ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια κατοχύρωσης των 880 μονάδων – Προβλημάτιζει ο τζίρος

Στο +0,17% και τις 880 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια κατοχύρωσης των 880 μονάδων – Προβλημάτιζει ο τζίρος

Να κατοχυρώσει τα επίπεδα των 880 μονάδων προσπαθεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο περιμένει και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου. Ωστόσο, για ακόμη μία ημέρα, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα εξασθενημένο, με πολύ χαμηλούς όγκους. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών (11.20), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο κατά 0,17% και διαμορφώνεται στις 880,76 μονάδες, κερδίζοντας μόλις 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (879,23 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 878,83 έως 881,97 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να περιορίζεται μετά βίας στα 3 εκατ. ευρώ μέσα στα πρώτα 50 λεπτά της ημέρας. 

Είναι σαφές ότι οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει τόσο των νεότερων δεδομένων για τη μετάλλαξη Όμικρον και τις υγειονομικές εξελίξεις, όσο κυρίως των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου. 

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο ρυθμός ανάκαμψης θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, χάρη κυρίως στην πολύ καλή τουριστική περίοδο, κάτι το οποίο εφόσον επιβεβαιωθεί στις 12.00 ώρα το μεσημέρι προλειαίνει το έδαφος για συνολική ανάπτυξη άνω του 7% μέσα στο 2021. 

Από την άλλη πλευρά, η προσοχή των αγορών στρέφεται και στην εξέλιξη της πανδημίας, με τους επιστήμονες να συγκεντρώνουν στοιχεία προκειμένου να διαπιστώσουν αν πράγματι η νέα παραλλαγή αντιμετωπίζεται από τα υπάρχοντα εμβόλια. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαμηνύουν οι περισσότεροι ειδικοί, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ναι μεν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, αλλά δεν είναι περισσότερο θανατηφόρα, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την έξοδο από τη νέα αναταραχή. 

Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές εξακολουθούν να αποτιμούν τα εταιρικά αποτελέσματα του 9μηνου, καθώς μέσα στην εβδομάδα θα δημοσιεύσουν τα μεγέθη και οι τελευταίες εισηγμένες, από τις οποίες ξεχωρίζουν η Lamda Development και η ΑΔΜΗΕ. 

Στάσιμες οι τράπεζες 

Το κλίμα στασιμότητας φαίνεται ότι επηρεάζει και τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών βρίσκεται σχεδόν αμετάβλητος στις 570 μονάδες, καταγράφοντας οριακές διακυμάνσεις (-0,05%). 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία ενισχύεται κατά 0,6% και προσπαθεί να ανακτήσει το 1,3 ευρώ. Από εκεί πέρα, η μετοχή της Attica Bank βουλιάζει κατά 20% και κατακρημνίζεται στο 0,36 ευρώ. 

Την ίδια ώρα, οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank παρουσιάζουν οριακές απώλειες κατά 0,1%, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μειώνεται κατά 0,4% και καθορίζεται στα 2,75 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -0,14% 1,058 ευρώ 
  • Attica Bank -20% 0,36 ευρώ 
  • Eurobank -0,11% 0,909 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,43% 2,751 ευρώ 
  • Πειραιώς 0,60% 1,302 ευρώ 

Ισορροπία στο ταμπλό 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola αυξάνεται δυναμικά κατά σχεδόν 2% και διαμορφώνεται στα 28,2 ευρώ, παρέχοντας σημαντικά στηρίγματα για τον Γ.Δ. Κατά 1,8% ενισχύεται και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ενώ η μετοχή της Jumbo ακολουθεί στο +1,3%. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ υποχωρεί κατά 1% και το 1,37 ευρώ, με τη μετοχή της ΔΕΗ να έπεται στο 0,9% και τα 9,5 ευρώ. Απώλειες κατά 0,5% εμφανίζουν, τέλος, οι μετοχές των Lamda, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Mytilineos. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.20), 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 22 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                                 

moneyreview.gr                  

Διαβάστε επίσης: 

Χρηματιστήριο: Τα 3 σενάρια για το τέλος του 2021

Alpha Bank: Έναντι 55 εκατ. ευρώ η πώληση της θυγατρικής στην Αλβανία 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News