ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Κρυφοκοιτάει» τις 910 μονάδες – Η προσοχή σε ΔΕΗ, Fed

Στο +0,5% και τις 908 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: «Κρυφοκοιτάει» τις 910 μονάδες – Η προσοχή σε ΔΕΗ, Fed

Προσπάθεια προσέγγισης των 910 μονάδων καταβάλλει από το πρωί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινείται ήπια ανοδικά εν μέσω των ευοίωνων στοιχείων για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ, αλλά και εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων της Federal Reserve. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αύξηση της τάξης του 0,50% και διαμορφώνεται στις 908,65 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (904,47 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 905,53 έως 908,69 μονάδες), με τον τζίρο να κυμαίνεται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 6 εκατ. ευρώ στο πρώτο ημίωρο. 

Η Λεωφόρος Αθηνών, αυτή την στιγμή, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Σεπτεμβρίου (υψηλό 2,5 μηνών), ενώ κινείται πολύ κοντά στο ανώτατο πεδίο διακύμανσης των τελευταίων αρκετών μηνών. 

Αφού κατάφερε να αποφύγει τη βίαιη διόρθωση των προηγούμενων εβδομάδων, αρκετοί αναλυτές προσδοκούν ότι έχει έρθει η στιγμή να δοκιμάσει τα υψηλότερα επίπεδα, δηλαδή αυτό των 930 και των 950 μονάδων. 

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι όσοι περιμένουν ένα ανοδικό ξέσπασμα στο τελευταίο δίμηνο του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκληθούν μεγάλες αναταράξεις στις αγορές των κρατικών ομολόγων (από χθες καταγράφεται σταθεροποίηση).

Η δε, ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ, η οποία -όπως όλα προμηνύουν- θα συγκεντρώσει 1,35 δισ. ευρώ, αναμένεται να αποτελέσει ακόμη μία ψήφο εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ελλοχεύοντες κινδύνους, όπως για παράδειγμα το υψηλό ενεργειακό κόστος, η απόσυρση της νομισματικής στήριξης και η επιβράδυνση της ανάπτυξης. 

Μεταβλητότητα εν όψει Fed 

Σήμερα, στο μεταξύ, η Federal Reserve αναμένεται να ανακοινώσει τη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων, ένα πρώτο βήμα πριν τον ολικό τερματισμό του προγράμματος στα μέσα του 2022 και ενδεχομένως, την πρώτη αύξηση επιτοκίων στις αρχές του 2023.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, όπως είναι εύλογο, δεν αποκλείεται να εντείνει τη νευρικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι το οποίο ήδη αποτυπώνεται στις διεθνείς αγορές (Stoxx 600 –0,03 / DAX –0,12%). 

Μικρά κέρδη για τις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινείται επιφυλακτικά ανοδικά, καθώς ενισχύεται κατά 0,53% και διαμορφώνεται στις 594,35 μονάδες. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία αυξάνεται κατά 0,8% και ανακτά το 1,11 ευρώ. Στο +0,7% βρίσκεται και η μετοχή της Eurobank, η οποία πλέον προσεγγίζει το 0,95 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο +0,3% και τα 2,75 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να ακολουθεί στο +0,2% και το 1,47 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0,86% 1,1105 ευρώ 
  • Attica Bank 0% 383 ευρώ 
  • Eurobank 0,76% 0,9498 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 0,29% 2,757 ευρώ 
  • Πειραιώς 0,20% 1,472 ευρώ 

Προβάδισμα των αγοραστών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστικές κινήσεις επικεντρώνονται στις μετοχές των Viohalco, Σαράντης και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, οι οποίες αυξάνονται κατά τουλάχιστον 1%. 

Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ενισχύεται κατά 1,5% και τα 9,41 ευρώ, με τη διοίκηση να είναι απολύτως ικανοποιημένη από τις μέχρι στιγμής προσφορές (3 δισ. ευρώ την 1η ημέρα), προεξοφλώντας την επιτυχία της ΑΜΚ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 45 μετοχές κινούνται ανοδικά, 11 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς              

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News