ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Τα 3 σενάρια για το τέλος του 2021

Πώς θα «φύγει» ο Δεκέμβριος

Χρηματιστήριο: Τα 3 σενάρια για το τέλος του 2021

Σε μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας και ρευστότητας έχει υπεισέλθει το τελευταίο διάστημα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν αποκλείεται να ανατρέψει την παράδοση που φέρει την ελληνική αγορά να αποχαιρετάει το έτος με έναν ανοδικό Δεκέμβριο.  

Η πανδημία του κορωνοϊού, οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Όμικρον, τα σενάρια για την απόσυρση των νομισματικών μέτρων στήριξης και το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες, οι οποίοι υπονομεύουν το θετικό story. 

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Νοέμβριος -επίσης ένας παραδοσιακά θετικός μήνας για τις αγορές- «έφυγε» με απώλειες της τάξης του 3,4%, με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή, η σωρευτική άνοδος από τις αρχές του 2021 να κυμαίνεται στο 8,5%. Μια επίδοση, αναμφίβολα, χαμηλότερη των αρχικών προσδοκιών.  

Χρηματιστήριο: Τα 3 σενάρια για το τέλος του 2021-1

Ο «γεμάτος» Δεκέμβριος 

Σε πρόσφατο σημείωμά της, η Eurobank Equities αναγνώριζε ότι «οι αγορές είναι πιθανό να σημειώσουν αρκετή μεταβλητότητα τις επόμενες δύο εβδομάδες». 

Στα μέσα του Δεκεμβρίου (16/12), άλλωστε, αναμένεται και η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία εκτός απροόπτου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις για το μέλλον του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (λήγει κανονικά στις 31 Μαρτίου), γνωστού και ως PEPP. 

Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο για την Ελλάδα, η οποία περιμένει να μάθει τι θα γίνει με τη δική της ξεχωριστή περίπτωση (αν η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετά το τέλος του PEPP), μια εξέλιξη που επηρεάζει σημαντικά τις διακυμάνσεις στη Λεωφόρο Αθηνών. 

Η τάση για διεθνή διόρθωση 

Από εκεί και πέρα, πέραν των εγχώριων προβληματισμών, οι ξένοι αναλυτές αναμένουν μια διόρθωση και στις αγορές του εξωτερικού, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να επηρεάσει δυσμενώς και τη ρηχή αγορά της Ελλάδας.  

Το μήνυμα της Federal Reserve για ταχύτερο τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων, σε συνδυασμό με τα σενάρια περί τουλάχιστον δύο αυξήσεων επιτοκίων εντός του 2022, προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές, οι οποίες βλέπουν τη φθηνή ρευστότητα σιγά – σιγά να αποσύρεται. 

Κι αυτό, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να επηρεάζει την οικονομία, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές σε πρώτες ύλες και αγαθά, τις αναταράξεις στα logistics και τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. 

Τα σενάρια για το Χ.Α. 

Μέσα σε όλο αυτό το περιβάλλον, για την ελληνική αγορά πρώτος στόχος είναι να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο εύρος των 900 – 920 μονάδων, το οποίο είχε παγιωθεί όλους τους προηγούμενους μήνες. Ένας στόχος, ο οποίος -δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών- αποτελεί μια καλή αφετηρία, προκειμένου μέσα στο 2022 να δούμε κάποια στιγμή τις 1.000 μονάδες. 

Εάν, όμως, κυλήσουν όλα αρνητικά, τότε δεν αποκλείεται μια βίαιη διόρθωση προς τις 800 μονάδες, κάτι το οποίο θα αποτελούσε σημαντική οπισθοχώρηση. Ιδίως, τώρα που οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και με ένα σαφώς μικρότερο φορτίο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχει και το θετικό σενάριο, το οποίο προβλέπει ότι α)η μετάλλαξη Όμικρον αποδεικνύεται λιγότερο θανατηφόρα και αντιμετωπίσημη από τα υπάρχοντα εμβόλια, β) η ΕΚΤ συνεχίζει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετά το τέλος του PEPP, και γ) η οικονομία ξεπερνάει τις προσδοκίες και αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς. 

Σε ένα τέτοιο σενάριο, η μεταβλητότητα πολύ γρήγορα θα δώσει τη θέση της στον επόμενο ανοδικό κύκλο, ο οποίος θα βρει τις ελληνικές μετοχές σε μια πολύ χαμηλή βάση, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μεγάλα περιθώρια ανόδου. 

Άλλωστε, για πολλούς αναλυτές, η τρέχουσα αναταραχή αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία για «φθηνές» αγορές και οι ελληνικές μετοχές αποτελούν πράγματι φθηνές επιλογές, δεδομένης και της εξαιρετικής εταιρικής κερδοφορίας, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα 9μηνου.  

moneyeview.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέα Υόρκη: Η Όμικρον αναβάλλει το επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα

Αγορές: Θα έρθει φέτος ο Άη-Βασίλης στα διεθνή χρηματιστήρια;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News