ΑΓΟΡΕΣ

Μικρή διόρθωση στο Χρηματιστήριο – Κατέβασε ταχύτητα η ΔΕΗ

Στο -0,2% και τις 918 μονάδες ο Γ.Δ.

Μικρή διόρθωση στο Χρηματιστήριο – Κατέβασε ταχύτητα η ΔΕΗ

Σε ελεγχόμενη διόρθωση προχώρησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο απέφυγε τα χειρότερα (ανακάμπτοντας από τα χαμηλά ημέρας) και παρέμεινε πολύ κοντά στο ψυχολογικό σημείο των 920 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση κατά 0,27% και υποχώρησε στις 918,06 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (920,52 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε επτά μονάδες (από 913,11 έως 920,92 μονάδες), με τον τζίρο να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 60 εκατ. ευρώ.  

Η μετοχή της ΔΕΗ παρέμεινε σε ρόλο πρωταγωνιστή, αλλά αυτή τη φορά από την αντίθετη πλευρά, καθώς διολίσθησε κατά σχεδόν 2% και υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά μετά από έξι συνεδριάσεις, πατώντας φρένο στο ράλι των τελευταίων ημερών.

Κάτι, βέβαια, απολύτως φυσιολογικό, αν αναλογιστούμε ότι ο τίτλος της κραταιής εταιρείας ηλεκτρισμού έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, ανακτώντας το τεχνικό σημείο των 10 ευρώ, μετά την επιτυχή ΑΜΚ και τη διαφαινόμενη ένταξη στον δείκτη MSCI Standard Greece.

Από εκεί και πέρα, υπό πίεση βρέθηκαν και οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες κατέγραψαν ελεγχόμενη πτώση, με τη μετοχή της Alpha Bank να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, χάνοντας άνω του 1,5% και επιστρέφοντας στο 1,10 ευρώ.

Κατοχύρωση κερδών κοντά στις 920 μονάδες  

Είναι σαφές ότι οι επενδυτές προσπάθησαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους και να αφομοιώσουν τις 920 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου (υψηλό 2,5 μηνών).

Αυτό, βέβαια, δεν αλλάζει την βραχυπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη, η οποία παραμένει πλαγιο-ανοδική, έχοντας ως βασικό στόχο την ανάκτηση των 930 μονάδων και την προσέγγιση των 950 μονάδων, δηλαδή των υψηλών της τελευταίας διετίας.

Οι ξένοι οίκοι, σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουν το θετικό αφήγημα για την ελληνική οικονομία. Η Bank of America, ενδεικτικά προβλέπει ανάπτυξη +8,6% για φέτος και +3,8% για το 2022.

Από την πλευρά της, η J.P. Morgan εστιάζει στην ελκυστικότητα του τραπεζικού κλάδου και δίνει τιμές – στόχους για τις συστημικές τράπεζες ως και 36% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Αύριο, στο μεταξύ, ο MSCI θα προχωρήσει στις καθιερωμένες αναδιαρθρώσεις, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει την είσοδο της ΔΕΗ στον MSCI Standard Greece, κάτι οποίο θα επιφέρει εισροές τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες της αγοράς, η ελληνική παρουσία στον δείκτη θα αυξηθεί σε έξι, καθώς ήδη σε αυτόν βρίσκονται οι μετοχές των Alpha Bank, Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank.

Διόρθωσαν οι τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός δείκτης συνέχισε τη διορθωτική κίνηση, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων, καθώς μειώθηκε κατά 0,51% και διαμορφώθηκε στις 597,37 μονάδες.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία διολίσθησε κατά 1,6% και τερμάτισε στο 1,10 ευρώ. Κατά 0,8% υποχώρησε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία έκλεισε στο 1,44 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διόρθωσε στο -0,6% και το 2,78 ευρώ, ενώ αντίθετα η μετοχή της Eurobank κατέγραψε άνοδο κατά 0,7% και τα 0,96 ευρώ. Απώλειες κατά 2% σημείωσε, τέλος, η μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά:

  • Apha Bank -1,61% 1,10 ευρώ  
  • Attica Bank -1,99% 3,94 ευρώ  
  • Eurobank 0,73% 0,9688 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -0,57% 2,789 ευρώ  
  • Πειραιώς -0,82% 1,448 ευρώ  

Πύρρειος νίκη των πωλητών   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετά το ξέφρενο ράλι των τελευταίων ημερών, η μετοχή της ΔΕΗ διόρθωσε στο -1,8% και τα 10,7 ευρώ, παραμένοντας βέβαια στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 7ετίας.

Ήπιες απώλειες της τάξης του 0,8% εμφάνισε και η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία επίσης διατηρήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών, «κρατώντας» τα επίπεδα των 10 ευρώ. Από εκεί και πέρα, απώλειες άνω του 1% παρουσίασαν οι μετοχές των ΕΧΑΕ, Aegean, ΑΔΜΗΕ, Tιτάνα και Lamda Development.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco ενισχύθηκε δυναμικά στο +2,7% και τα 4,57 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αυξήθηκε κατά 0,4% και το 1,9 ευρώ, εν μέσω της διαδικασίας άντλησης 250 εκατ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων.  Οι μετοχές των ΟΛΠ και ΟΠΑΠ, από την πλευρά τους, τερμάτισαν στο +1,8% και στο +1,9%, αντίστοιχα.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Cenergy και Ικτίνου εκτινάχθηκαν κατά 4% και κατά 5,2%, αντίστοιχα,, ενώ στο +2,5% ακολούθησε η μετοχή της Fourlis. Αντίθετα, οι μετοχές του ΟΛΘ διολίσθησε κατά 1,9%.

Συνολικά, 47 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 50 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 24 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 65,6 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς     

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News