ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Παλεύει με τις 880 μονάδες – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

Στο +0,4% και τις 880 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Παλεύει με τις 880 μονάδες – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

Προσπάθεια να διατηρηθεί πάνω από τις 880 μονάδες καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προβαίνουν σε επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, εν μέσω των προσδοκιών περί μη επιβολής νέου lockdown, παρά τη διασπορά της νέας μετάλλαξης Όμικρον.  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.20), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο κατά 0,46% και διαμορφώνεται στις 880,96 μονάδες, κερδίζοντας τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (876,89 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 878,75 έως 886,49 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 20 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες σχεδόν τέσσερις ώρες.  

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά τη μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών, καταφέρνει να βρει στηρίγματα στις τραπεζικές μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Πειραιώς, οι οποίες ενισχύονται κατά περίπου 1%. 

Από εκεί και πέρα, μεμονωμένες αγοραστικές κινήσεις παρατηρούνται και στα μη τραπεζικά blue chips, όπου οι μετοχές των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ ξεχωρίζουν, σημειώνοντας άνοδο κατά τουλάχιστον 1,2%. 

Ωστόσο, για ακόμη μία συνεδρίαση, δεν λείπουν και οι πωλητές, οι οποίες έχουν επικεντρωθεί κυρίως στις μετοχές των ΕΛΠΕ – Viohalco – Σαραντής, καθώς υποχωρούν κατά περίπου 1%. 

Αμβλύνονται, αλλά παραμένουν οι ανησυχίες 

Οι επενδυτές φαίνεται ότι ποντάρουν στο σενάριο της μη επιβολής νέου lockdown, κάτι το οποίο αναντίρρητα βοηθάει στη βελτίωση του κλίματος, ιδίως μετά τις ισχυρές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας.  

Τα πρώτα στοιχεία για την Όμικρον δείχνουν ότι ναι μεν πρόκειται για μια πιο μεταδοτική μετάλλαξη, αλλά από την άλλη πλευρά εκτιμάται ότι είναι λιγότερο θανατηφόρα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιλέγει να επιστρατεύσει αυτή τη φορά, όχι τα περιοριστικά μέτρα, αλλά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ως όπλο για την αναχαίτιση της πανδημίας.  

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα άκρως ικανοποιητικά οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, καθιστούν τους επενδυτές περισσότερο αισιόδοξους -ή αν θέλετε λιγότερο απαισιόδοξους- για την τελευταία στροφή του 2021.  

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του έτους, ο Γενικός Δείκτης μετράει σωρευτική άνοδο της τάξης του 7%, μία επίδοση η οποία αν μη τι άλλο είναι κατώτερη των αρχικών προσδοκιών (μέσα στον Νοέμβριο έχασε περισσότερο από 3%).  

Επομένως, ο πλέον ρεαλιστικός στόχος για τον Δεκέμβριο, τον τελευταίο μήνα του 2021, είναι η ανάκτηση των επιπέδων των 900 – 920 μονάδων, οι οποίες θεωρούνται και εφικτές αλλά και απαραίτητες, αν θέλουμε να δούμε τις 1.000 μονάδες κάποια στιγμή μέσα στο 2022.  

Στο 0,5% τα κέρδη των τραπεζών  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεται ήπια κατά 0,53% και καθορίζεται στις 568,27 μονάδες, επιχειρώντας να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να κλείσει την απόσταση από τις 600 μονάδες.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αυξάνεται κατά 0,9% και διαπραγματεύεται στα 2,7 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να ακολουθεί στο +0,8% και το 1,3 ευρώ.  

Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες στο 1,05 και στο 0,90 ευρώ αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Attica Bank εμφανίζει σημαντικές απώλειες, υποχωρώντας στο σχεδόν 9%. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0,09% 1,0565 ευρώ  
  • Attica Bank -8,75% 0,48 ευρώ  
  • Eurobank 0,18% 0,9044 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 0,86% 2,713 ευρώ  
  • Πειραιώς 0,78% 1,3 ευρώ  

Προβάδισμα των αγοραστών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές επικεντρώνονται στη μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία αυξάνεται κατά 1,6% και καθορίζεται στα 12,4 ευρώ. Κατά 1,2% ενισχύεται και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία σκαρφαλώνει άνω των 9,7 ευρώ, ενώ κέρδη 1,5% παρουσιάζει η μετοχή της ΕΥΔΑΠ. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή των ΕΛΠΕ υποχωρεί κατά 1% και τα 5,9 ευρώ, με τις μετοχές των Σαράντης και Viohalco να έπονται στο -0,9% και το -0,8%, αντίστοιχα. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Profile ξεχωρίζει στο -2,6% και τα 5,9 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 1,5% εμφανίζουν και οι μετοχές των Autohellas – Πλαστικά Θράκης. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.20), 66 μετοχές κινούνται ανοδικά, 44 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                               

moneyreview.gr                

Διαβάστε επίσης:   

Intralot: Αύξηση 24,4% των εσόδων στο 9μηνο, στα 302,8 εκατ. ευρώ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News