ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Συσσώρευση λίγο πριν τις 910 μονάδες

Οριακές μεταβολές για τον Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Συσσώρευση λίγο πριν τις 910 μονάδες

Οριακές μεταβολές εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να διατηρείται άνω του ψυχολογικού σημείου των 900 μονάδων, χωρίς ωστόσο να έχει τη διάθεση να προχωρήσει στο επόμενο τεχνικό σημείο, δηλαδή στις 910 μονάδες. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο κατά 0,10% και διαμορφώνεται στις 907,71 μονάδες, κερδίζοντας μετά βίας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (906,85 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 905,10 έως 908,46 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 3 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο. 

Είναι σαφές ότι το τελευταίο διάστημα, η Λεωφόρος Αθηνών αδυνατεί να διασπάσει τις αντιστάσεις των 910 μονάδες, περιοριζόμενη σε ένα στενό εύρος διακυμάνσεων λίγο άνω των 900 μονάδων. 

Κι αυτό, ενώ τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά χρηματιστήρια καταρρίπτουν το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο (σήμερα, πάντως, κινούνται σταθεροποιητικά). 

Η εν λόγω κατάσταση, εν πολλοίς, οφείλεται στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς, με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ να απορροφά μεγάλο μέρος της προσφερόμενης ρευστότητας. 

Την ίδια ώρα, η ανησυχία για την πανδημία παίζει έναν ρόλο στη συσσώρευση, με τους επενδυτές να μην αποκλείουν το σενάριο των επιπλέον περιοριστικών μέτρων, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει το κλίμα στην οικονομία. 

Στο μεταξύ, η προσοχή αυτής της εβδομάδας είναι στραμμένη στην καθιερωμένη αναθεώρηση των δεικτών MSCI (11 Νοεμβρίου), με τη ΔΕΗ -εκτός απροόπτου- να εισέρχεται στον δείκτη MSCI Greece, αυξάνοντας την ελληνική παρουσία. 

Μικρές απώλειες στις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός δείκτης παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, κρατώντας τις 600 μονάδες, παρά τις μικρές πιέσεις που δέχεται σήμερα (-0,24%). 

Το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Attica Bank, η οποία ενισχύεται άνω του 5% εν μέσω των σεναρίων για την ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ. Μικρά κέρδη κατά 0,2% εμφανίζει και η μετοχή της Alpha Bank. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Eurobank διορθώνει στο -0,8% και το 0,97 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί κατά 0,3% και το 1,44 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο -0,2% και τα 2,79 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0,13% 1,1135 ευρώ 
  • Attica Bank 5,26% 4 ευρώ 
  • Εurobank -0,8% 0,9702 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,18% 2,795 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,34% 1,445 ευρώ 

Οριακές μεταβολές στο ταμπλό 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές είναι σχεδόν ισόπαλοι, προχωρώντας σε επιφυλακτικές κινήσεις και αποφεύγοντας το περιττό ρίσκο. 

Ενδεικτικά, η μετοχή του Τιτάνα ενισχύεται κατά 1,3% και τα 15 ευρώ, με τη μετοχή του ΟΤΕ να ακολουθεί στο -0,7% κα τη μετοχή της Ελλάκτωρ στο -0,6%. 

Στον αντίποδα, οι μετοχές των Aegean, ΕΛΠΕ και Motor Oil παρουσιάζουν απώλειες της τάξης τουλάχιστον του 1%. Στο -0,8% καθορίζεται η πτώση για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 31 μετοχές κινούνται ανοδικά, 33 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 64,9 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Παρασκευή. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News