Business & Finance Πέμπτη 11/11/2021, 10:37
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΙΤΑΝ: «Άλμα» 41,4% στα καθαρά κέρδη το εννεάμηνο

ΤΙΤΑΝ: «Άλμα» 41,4% στα καθαρά κέρδη το εννεάμηνο

Σημαντική άνοδο πωλήσεων κατέγραψαν όλες οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος ΤΙΤΑΝ το εννεάμηνο του 2021, οδηγώντας σε αύξηση του κύκλου εργασιών. Οι επιδόσεις του ομίλου ενισχύθηκαν από τη συνεχιζόμενη ευρωστία της αμερικανικής αγοράς, την ενθαρρυντική ανάκαμψη και άνοδο της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και τις δυναμικές επιδόσεις των αγορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην Αίγυπτο συνεχίστηκε η προοδευτική βελτίωση των επιδόσεων σαν αποτέλεσμα των μέτρων που θέσπισε η κυβέρνηση για τον εξορθολογισμό της παραγωγής στην αγορά. Στην Τουρκία το κλίμα επιβαρύνθηκε από τις μακροοικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ στη Βραζιλία διατηρήθηκε η ανοδική τάση. 

Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου το εννεάμηνο του 2021 κατέγραψε αύξηση 5,0% και διαμορφώθηκε στα 1.262,8 εκατ. ευρώ. Σε τοπικά νομίσματα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 10,1%. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η αύξηση του κόστους έπληξε πολλούς κλάδους ανά τον κόσμο, με τις συνέπειες στον κλάδο δομικών υλικών να είναι πιο ορατές κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς οι τιμές ενέργειας και ναύλων έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδά τους κατά το εν λόγω διάστημα. Η τάση άρχισε να αντιστρέφεται τον Οκτώβριο και οι τρέχουσες τιμές υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα του κόστους αναμένεται να διαμορφωθούν σε ευνοϊκότερα επίπεδα μελλοντικά. Λόγω της αύξησης του κόστους και της αναπόφευκτης χρονικής διαφοράς για προσαρμογή των τιμών πώλησης, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) δέχθηκαν πιέσεις κατά το εννεάμηνο και διαμορφώθηκαν στα 219,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 4,3%.

Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας το εννεάμηνο του 2021 αυξήθηκαν. Συγκεκριμένα, ο όμιλος κατέγραψε κέρδη ύψους 81,9 εκατ. έναντι κερδών 58 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2020, σημειώνοντας αύξηση 41,4%, κυρίως λόγω των χαμηλότερων επιπέδων δανεισμού και της αποτελεσματικής στρατηγικής αναχρηματοδότησης που εφάρμοσε.

Η εικόνα ανά αγορά

Ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 8,7% σε δολάρια ΗΠΑ κατά το εννεάμηνο του 2021 η οποία αντιστοιχεί σε 2,1% αύξηση σε ευρώ, φτάνοντας τα 731,3 εκατ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) μειώθηκαν σε 126,7 εκατ. ευρώ (μείωση 5,1% σε δολάρια ΗΠΑ) και ήταν 10,6% χαμηλότερα σε σχέση με το εννεάμηνο του 2020 σε ευρώ.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών για την Ελλάδα και τη δυτική Ευρώπη κατά το εννεάμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 10,3% και ανήλθε σε 194,5 εκατ., ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 20,4 εκ. έναντι 16,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020.

Ο κύκλος εργασιών για την νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά αυξήθηκε κατά 9,2% στα 214,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) μειώθηκαν κατά 5,2% στα 69 εκατ. κατά το εννεάμηνο του 2021.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών στην ανατολική Μεσόγειο διαμορφώθηκε στα 122,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 8,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρσι, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) εκτινάχθηκαν στα 3,5 εκατ. σε σύγκριση με ζημίες ύψους 1,1 εκατ. που καταγράφηκαν το εννεάμηνο του 2020, επαναφέροντας την κερδοφορία της περιοχής σε θετικά επίπεδα.

Οι προοπτικές

Σύμφωνα με τον όμιλο, τα θεμελιώδη μεγέθη που διαμορφώνουν τη ζήτηση σε όλες τις αγορές δραστηριοποίησής του, όπως η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και η σημαντική άνοδος στις επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια συνεχίζουν να ενισχύουν την ανάπτυξη του κλάδου.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνεται, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις στην αγορά ότι τα κόστη ενέργειας και ναύλων κινούνται πλέον σε χαμηλότερα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να επανέρχονται στα επίπεδα του 2020. «Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για αυξήσεις των τιμών των προϊόντων μας έχουν στόχο την ανάκτηση των περιθωρίων κέρδους που περιορίστηκαν τα τελευταία δύο τρίμηνα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομίλου.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα ο όμιλος εκτιμά πως «υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι οι παράγοντες που διαμορφώνουν τη ζήτηση θα εξακολουθήσουν να βελτιώνονται και τα επόμενα χρόνια. Οι προοπτικές του κλάδου κατοικιών ενισχύονται από την αύξηση του αριθμού οικοδομικών αδειών που εκδίδονται και που αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση της  κατασκευαστικής δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια. Στον κλάδο των εμπορικών και των ιδιωτικών βιομηχανικών ακινήτων πλήθος έργων βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, ενώ μετά την πολύ καλή θερινή τουριστική σεζόν έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται έργα που σχετίζονται με τον τουρισμό, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News