ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Γιατί οι τράπεζες (επιτέλους) βγαίνουν μπροστά

Ράλι για Εurobank - Εθνική, discount βλέπουν οι ξένοι

Χρηματιστήριο: Γιατί οι τράπεζες (επιτέλους) βγαίνουν μπροστά

Έχοντας σωρευτικά κέρδη της τάξης του 8% τις τελευταίες 30 ημέρες, διάστημα κατά το οποίο η αντίστοιχη άνοδος του Γενικού Δείκτη δεν υπερβαίνει το 3%, ο τραπεζικός κλάδος φαίνεται ότι αρχίζει να αναλαμβάνει ρόλο – κλειδί στη διαμόρφωση της χρηματιστηριακής τάσης στο τελευταίο δίμηνο του έτους. 

Εδώ και καιρό, εξάλλου, είχε καταστεί σαφές ότι χωρίς μια τραπεζική επανεκκίνηση, η Λεωφόρος Αθηνών ήταν αδύνατο να επιστρέψει στα προ-Covid επίπεδα και να επιχειρήσει να κάνει το κάτι παραπάνω, προσεγγίζοντας τις αντιστάσεις των 920 και των 940 μονάδων.  

Αυτή την στιγμή, ο κλάδος των τραπεζών βρίσκεται στις 602 μονάδες, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαΐου και υπερβαίνοντας το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων για πρώτη φορά από τις αρχές του Ιουνίου (4/6). 

Χρηματιστήριο: Γιατί οι τράπεζες (επιτέλους) βγαίνουν μπροστά-1

Το υψηλό έτους του κλαδικού δείκτη είναι οι 635 μονάδες, οι οποίες είχαν επιτευχθεί στις 6 Μαΐου και οι οποίες πλέον δεν φαντάζουν τόσο μακρινές, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στα μάτια των ξένων επενδυτών οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν φθηνές. 

Από την αρχή του 2021, ο κλάδος έχει εμφανίσει συνολική άνοδο της τάξης του 16%, κάτι το οποίο αποδίδεται αφενός στον εξορθολογισμό των ισολογισμών (μονοψήφια επίπεδα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το 2022), αφετέρου στη σταδιακή ανάκτηση της βιώσιμης κερδοφορίας (ανοίγει η συζήτηση για μερίσματα). 

Με discount έως 40% 

Και πάλι όμως, παρά τη μέχρι στιγμής άνοδο, οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι διαπραγματεύονται με σημαντικά discount έναντι των τραπεζών της Ευρώπης και της περιφέρειας. Μάλιστα, σύμφωνα με την JP Morgan, αυτό το discount κυμαίνεται στο 40%, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί την ύπαρξη σημαντικών περιθωρίων ανόδου.  

Δεν είναι τυχαίο ότι η αμερικανική επενδυτική τράπεζα δίνει τιμή – στόχο 1,5 ευρώ για την Alpha Bank (1,11 ευρώ σήμερα), 1,2 ευρώ για την Eurobank (0,97 ευρώ σήμερα), 3,3 ευρώ για την Εθνική (2,8 ευρώ σήμερα) και 1,9 ευρώ για την Πειραιώς (1,45 ευρώ σήμερα). 

Αντίστοιχου εύρους είναι οι εκτιμήσεις και των υπόλοιπων διεθνών οίκων, όπως της Bank of America, της Morgan Stanley και της HSBC.  

Ποιες μετοχές βγαίνουν μπροστά

Από τις επιμέρους μετοχές του κλάδου, αυτές που έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής είναι, αναμφίβολα, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα, κάτι απολύτως εύλογο, δεδομένου ότι πρόκειται για τις δύο τράπεζες που αναμένεται να φθάσουν έως το τέλος του 2021 σε μονοψήφιο ποσοστό NPEs (οι άλλες δύο θα ακολουθήσουν εντός του 2022). 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Eurobank εμφανίζει συνολική άνοδο κατά 70% από τις αρχές του έτους, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2019, ανακτώντας πλήρως τη χασούρα της πανδημίας.  

Χρηματιστήριο: Γιατί οι τράπεζες (επιτέλους) βγαίνουν μπροστά-2

Αντίστοιχα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζει κέρδη της τάξης του 24% και διαπραγματεύεται στο υψηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και στην Ελλάδα.  

Χρηματιστήριο: Γιατί οι τράπεζες (επιτέλους) βγαίνουν μπροστά-3

Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank βρίσκεται στο +16% από τις αρχές του έτους, έχοντας να καλύψει μια αρκετά μεγάλη απόσταση για να φθάσει στα προ-Covid επίπεδα (1,8 ευρώ), ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η διαδρομή για την Πειραιώς, η οποία παραμένει κολλημένη στα επίπεδα του 1,5 ευρώ. 

Πάντως, ας μην ξεχνάμε ότι οι δύο προαναφερθείσες τράπεζες κλήθηκαν εντός του 2021 να υλοποιήσουν Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, κάτι το οποίο αναμφίβολα επηρεάσε την απόδοσή τους στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Άντεξε στη διόρθωση το Χ.Α. – Τραπεζικό άλμα 4% στην εβδομάδα

Ενρία (ΕΚΤ): Αισιόδοξες οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια και τα επιτόκια

Ο ισχυρότερος τραπεζίτης του κόσμου αποκαλύπτεται: Ο Έλληνας παππούς του και το μυστικό χαρτάκι που κουβαλά πάντα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News