ΑΓΟΡΕΣ

Άντεξε στη διόρθωση το Χ.Α. – Τραπεζικό άλμα 4% στην εβδομάδα

Άντεξε στη διόρθωση το Χ.Α. – Τραπεζικό άλμα 4% στην εβδομάδα

Να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των ενδοσυνεδριακών απωλειών κατάφερε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διατηρήθηκε κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 μηνών, χάρη στα εβδομαδιαία κέρδη των τραπεζών. 

Πιο συγκεκριμένα, παρότι βρέθηκε ακόμη και στα στηρίγματα των 900 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,19% και υποχώρησε ελαφρώς στις 906,85 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (908,62 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 11 μονάδες (από 899,03 έως 910,29 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην εντυπωσιάζει και πάλι, περιοριζόμενος στα 62 εκατομμύρια ευρώ. 

Το αρχικό κύμα των ρευστοποιήσεων προς το τέλος της ημέρας εκτονώθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να επανέλθει σε απόσταση αναπνοής από τα επίπεδα του σημερινού ανοίγματος (909,62 μονάδες). 

Σε αυτό σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε αφενός το +3,3% στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ανέκτησε τα 9,8 ευρώ, χάρη στην ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), αφετέρου η αλλαγή προσήμων στη μετοχή της Eurobank, η οποία επέστρεψε σε θετικό έδαφος και στο +1,6%.  

Το ίδιο ακριβώς έκανε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία εντέλει έκλεισε με ήπια άνοδο κατά 0,4%, με αποτέλεσμα και οι δύο τραπεζικές μετοχές να τερματίσουν σε νέο υψηλό δύο ετών.  

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Mytilineos διολίσθησε κατά 1,7% και τα 15,3 ευρώ, ενώ απώλειες κατά 1,5% εμφάνισαν οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνα. Η μετοχή της Coca – Cola μειώθηκε κατά 0,9%, ενώ κοντά στο -1,3% καθορίστηκε η πτώση για τη μετοχή της Πειραιώς.  

Θετικό το πρόσημο στην εβδομάδα  

Η εικόνα στασιμότητας της Παρασκευής «ψαλίδισε» ελαφρώς τα κέρδη του Γενικού Δείκτη σε επίπεδο εβδομάδας, τα οποία στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021 (στις 600 μονάδες).   

Σε επίπεδο πενθημέρου, συγκεκριμένα, ο τραπεζικός δείκτης «έγραψε » +4%, ενώ τις τελευταίες 30 ημέρες τα συνολικά κέρδη αγγίζουν το +8%. Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, οι αντίστοιχες επιδόσεις καθορίστηκαν σε +1% και +4%.   

Την ίδια ώρα, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα παραμένουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να κυμαίνεται άνω των 480 μονάδων και τον γαλλικό CAC 40 να υπερβαίνει τις 7.000 μονάδες. Ισχυρή άνοδο 330 μονάδων σημειώνει και ο Dow Jones, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street. 

Σε αυτό σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες συνεχίζουν την πορεία αποκλιμάκωσης, μετά τη διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν μηδενικά και το 2022. Εξαίρεση δεν αποτελεί ούτε το ελληνικό, του οποίου η απόδοση καθορίζεται στο 1,07%.   

Προς το 1 ευρώ η Eurobank 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος απορρόφησε πλήρως τις αρχικές απώλειες, οι οποίες έφθασαν έως το +1,5%, και έδωσε συνέχεια στην ανοδική τάση, κερδίζοντας +0,28% και τερματίζοντας στις 601,99 μονάδες. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρατηρήθηκε στη μετοχή της Eurobank, η οποία αυξήθηκε κατά 1,6% και έκλεισε στο 0,97 ευρώ, βάζοντας πλώρη για τον μεγάλο στόχο του 1 ευρώ. Κατά 0,4% ενισχύθηκε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία «έπιασε» τα 2,8 ευρώ. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Alpha Bank απώλεσε κατά 0,6% και βρέθηκε στο 1,11 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς υποχώρησε κατά 1,2% και το 1,45 ευρώ. Άνω του 3%, τέλος, καθορίστηκαν τα κέρδη για τη μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -0,63% 1,112 ευρώ   
  • Attica Bank 3,26% 3,8 ευρώ   
  • Eurobank 1,66% 0,978 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 0,36% 2,8 ευρώ   
  • Πειραιώς -1,23% 1,45 ευρώ 

Το βλέμμα στη ΔΕΗ 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στράφηκε και πάλι στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία εκτινάχθηκε κατά 3,6% και ανέκτησε τα 9,8 ευρώ, χάρη στην ολοκλήρωση της ΑΜΚ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ ενισχύθηκε κατά 1,8% και τα 7,7 ευρώ. 

Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στις μετοχές των Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνα, οι οποίες μειώθηκαν πέριξ του -1,5%, ενώ στο -1% καθορίστηκαν οι απώλειες για τις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Coca – Cola και ΟΠΑΠ.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Intracom εκτοξεύθηκε στο +6% και τα 2,07 ευρώ, με τη μετοχή της Intrakat να ακολουθεί σχεδόν στο +2%. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης και Profile υποχώρησαν κατά 1%. 

Συνολικά, 47 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 53 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 20 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 64,9 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Πέμπτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News