ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Δύσκολη πίστα οι 910 μονάδες

Στο νήμα οι αγοραστές - Στις 908,62 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Δύσκολη πίστα οι 910 μονάδες

Οριακές μεταβολές λίγο κάτω από τις αντιστάσεις των 910 μονάδων εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι ελεγχόμενες πιέσεις στην πλειονότητα των blue chips απορρόφησαν τα αξιοσημείωτα κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, Coca – Cola και ΔΕΗ. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,06% και τερμάτισε στις 908,62 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (908,12 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε πέντε μονάδες (από 907,22 έως 912,34 μονάδες), με τον τζίρο να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας στα 55 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ημέρας ήταν η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ενισχύθηκε κατά 1% και άγγιξε τα 9,5 ευρώ, εν όψει και των επίσημων αποτελεσμάτων για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 1,35 δισ. ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα με απόλυτη επιτυχία. 

Από εκεί και πέρα, πολύ καλή ήταν η εικόνα και στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία αυξήθηκε κατά 1,9% και προσέγγισε τα 12 ευρώ, χάρη στις κυβερνητικές δεσμεύσεις για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, ενώ η μετοχή της Coca – Cola, μετά τις χθεσινές απώλειες, ανέκτησε το επίπεδο των 30 ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις σε ΟΤΕ, Ελλάκτωρ και Σαράντης έβαλαν «ανάχωμα» στην προσπάθεια ανάκτησης των 910 μονάδων, περιορίζοντας τη δυναμική του αγοραστικού κύματος. 

Σε υψηλό 2,5 μηνών η αγορά

Η Λεωφόρος Αθηνών, αν και εξακολουθεί να μην εντυπωσιάζει σε όγκους συναλλαγών, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 μηνών (από 17 Σεπτεμβρίου), μην απέχοντας πολύ από το υψηλό έτους, το οποίο βρίσκεται λίγο πάνω από τις αντιστάσεις των 920 μονάδων.  

Αναμφίβολα, η αποκλιμάκωση των πιέσεων στα κρατικά ομόλογα έχει συμβάλλει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να παραμένει στα επίπεδα του 1,1%, μετά τις διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια εντός του 2022.  

Χθες, παράλληλα, η Federal Reserve, παρότι προχώρησε σε επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, εκτιμώντας πάντως ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί σταδιακά από το β’ ή το γ’ τρίμηνο του επόμενου έτους.  

Στο εσωτερικό μέτωπο, η επιτυχής ολοκλήρωση της ΑΜΚ στη ΔΕΗ αποτελεί νέα ψήφο εμπιστοσύνης προς το ελληνικό επιχειρείν και την ελληνική αγορά, με την κραταιά εταιρεία ηλεκτρισμού να συγκεντρώνει 1,35 δισ. ευρώ «φρέσκων» κεφαλαίων, χρηματοδοτώντας το φιλόδοξο επενδυτικό της σχέδιο.  

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι λίγοι όσοι περιμένουν ένα ανοδικό ξέσπασμα του Γ.Δ. στο τελευταίο δίμηνο του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκληθούν νέες αναταράξεις στις αγορές των κρατικών ομολόγων και θα αποφευχθεί η επιβολή ενός νέου lockdown.  

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ελλοχεύοντες κινδύνους, όπως για παράδειγμα το υψηλό ενεργειακό κόστος, η απόσυρση της νομισματικής στήριξης και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Τράπεζες: Κράτησαν τις 600 μονάδες   

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος εμφάνισε οριακά κέρδη (+0,10% και 600,28 μονάδες), τα οποία του επέτρεψαν να διατηρήσει το όριο των 600 μονάδων, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαΐου του 2021 (υψηλό έξι μηνών).  

Με τις περισσότερες τραπεζικές διακυμάνσεις να κυμαίνονται εντός ενός στενού εύρους, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Eurobank, η οποία συνέχισε την ανοδική πορεία, κερδίζοντας 0,54% και ξεπερνώντας το 0,96 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank έμεινε σταθερή στο 1,11 ευρώ. 

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Πειραιώς απώλεσε μόλις 0,1%, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε συγκρατημένα στο -0,4% και τα 2,79 ευρώ. Κατά 2,1% μειώθηκε και η μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 0,04% 1,119 ευρώ    
  • Attica Bank -2,13% 3,68 ευρώ    
  • Eurobank 0,54% 0,962 ευρώ    
  • Εθνική Τράπεζα -0,36% 2,79 ευρώ    
  • Πειραιώς -0,14% 1,468 ευρώ   

Μπρα-ντε-φερ αγοραστών και πωλητών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΔΕΗ παρέμεινε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς ενισχύθηκε κατά 1% και έκλεισε στα 9,5 ευρώ στον απόηχο και του τυπικού κλεισίματος του βιβλίου προσφορών για την ΑΜΚ.  

Από εκεί και πέρα, στηρίγματα στον Γ.Δ. παρείχε η μετοχή της Coca – Cola, η οποία αυξήθηκε κατά 1,95%, ανακτώντας ένα μέρος των χθεσινών απωλειών και επανερχόμενη στα επίπεδα των 30 ευρώ. Κοντά στο 1,9% καθορίστηκε η άνοδος και για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή.  

Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στη μετοχή του ΟΤΕ, η οποία υποχώρησε κατά σχεδόν 2% και τα 15,2 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Σαράντης και Ελλάκτωρ ακολούθησαν στο -1,7%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Intrakat ξεχώρισε στο +4,9% και τα 2,14 ευρώ, με τη μετοχή της Profile να έπεται στο +1,7%. Αντίθετα, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης μειώθηκε κατά 2,1% και τα 7,1 ευρώ. 

Συνολικά, 54 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 59μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 65 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News