ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Δίνει «μάχη» για να διασπάσει τις 910 μονάδες

Στο +0,2% ο Γ.Δ. - Κέρδη 3% για τη ΔΕΗ

Χρηματιστήριο: Δίνει «μάχη» για να διασπάσει τις 910 μονάδες

Δυσκολίες στην υπέρβαση των 910 μονάδων συναντάει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πάντως λαμβάνει σημαντική στήριξη από ΔΕΗ και Coca – Cola, παρά την αδυναμία των τραπεζών να διατηρήσουν το τεχνικό σημείο των 600 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο των συναλλαγών (14.05), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο κατά 0,24% και διαμορφώνεται στις 910,29 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (908,12 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 908,73 έως 912,34 μονάδες), με τον τζίρο να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας στα 25 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της ημέρας είναι η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ενισχύεται κατά 3% και αγγίζει τα 9,7 ευρώ, εν όψει και των επίσημων αποτελεσμάτων για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 1,35 δισ. ευρώ, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα με απόλυτη επιτυχία.

Από εκεί και πέρα, πολύ καλή είναι η εικόνα και στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία αυξάνεται κατά 2,2% και προσεγγίζει τα 12 ευρώ, ενώ η μετοχή της Coca – Cola, μετά τις χθεσινές απώλειες, ανακτάει το επίπεδο των 30 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Eurobank διορθώνει ελαφρώς στο -0,3% και το 0,95 ευρώ, με τη μετοχή της Σαράντης να διολισθαίνει κατά 1,1% και τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ κατά 0,9%.

Παραμένει σε υψηλό 2,5 μηνών

Η Λεωφόρος Αθηνών, αν και εξακολουθεί να μην εντυπωσιάζει σε όγκους συναλλαγών, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 μηνών (από 17 Σεπτεμβρίου), ενώ σταδιακά προσεγγίζει το υψηλό έτους, το οποίο βρίσκεται λίγο πάνω από τις αντιστάσεις των 920 μονάδων. 

Αναμφίβολα, η αποκλιμάκωση των πιέσεων στα κρατικά ομόλογα έχει συμβάλλει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να παραμένει στα επίπεδα του 1,1%, μετά τις διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια εντός του 2022. 

Χθες, παράλληλα, η Federal Reserve, παρότι προχώρησε σε επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, εκτιμώντας πάντως ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί σταδιακά από το β’ ή το γ’ τρίμηνο του επόμενου έτους. 

Στο εσωτερικό μέτωπο, η επιτυχής ολοκλήρωση της ΑΜΚ στη ΔΕΗ αποτελεί νέα ψήφο εμπιστοσύνης προς το ελληνικό επιχειρείν και την ελληνική αγορά, με την κραταιά εταιρεία ηλεκτρισμού να συγκεντρώνει 1,35 δισ. ευρώ «φρέσκων» κεφαλαίων, χρηματοδοτώντας το φιλόδοξο επενδυτικό της σχέδιο. 

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι λίγοι όσοι περιμένουν ένα ανοδικό ξέσπασμα του Γ.Δ. στο τελευταίο δίμηνο του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκληθούν νέες αναταράξεις στις αγορές των κρατικών ομολόγων και θα αποφευχθεί η επιβολή ενός νέου lockdown. 

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ελλοχεύοντες κινδύνους, όπως για παράδειγμα το υψηλό ενεργειακό κόστος, η απόσυρση της νομισματικής στήριξης και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.  

Τράπεζες: Μάχη για τις 600 μονάδες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζει μικρές απώλειες, οι οποίες δεν του επιτρέπουν να διατηρήσει το όριο των 600 μονάδων, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαΐου του 2021 (υψηλό έξι μηνών). Αποτέλεσμα είναι να υποχωρεί κατά 0,12% και να διαμορφώνεται στις 598,97 μονάδες.

Με τις περισσότερες τραπεζικές διακυμάνσεις να κυμαίνονται εντός ενός στενού εύρους, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία μειώνεται κατά 0,4% και τα 2,78 ευρώ. Κατά 0,3% διολισθαίνει και η μετοχή της Eurobank, η οποία διορθώνει μετά το πρόσφατο ράλι.  

Από την πλευρά της, η μετοχή της Πειραιώς χάνει μόλις 0,2%, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται κατά 0,5% και διαπραγματεύεται στο 1,12 ευρώ. Κατά περίπου 2,5% αυξάνεται και η μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0,54% 1,1245 ευρώ   
  • Attica Bank 2,39% 3,85 ευρώ   
  • Eurobank -0,33% 0,9536 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -0,43% 2,788 ευρώ   
  • Πειραιώς -0,20% 1,467 ευρώ  

Μικρό προβάδισμα των αγοραστών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΔΕΗ παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς ενισχύεται κατά 3% και διαπραγματεύεται στα 9,7 ευρώ εν όψει και του τυπικού κλεισίματος του βιβλίου προσφορών για την ΑΜΚ. 

Από εκεί και πέρα, στηρίγματα στον Γ.Δ. παρέχει η μετοχή της Coca – Cola, η οποία αυξάνεται κατά 1,2%, ανακτώντας ένα μέρος των χθεσινών απωλειών και επανερχόμενη στα επίπεδα των 30 ευρώ. Άνω του 2,2% καθορίζεται η άνοδος και για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. 

Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στη μετοχή της Σαράντης, η οποία υποχωρεί κατά 1% και τα 8,69 ευρώ, ενώ στο -0,9% ακολουθεί η μετοχή της ΕΥΔΑΠ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει στο +2% και τα 2,08 ευρώ, με τη μετοχή της ΕΛΤΟΝ να έπεται στο +1,5%. Αντίθετα, η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης μειώνεται κατά 1,5% και του ΟΛΘ κατά 1,1%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.05), 34 μετοχές κινούνται ανοδικά, 68 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News