόνα στασιμότητας και μεταβλητότητας των τελευταίων ημερών, η οποία δεν αποκλείεται να διατηρηθεί για τις επόμενες τουλάχιστον δύο εβδομάδες. 

Μάλιστα, η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν χειρότερη, αν δεν υπήρχε το +1,5% στη μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola, η οποία ενισχύεται στα 28 ευρώ. Κατά τουλάχιστον 1,5% αυξάνεται και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. 

Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των τραπεζών εμφανίζουν μικρές απώλειες, ενώ οι μετοχές των Ελλάκτωρ, Lamda Development και ΓΕΚ Τέρνα υποχωρούν κατά τουλάχιστον 1%. 

Στο μικροσκόπιο ΑΕΠ + Όμικρον 

Είναι σαφές ότι οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει των νεότερων δεδομένων για τη μετάλλαξη Όμικρον και τις υγειονομικές εξελίξεις, ενώ επιλέγουν να αποτιμήσουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου.  

Η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 13,4% σε ετήσιο επίπεδο και στο +2,7% σε τριμηνιαίο επίπεδο, με αποτέλεσμα στο 9μηνο του 2021 η μεταβολή του ΑΕΠ να καθορίζεται στο +9,3%, καθώς στο β’ τρίμηνο η ανάπτυξη αναθεωρήθηκε στο 16,6% από 16,2% αρχικώς.  

Από την άλλη πλευρά, η προσοχή των αγορών στρέφεται και στην εξέλιξη της πανδημίας, με τους επιστήμονες να συγκεντρώνουν στοιχεία προκειμένου να διαπιστώσουν αν πράγματι η νέα παραλλαγή αντιμετωπίζεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.  

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαμηνύουν οι περισσότεροι ειδικοί, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ναι μεν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, αλλά δεν είναι περισσότερο θανατηφόρα, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την έξοδο από τη νέα αναταραχή.  

Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές εξακολουθούν να «υποδέχονται» τα εταιρικά αποτελέσματα του 9μηνου, καθώς μέσα στην εβδομάδα θα δημοσιεύσουν τα μεγέθη και οι τελευταίες εισηγμένες, από τις οποίες ξεχωρίζουν η Lamda Development και η ΑΔΜΗΕ.  

Μικρές απώλειες στις τράπεζες  

Το κλίμα στασιμότητας φαίνεται ότι επηρεάζει και τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, καθώς υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,23% και καθορίζεται στις 569,10 μονάδες. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Attica Bank, η οποία βουλιάζει κατά 22% και κατακρημνίζεται στο 0,35%, εν μέσω των αναταράξεων της ΑΜΚ. Από εκεί πέρα, η μετοχή της Alpha Bank μειώνεται κατά 0,4% και το 1,05 ευρώ.  

Την ίδια ώρα, οι μετοχές των Πειραιώς και Eurobank παρουσιάζουν μικρή άνοδο κατά 0,3% και κατά 0,4%, αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στα 2,76 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -0,42% 1,055 ευρώ  
  • Attica Bank –22,22% 0,35 ευρώ  
  • Eurobank 0,42% 0,9138 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 0,14% 2,767 ευρώ  
  • Πειραιώς 0,31% 1,297 ευρώ  

Ισορροπία στο ταμπλό  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola αυξάνεται δυναμικά κατά 1,5% και διαμορφώνεται στα 28,1 ευρώ, παρέχοντας σημαντικά στηρίγματα για τον Γ.Δ. Κατά 1,6% ενισχύεται και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ενώ η μετοχή της Jumbo ακολουθεί στο +1,2%.  

Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ υποχωρεί κατά 1,7% και το 1,36 ευρώ, με τις μετοχές των Lamda Development, Viohalco και ΓΕΚ Τέρνα να εμφανίζουν απώλειες πέριξ του 1%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Intrakat εκτινάσσεται στο +8,6% και τα 2,14 ευρώ, ενώ η μετοχή της Intracom ακολουθεί στο +2%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Fourlis χάνει 2,5%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 43μετοχές κινούνται ανοδικά, 50 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 21 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Παρασκευή.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                                  

moneyreview.gr                   

Διαβάστε επίσης:  

Χρηματιστήριο: Τα 3 σενάρια για το τέλος του 2021 

Alpha Bank: Έναντι 55 εκατ. ευρώ η πώληση της θυγατρικής στην Αλβανία 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News