ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Coca Cola Vs τράπεζες και ΔΕΗ

Στο +0,3% και τις 907 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Coca Cola Vs τράπεζες και ΔΕΗ

Εμπόδια στην προσπάθεια διάσπασης των αντιστάσεων των 910 μονάδων συναντάει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πιέσεις στον τίτλο της Coca – Cola περιορίζουν τη θετική επίδραση των στηριγμάτων από τη ΔΕΗ και τις τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.20), ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση της τάξης του 0,34% και διαμορφώνεται στις 907,56 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (904,47 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 905,53 έως 908,69 μονάδες), με τον τζίρο να κυμαίνεται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 32 εκατ. ευρώ στις πρώτες 3,5 ώρες.

Η ανοδική κίνηση της ημέρας, έστω και σε επιφυλακτικά επίπεδα, οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στις τράπεζες, με τις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Eurobank να δίνουν συνέχεια στο θετικό momentum, εμφανίζοντας κέρδη της τάξης του 1,5%.

Από κοντά ακολουθούν, όπως είναι φυσικό, και τα μη τραπεζικά blue chips, με τη μετοχή της ΔΕΗ να αυξάνεται άνω του 2% και τα 9,4 ευρώ, χάρη στις ευοίωνες προοπτικές από την εν εξελίξει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), η οποία ολοκληρώνεται αύριο, Πέμπτη.

Coca – Cola και Fed τα εμπόδια

Ωστόσο, οι αυξημένες πιέσεις στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία υποχωρεί κατά 2,6% μετά τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, περιορίζουν το εύρος της ανοδικής κίνησης, δυσκολεύοντας τον στόχο των 910 μονάδων.

Πέραν της Coca – Cola, εμπόδια ορθώνονται κι από τη μεταβλητότητα των διεθνών αγορών (Stoxx 600 +0,13% / DAX +0,03% / FTSE 100 -0,44%), οι οποίες περιμένουν την αποψινή απόφαση της Federal Reserve.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει τη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων, ένα πρώτο βήμα πριν τον ολικό τερματισμό του προγράμματος στα μέσα του 2022 και ενδεχομένως, την πρώτη αύξηση επιτοκίων στις αρχές του 2023.

Σε υψηλό 2,5 μηνών ο Γ.Δ.

Η Λεωφόρος Αθηνών, σε κάθε περίπτωση, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Σεπτεμβρίου (υψηλό 2,5 μηνών), ενώ κινείται πολύ κοντά στο ανώτατο πεδίο διακύμανσης των τελευταίων αρκετών μηνών. 

Αφού κατάφερε να αποφύγει τη βίαιη διόρθωση των προηγούμενων εβδομάδων, αρκετοί αναλυτές προσδοκούν ότι έχει έρθει η στιγμή να δοκιμάσει τα υψηλότερα επίπεδα, δηλαδή αυτό των 930 και των 950 μονάδων. 

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι όσοι περιμένουν ένα ανοδικό ξέσπασμα στο τελευταίο δίμηνο του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκληθούν μεγάλες αναταράξεις στις αγορές των κρατικών ομολόγων (από χθες καταγράφεται σταθεροποίηση).

Η δε, ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ, η οποία -όπως όλα προμηνύουν- θα συγκεντρώσει 1,35 δισ. ευρώ, αναμένεται να αποτελέσει ακόμη μία ψήφο εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ελλοχεύοντες κινδύνους, όπως για παράδειγμα το υψηλό ενεργειακό κόστος, η απόσυρση της νομισματικής στήριξης και η επιβράδυνση της ανάπτυξης. 

Προς τις 600 μονάδες οι τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζει αισθητά κέρδη, καθώς ενισχύεται κατά 1,31% και διαμορφώνεται στις 598,96 μονάδες, παρέχοντας σημαντικά στηρίγματα στον Γ.Δ.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Eurobank, η οποία συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, αυξανόμενη κατά 1,6% και σκαρφαλώνοντας στο 0,95 ευρώ. Στο +1,5% βρίσκεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία πλέον προσεγγίζει τα 2,8 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο +1,2% και τo 1,11 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στο +0,2% και το 1,47 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Attica Bank ενισχύεται κατά 1,8%. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 1,23% 1,1145 ευρώ 
  • Attica Bank 1,83% 3,9 ευρώ 
  • Eurobank 1,66% 0,9572 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 1,49% 2,79 ευρώ 
  • Πειραιώς 0,27% 1,473 ευρώ 

Προβάδισμα των αγοραστών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστικές κινήσεις επικεντρώνονται στις μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Mytilineos και ΟΠΑΠ, οι οποίες αυξάνονται κατά τουλάχιστον 1%. 

Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ενισχύεται κατά 2,2% και τα 9,48 ευρώ, με τη διοίκηση να είναι απολύτως ικανοποιημένη από τις μέχρι στιγμής προσφορές (3 δισ. ευρώ την 1η ημέρα), προεξοφλώντας την επιτυχία της ΑΜΚ. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola διολισθαίνει κατά 2,4% και τα 29,8 ευρώ, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών του γ’ τριμήνου. Κατά 1% υποχωρεί και η μετοχή της Aegean.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Intracom ξεχωρίζει στο +2,1% και το 1,99 ευρώ, με τη μετοχή της Profil να εκτινάσσεται, παράλληλα, στο +4,2% και τα 5,92 ευρώ. Αντίθετα, οι μετοχές των Autohellas – ELTON χάνουν 1,7%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.20), 57 μετοχές κινούνται ανοδικά, 43 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,9 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Τρίτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News