ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άνευρη συνεδρίαση, κέρδη 2% στην εβδομάδα

Στο +0,27% και τις 879,23 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Άνευρη συνεδρίαση, κέρδη 2% στην εβδομάδα

Στη ζώνη των 880 μονάδων βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, εν μέσω των προσδοκιών περί μη επιβολής νέου lockdown, παρά τις ανησυχίες για τη μετάλλαξη Όμικρον.   

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο κατά 0,27% και έκλεισε στις 879,23 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας, κερδίζοντας περίπου 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (876,89 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε οκτώ μονάδες (από 878,75 έως 886,49 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 50 εκατομμύρια ευρώ, δείγμα της επενδυτικής ένδειας 

Σε μία ακόμη «χλιαρή» συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης βρήκε στηρίγματα στις τραπεζικές μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Eurobank, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 2,7% και κατά 0,8% αντίστοιχα. 

Από εκεί και πέρα, μεμονωμένες αγοραστικές κινήσεις παρατηρήθηκαν και στα μη τραπεζικά blue chips, όπου οι μετοχές των Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ ξεχώρισαν, σημειώνοντας άνοδο κατά τουλάχιστον 2%.  

Ωστόσο, δεν έλειψαν και σήμερα οι ρευστοποιήσεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν στη μετοχή της Jumbo, όπου καταγράφηκαν απώλειες κατά 2,3%. Πτώση 1,2% εμφάνισαν, επίσης, και οι μετοχές των Lamda Development – Tέρνα Ενεργειακή. 

Αμβλύνονται, αλλά παραμένουν οι ανησυχίες  

Η Λεωφόρος Αθηνών συνέχισε να τελεί υπό καθεστώς μεταβλητότητας, παρότι μέσα στην εβδομάδα κατόρθωσε να αυξηθεί κατά 2% και να περιορίσει λίγο ζημιά από το sell off της περασμένης Παρασκευής. Κι αυτό, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στο σενάριο της μη επιβολής νέου lockdown, κάτι το οποίο αναντίρρητα βοηθάει στη βελτίωση του κλίματος.   

Τα πρώτα στοιχεία για την Όμικρον δείχνουν ότι ναι μεν πρόκειται για μια πιο μεταδοτική μετάλλαξη, αλλά από την άλλη πλευρά εκτιμάται ότι είναι λιγότερο θανατηφόρα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιλέγει να επιστρατεύσει αυτή τη φορά, όχι τα περιοριστικά μέτρα, αλλά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ως όπλο για την αναχαίτιση της πανδημίας.   

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα άκρως ικανοποιητικά οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, καθιστούν τους επενδυτές περισσότερο αισιόδοξους -ή αν θέλετε λιγότερο απαισιόδοξους- για την τελευταία στροφή του 2021.   

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του έτους, ο Γενικός Δείκτης μετράει σωρευτική άνοδο της τάξης του 7%, μία επίδοση η οποία αν μη τι άλλο είναι κατώτερη των αρχικών προσδοκιών (μέσα στον Νοέμβριο έχασε περισσότερο από 3%).   

Επομένως, ο πλέον ρεαλιστικός στόχος για τον Δεκέμβριο, τον τελευταίο μήνα του 2021, είναι η ανάκτηση των επιπέδων των 900 – 920 μονάδων, οι οποίες θεωρούνται και εφικτές αλλά και απαραίτητες, αν θέλουμε να δούμε τις 1.000 μονάδες κάποια στιγμή μέσα στο 2022.   

Στο 0,9% τα κέρδη των τραπεζών   

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε ικανοποιητικά κατά 0,91% και καθορίστηκε στις 570,42 μονάδες, επιχειρώντας να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να κλείσει την απόσταση από τις 600 μονάδες.   

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αυξήθηκε κατά 2,7% και τερμάτισε στα 2,76 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να ακολουθεί στο +0,8% και το 0,91 ευρώ.   

Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς εμφάνισαν οριακή άνοδο κατά 0,4% και κατά 0,2% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Attica Bank εμφάνισε ισχυρές απώλειες, υποχωρώντας κατά 14,5%. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 0,38% 1,0595 ευρώ   
  • Attica Bank -14,45% 0,45 ευρώ   
  • Eurobank 0,8% 0,91 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 2,71% 2,763 ευρώ   
  • Πειραιώς 0,23% 1,293 ευρώ   

Μικρή νίκη των αγοραστών   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές επικεντρώθηκαν στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία αυξήθηκε κατά 2,9% και καθορίστηκε στα 7,5 ευρώ. Κατά 2,5% ενισχύθηκε και η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία σκαρφάλωσε στο 1,39 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, άνω του 1% διαμορφώθηκε η άνοδος για τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Aegean, Motor Oil και Mytilineos, ενώ κέρδη 2,1% παρουσίασε η μετοχή της ΟΠΑΠ. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo υποχώρησε κατά 2,3% και τα 12,49 ευρώ, με τις μετοχές των Lamda Development και Τέρνα Ενεργειακή να έπονται στο -1,2%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Profile ξεχώρισε στο -2% και τα 5,9 ευρώ, ενώ απώλειες της τάξης του 1,5% εμφάνισαν και οι μετοχές των Quest Συμμετοχών – Πλαστικά Θράκης.  

Συνολικά, 64 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 51 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 65 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                                

moneyreview.gr                 

Διαβάστε επίσης:    

Intralot: Αύξηση 24,4% των εσόδων στο 9μηνο, στα 302,8 εκατ. ευρώ  

JP Morgan: Θετική για τις αναδυόμενες το 2022 – Ουδέτερη για το ΧΑ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News