ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Απαγορευτικό» στη διόρθωση με ΔΕΗ και Τέρνα

Στο -0,08% και τις 920 μονάδες ο Γενικός Δείκτη

Χρηματιστήριο: «Απαγορευτικό» στη διόρθωση με ΔΕΗ και Τέρνα

Άνω του ψυχολογικού σημείου των 920 μονάδων διατηρήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις μετοχές της ΔΕΗ και της Τέρνα Ενεργειακή να συνεχίζουν το ξέφρενο ράλι, παρέχοντας σημαντικά «αντισώματα» στη σημερινή τάση για διόρθωση. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση κατά 0,08% και υποχώρησε ανεπαίσθητα στις 920,52 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (921,26 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε πέντε μονάδες (από 919,19 έως 924,3 μονάδες), με τον τζίρο να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 75 εκατ. ευρώ -σχεδόν τα μισά αφορούσαν τη ΔΕΗ.   

Η υπεράσπιση των 920 μονάδων, εξάλλου, αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη μετοχή της κραταιής επιχείρησης ηλεκτρισμού, η οποία αυξήθηκε κατά 2,3% και τερμάτισε μία ανάσα από τα 11 ευρώ, σημειώνοντας νέο υψηλό επτά ετών. Μάλιστα, από τον τίτλο «πέρασαν» σχεδόν 30 εκατ. ευρώ.   

Από εκεί και πέρα, κέρδη της τάξης του 3,7% παρουσίασε και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία ανέκτησε το τεχνικό σημείο των 12,9 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου.  

Την ίδια ώρα, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ενισχύθηκε κατά 2% εν όψει της αυριανής έκδοσης του ομολόγου των 250 εκατ. ευρώ, ενώ στο +2,6% βρέθηκε η μετοχή της ΕΧΑΕ.  

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Jumbo υποχώρησε κατά 2,8% και τα 12,9 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank διόρθωσε ελεγχόμενα στο -1,5% και τo 0,96 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ακολουθεί στο -1,3% και τα 2,8 ευρώ. 

Ανοίγει ο δρόμος για τις 930 μονάδες  

Αναμφίβολα, η βραχυπρόθεσμη τάση στη Λεωφόρο Αθηνών έχει βελτιωθεί προς το καλύτερο, καθώς η επιστροφή των ξένων επενδυτών μόνο ως ευχάριστη είδηση μπορεί να χαρακτηριστεί, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επιστροφή του Γ.Δ. στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 2,5 μηνών.   

Με όχημα τις μετοχές των ΔΕΗ (υψηλό 7ετίας) και Τέρνα Ενεργειακή (υψηλό 8 μηνών), η Λεωφόρος Αθηνών καταφέρνει να βάλει ένα προσωρινό τέλος στην πολύμηνη συσσώρευση και να ανοίξει τον δρόμο προς το επόμενο τεχνικό σημείο, αυτό των 930 μονάδων. Παραδοσιακά, άλλωστε, ο μήνας Νοέμβριος είναι θετικός για τις αγορές.   

Την Πέμπτη, ταυτόχρονα, ο MSCI θα προχωρήσει στις καθιερωμένες αναδιαρθρώσεις, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει την είσοδο της ΔΕΗ στον MSCI Standard Greece, κάτι οποίο θα επιφέρει εισροές τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.   

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες της αγοράς, η ελληνική παρουσία στον δείκτη θα αυξηθεί σε έξι, καθώς ήδη σε αυτόν βρίσκονται οι μετοχές των Alpha Bank, Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank. 

Στο μεταξύ, στις διεθνείς αγορές επικρατεί νευρικότητα, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 483 μονάδες, εν όψει των αυριανών στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό.  Στασιμότητα επικρατεί και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. 

Μικρές απώλειες στις τράπεζες   

Επιστρέφοντας στην ελληνική πραγματικότητα, ο τραπεζικός δείκτης παρέμεινε άνω του τεχνικού σημείου των 600 μονάδων, παρά την ελεγχόμενη διόρθωση, η οποία καθορίστηκε στο -0,78% και τις 600,41 μονάδες.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διολίσθησε στο -1,3% και τα 2,8 ευρώ. Κατά 1,5% υποχώρησε και η μετοχή της Eurobank, η οποία τερμάτισε στο 0,96 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς παρέμεινε σταθερή στο 1,46 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank κινήθηκε οριακά ανοδικά κατά 0,1% και το 1,11 ευρώ. Αύξηση 2,5% σημείωσε, τέλος, η μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank 0,09% 1,118 ευρώ   
  • Attica Bank 2,55% 4,02 ευρώ   
  • Eurobank -1,56% 0,9618 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -1,30% 2,805 ευρώ  
  • Πειραιώς 0% 1,46 ευρώ   

Πύρρειος νίκη των πωλητών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η προσοχή παρέμεινε στραμμένη στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία με τζίρο κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, ενισχύθηκε κατά 2,3% και διαμορφώθηκε στα 10,9 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014.   

Πολύ καλή ήταν και η εικόνα της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία εκτινάχθηκε στο +3,7% και τα 12,9 ευρώ, μετά τη διάψευση περί πώλησης των μετοχών της. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των ΟΛΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΕΧΑΕ τερμάτισαν με κέρδη τουλάχιστον 2%.  

Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo υποχώρησε κατά 2,8% και τα 12,9 ευρώ, με τη μετοχή της Mytilineos να ακολουθεί στο -1,4% και τα 15,2 ευρώ, εν μέσω του ζητήματος που έχει προκύψει με τη ΡΑΕ και τη ΔΕΗ για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Ικτίνος αυξήθηκε κατά 3% και τα 0,8 ευρώ, ενώ κέρδη άνω του 1% εμφάνισαν οι μετοχές των Fourlis, ΕΛΤΟΝ, Κρι – Κρι και Πλαίσιο. Αντίθετα, η μετοχή της Intracom μειώθηκε κατά 1,6%.  

Συνολικά, 59 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 43 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 65,6 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς    

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News