ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ανεβάζει ρυθμούς και δοκιμάζει τις 910 μονάδες

Στο +0,7% και τις 913 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Ανεβάζει ρυθμούς και δοκιμάζει τις 910 μονάδες

Να αφήσει πίσω τη συσσώρευση και να διασπάσει τις αντιστάσεις των 910 μονάδων προσπαθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πηγαίνει κόντρα στην τάση των ξένων αγορών και ανεβάζει αγοραστικούς ρυθμούς. 

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 2,5 ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης (13.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 0,77% και διαμορφώνεται στις 913,68 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (906,85 μονάδες) 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 905,10 έως 914,456 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 22 εκατ. ευρώ στο πρώτο 1/3 της ημέρας. 

Έχοντας αφήσω πίσω την πρωινή μεταβλητότητα, η Λεωφόρος Αθηνών αυτή την στιγμή δείχνει ικανή να κινηθεί υψηλότερα από τις 910 μονάδες, οδεύοντας προς το καλύτερο επίπεδο από τις 17 Σεπτεμβρίου, δηλαδή των τελευταίων σχεδόν δύο μηνών. 

Κι αυτό, μάλιστα, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παραμένουν σχεδόν στάσιμα, παρουσιάζοντας οριακές μεταβολές -αν και διατηρούνται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. 

Στην ανοδική προσπάθεια του Γενικού Δείκτη σημαντικός σύμμαχος είναι η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία αυξάνεται άνω του 2,5% και ανακτάει το τεχνικό σημείο των 10 ευρώ, μετά την άκρως εντυπωσιακή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) αλλά και εν όψει της διαφαινόμενης εισόδου στον δείκτη MSCI Greece (11 Νοεμβρίου οι ανακοινώσεις.). 

Από εκεί και πέρα, στηρίγματα στη Λεωφόρο Αθηνών παρέχουν και οι τραπεζικές μετοχές των Alpha Bank – Eθνικής Τράπεζας, οι οποίες απορροφούν τις πρωτινές απώλειες και πλέον διαπραγματεύονται στο +1%. Σχεδόν στο +2% βρίσκονται και οι μετοχές των Τιτάνα – ΓΕΚ Τέρνα. 

Μεγάλο το discount με τις ξένες αγορές

Από την άλλη πλευρά, πάντως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελληνική αγορά παραμένει σημαντικά υποτιμημένη σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, οι οποίες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ η Λεωφόρος Αθηνών μετά βίας κινείται στα προ-πανδημίας επίπεδα. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζει discount της τάξης του 40% σε σχέση με τις τράπεζες της Ευρώπης και της περιφέρειας, δείγμα της μεγάλης απόστασης που καλείται να διανύσει ακόμη το εγχώριο χρηματιστήριο.  

Στο μεταξύ, η προσοχή αυτής της εβδομάδας, όπως προαναφέρθηκε, είναι στραμμένη στην καθιερωμένη αναθεώρηση των δεικτών MSCI (11 Νοεμβρίου), με τη ΔΕΗ -εκτός απροόπτου- να εισέρχεται στον δείκτη MSCI Greece, αυξάνοντας την ελληνική παρουσία (ήδη βρίσκονται οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Eurobank). 

Χτίζουν μαξιλάρι ασφαλείας οι τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός δείκτης παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, προσπαθώντας να χτίσει μαξιλάρι ασφαλείας από τις 600 μονάδες (605,17 μονάδες) και κερδίζοντας +0,53%.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύεται άνω του 1% και καθορίζεται στο 1,12 ευρώ. Κατά 0,93% αυξάνεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διαπραγματεύεται στα 2,82 ευρώ. 

Η μετοχή της Πειραιώς, επίσης, καταγράφει μικρή άνοδο κατά 0,6% και το 1,45 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank διορθώνει ελαφρώς στο -0,3% και το 0,97 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Attica Bank βρίσκεται στο +2,6% και τα 3,9 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 1,08% 1,124 ευρώ  
  • Attica Bank 2,63% 3,9 ευρώ  
  • Εurobank -0,27% 0,9754 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 0,93% 2,826 ευρώ  
  • Πειραιώς 0,62% 1,459 ευρώ  

Ανεβάζουν ρυθμούς οι αγοράστες  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές έχουν ανεβάσει αισθητά ρυθμό σε σχέση με το πρωινό άνοιγμα, με αποτέλεσμα η μετοχή της ΔΕΗ να ενισχύεται άνω του 2,5% και να ανακτά το τεχνικό σημείο των 10 ευρώ.  

Κατά 2% αυξάνονται, επιπλέον, οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ και Τιτάνα, ενώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή εκτοξεύεται στο +5% και τα 12,3 ευρώ. Kέρδη κατά 1,5% παρουσιάζουν και οι μετοχές των ΟΤΕ – ΕΥΔΑΠ. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Motor Oil υποχωρεί κατά 1,8% και τα 14,5 ευρώ, με τις μετοχές των Ελλάκτωρ, Aegean και Coca – Cola να ακολουθούν πέριξ του -0,5%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Intrakat εκτινάσσεται στο +6,4% και τα 2,3 ευρώ, παρασέρνοντας ανοδικά και τη μετοχή της Intracom, η οποία ενισχύεται κατά 4,6% και τα 2,1 ευρώ. Πολύ καλή είναι η εικόνα και στη μετοχή της Πλαστικά Θράκης (3,7%). 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 59 μετοχές κινούνται ανοδικά, 44 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 65,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σχέση με την Παρασκευή.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς  

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News