Business & Finance Τρίτη 9/11/2021, 12:31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς το Ελληνικό θα μεταμορφωθεί στην πρώτη έξυπνη πόλη της Ελλάδας

Έργα υποδομών άνω των 500 εκατ. ευρώ

Πώς το Ελληνικό θα μεταμορφωθεί στην πρώτη έξυπνη πόλη της Ελλάδας

Τον συνολικό σχεδιασμό για την αστική ανάπλαση στο Ελληνικό, αλλά και τα έργα που θα ολοκληρωθούν έως το 2025, παρουσίασε σήμερα η Lamda Development, κατά τη διάρκεια της τρίτης -κατά σειρά- διαδικτυακής παρουσίασης για το εμβληματικό έργο στον πρώην αερολιμένα Αθηνών, ύψους 8 δισ. ευρώ.

«Το Ελληνικό ξεκίνησε και έως το 2025 ένα μεγάλο μέρος του θα είναι έτοιμο, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να το ζήσουν και να νιώσουν υπερήφανοι» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου. 

«Μία περιοχή που σήμερα είναι δύσκολα προσβάσιμη και αποκομμένη από τον αστικό ιστό θα μεταμορφωθεί τα επόμενα χρόνια, αποκλειστικά με ιδιωτική χρηματοδότηση, σε μία σύγχρονη πράσινη πόλη που θα μπορούμε όλοι μας να επισκεπτόμαστε και να απολαμβάνουμε» έσπευσε να προσθέσει, στο πλαίσιο της παρουσίασης. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, σημείωσε με νόημα ότι «το Ελληνικό είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που θα αναπτυχθεί από την αρχή ως μία έξυπνη πόλη, με προηγμένες υποδομές και καινοτόμες τεχνολογίες, ενώ  σχεδιάστηκε ώστε να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμο και ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή». 

Από την πλευρά του, ο Chief Planning & Construction Officer, Δημήτρης Ζωντανός, ιεράρχησε τις βασικές αρχές του σχεδιασμού, οι οποίες είναι οι εξής: 

  • η κυριαρχία των πράσινων και ανοιχτών χώρων 
  • η πρόσβαση σε σύγχρονες υποδομές που περιλαμβάνουν σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας αλλά και χώρους διασκέδασης και αναψυχής 
  • η υιοθέτηση αυστηρών αρχών περιβαλλοντικού σχεδιασμού 
  • η σύνδεση με τις γύρω περιοχές ώστε το Ελληνικό να είναι εύκολα προσβάσιμο από όλους, όπου και αν βρίσκονται στο λεκανοπέδιο, είναι βασικές αρχές του σχεδιασμού μας 

Έργα υποδομών άνω των 500 εκατ. ευρώ

Στο πλαίσιο της δημιουργίας μίας σύγχρονης πόλης, η οποία θα είναι φιλική προς το περιβάλλον και τους πολίτες, η Lamda Development σχεδιάζει και θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου μία σειρά από έργα υποδομών κοινής ωφέλειας, τα οποία θα εξυπηρετούν τους κατοίκους του Ελληνικού αλλά και των γειτονικών περιοχών.  

  • Πράσινοι χώροι – Υποδομές για αθλητισμό, πολιτισμό   

Η προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία χώρων πρασίνου είναι προτεραιότητα στον συνολικό σχεδιασμό του έργου. Πάνω από το 70% της συνολικής έκτασης των 6,2 εκατ. τ.μ., θα καλύπτεται από πάρκα, λίμνες, κήπους, κοινόχρηστους και υπαίθριους χώρους δραστηριοτήτων, ενώ στις οικιστικές περιοχές οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι θα ξεπερνούν το 50%.  

Η πιο πράσινη ανάπτυξη του έργου είναι το Πάρκο του Ελληνικού, μέρος του οποίου θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, θα εκτείνεται σε πάνω από 2 εκατ. τ.μ., αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα παράκτια πάρκα παγκοσμίως, και θα είναι ανοιχτό για το κοινό. Το πάρκο έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη βιοποικιλότητα της περιοχής και, μέσα από προηγμένες τεχνολογικές λύσεις, θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του σε άρδευση και ηλεκτροδότηση.     

Μέσα στο Πάρκο, θα δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο Αθλητικό Κέντρο, το οποίο θα είναι ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους της Αττικής, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις. Το κέντρο διαθέτει εγκαταστάσεις στίβου, κολύμβησης, ποδοσφαίρου και ενόργανης γυμναστικής, γήπεδο για αθλήματα ρίψεων, αλλά και κλειστό γυμναστήριο, ξενώνες για την φιλοξενία των αθλητών και ακαδημίες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, beach volley και ενόργανης γυμναστικής.  

  • Η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου σε παγκόσμιο προορισμό  

Ο σχεδιασμός της Lamda Development για την ανάπλαση της παράκτιας ζώνης του Ελληνικού έχει ως στόχο να αναδείξει τη μοναδική φυσική ομορφιά, αλλά και τις σημαντικές προοπτικές ανάδειξης της Αθηναϊκής Ριβιέρας σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, για όλο τον χρόνο. 

Ο προγραμματισμός των έργων  

Τα έργα για την ανάπλαση του Ελληνικού έχουν ξεκινήσει και προχωρούν σε όλα τα στάδια εξέλιξής τους:  

  • Έχουν ήδη ξεκινήσει οι μελέτες για το Πάρκο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις. 
  • Το 2022 ξεκινούν οι εργασίες για το νέο Κτίριο Μετεγκατάστασης Συλλόγων ΑΜΕΑ, ένα συγκρότημα 11.000 τ.μ., όπου θα συν-εγκατασταθούν τέσσερα σωματεία παροχής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία. Θα ξεκινήσουν επίσης τα έργα αναβάθμισης της μαρίνας του Άγιου Κοσμά και της παραλίας, αλλά και η κατασκευή του Marina Tower.    
  • Το 2023 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή του Marina Galleria και του παραθαλάσσιου οικισμού κατοικιών και συγκροτημάτων μπροστά από το Πάρκο. Προβλέπεται επίσης να ξεκινήσουν οι εργασίες για το εμπορικό και ψυχαγωγικό σύμπλεγμα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, καθώς και για τον πύργο μικτής χρήσης στην ίδια περιοχή. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικό: Ποια έργα δρομολογούνται εντός του μήνα – Τι ακολουθεί

Lamda: Το καζίνο παραμένει μέρος του σχεδίου για το Ελληνικό

Lamda Development: Το Ελληνικό εκτίναξε τα κέρδη στα 224,6 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News