ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Διορθώνει προς τις 910 μονάδες – Πτώση άνω του 3,5% για τη ΔΕΗ

Στο -0,5% και τις 912 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Διορθώνει προς τις 910 μονάδες – Πτώση άνω του 3,5% για τη ΔΕΗ

Διορθωτικά προς τις 910 μονάδες κινείται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις μετοχές των ΔΕΗ και Eurobank να «ξεφουσκώνουν» και να δέχονται το μεγαλύτερο κύμα ρευστοποιήσεων, εν όψει και της καθιερωμένης αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI.  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο των συναλλαγών (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση κατά 0,57% και υποχωρεί στις 912,77 μονάδες, χάνοντας λίγο περισσότερο από πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (918,06 μονάδες) 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 911,90 έως 916,59 μονάδες), με τον τζίρο να καθορίζεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 25 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται στο επίκεντρο των πωλητών, καθώς διολισθαίνει άνω του 3,5% και υπαναχωρεί στα 10,3 ευρώ, διορθώνοντας μετά το ξέφρενο εξαήμερο ράλι των προηγούμενων ημερών. 

Υπό πίεση τελούν και οι μετοχές του τραπεζικό κλάδου, οι οποίες παραμένουν κάτω των 600 μονάδων, με τη μετοχή της Eurobank να μειώνεται κατά τουλάχιστον 1,3% και να περιορίζεται στο 0,95%. 

Από εκεί και πέρα, απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης και Viohalco, ενώ στον αντίποδα, στηρίγματα προσπαθούν να παράσχουν οι μετοχές των Aegean και Coca – Cola. 

Νευρικότητα εν όψει MSCI  

Οι πωλητές, όπως φαίνεται από την έναρξη της συνεδρίασης, έχουν βγει μπροστά, προχωρώντας σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις και κατοχυρώνοντας τα ισχυρά κέρδη της Δευτέρας.  

Σε αυτό συμβάλλει και η επικείμενη αναδιάρθρωση των δεικτών τoυ MSCI, με το ενδιαφέρον να εστιάζει κυρίως στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία -όπως όλα δείχνουν- θα ενταχθεί στον MSCI Standard Greece και στον MSCI Emerging Market.  

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες της αγοράς, η ελληνική παρουσία στους δύο δείκτες θα αυξηθεί σε έξι, καθώς ήδη σε αυτούς βρίσκονται οι μετοχές των Alpha Bank, Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank.  

Μικρές πιθανότητας αναβάθμισης έχουν και οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας – Mytilineos, αλλά το συγκεκριμένο σενάριο δεν θεωρείται το επικρατέστερο. Από την άλλη πλευρά, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρξει διαγραφή μετοχή της Jumbo.  

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται και τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, τα οποία εξακολουθούν να αποδεικνύουν την αισθητή ανάκαμψη του ελληνικού επιχειρείν, με τον Τιτάνα σήμερα το πρωί να ανακοινώνει άλμα 41% στα κέρδη του 9μηνου.  

Πτώση περίπου 1% στις τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει τη διόρθωση για τρίτη ημέρα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,80% και τις 592,60 μονάδες.  

Οι υψηλότερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Eurobank, η οποία υποχωρεί κατά 1,3% και διορθώνει στo 0,95 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ακολουθεί στο -0,9% και να διαπραγματεύεται στα 2,76 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, μικρότερου εύρους απώλειες εμφανίζουν οι μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς, οι οποίες μειώνονται κατά 0,7% και κατά 0,1% αντίστοιχα. Αντίθετα, η μετοχή της Attica Bank ενισχύεται κατά 2,8%. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -0,77% 1,0915 ευρώ  
  • Attica Bank 2,79% 4,05 ευρώ  
  • Eurobank -1,32% 0,956 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -0,86% 2,765 ευρώ  
  • Πειραιώς -0,14% 1,446 ευρώ  

Στο -3,7% η ΔΕΗ  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία μειώνεται αισθητά στο -3,7% και διολισθαίνει στα 10,3 ευρώ, διορθώνοντας από το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 7ετίας. 

Απώλειες άνω του 1% παρουσιάζουν επίσης οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης και Viohalco. Στον αντίποδα, άνοδο κατά τουλάχιστον 1% καταγράφουν οι μετοχές των Coca – Cola και Aegean.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Autohellas εκτινάσσεται κατά 5,7% και τα 8,5 ευρώ, χάρη στα εύρωστα οικονομικά μεγέθη του 9μήνου, ενώ η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης υποχωρεί κατά 2,4% και τα 2 ευρώ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 32 μετοχές σημειώνουν κέρδη, 60 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς      

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News