ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Ποια είναι τα prime ακίνητα στο project Skyline

Στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται συνολικά 573 ακίνητα, η συνολική αξία των οποίων έχει αποτιμηθεί στα 535 εκατ. ευρώ

Alpha Bank: Ποια είναι τα prime ακίνητα στο project Skyline

Το εμβληματικό κτίριο της Alpha Bank στην Αιόλου 72 είναι ένα από τα ακίνητα υψηλής προβολής που περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο χαρτοφυλάκιο Skyline, την πώληση του οποίου δρομολογεί η τράπεζα

Το κτίριο αξίας 44,7 εκατ. ευρώ περιλαμβάνεται στην κατηγορία των prime assets και είναι ένα από τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα του ομίλου που εντάσσονται στο project, για το οποίο η Alpha Bank έλαβε προσφορές από 10 υποψήφιους επενδυτές, που προκρίνονται για την τελική φάση της διαπραγμάτευσης. 

Στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται συνολικά 573 ακίνητα, η συνολική αξία των οποίων έχει αποτιμηθεί άνω των 500 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 535 εκατ. ευρώ. Το 70% αυτών των ακινήτων είναι στην Αττική – ειδικότερα το 62% στην Αθήνα – και το 11% στην Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται, δηλαδή, για ακίνητα που είναι συγκεντρωμένα κατά 70% περίπου στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ μόλις το 20% βρίσκεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, στοιχείο που ερμηνεύει και το υψηλό ενδιαφέρον από τους υποψήφιους επενδυτές. 

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου σε αξίες, το 45% αφορά σε γραφεία, το 30% σε εμπορικά καταστήματα, το 15% σε κατοικίες, το 8% σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή logistics και το 2% ξενοδοχεία. 

Εκτός από το ακίνητο της οδού Αιόλου, το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ακίνητα της τράπεζας στον Άγιο Στέφανο, διαμέρισμα στην Ηρώδου Αττικού, γραφείο στη Φιλελλήνων, καταστήματα και οικόπεδο στην Κηφισιά, εμπορικό χώρο στην Λεωφόρο Συγγρού κ.α. 

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας τα ακίνητα υψηλής προβολής (prime assets) ανέρχονται σε 50 στον αριθμό, ενώ άλλα 320 ακίνητα θεωρούνται υψηλής εμπορικής αξίας και 205 είναι ο αριθμός των κατοικιών και διαμερισμάτων που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο.

Πηγές της τράπεζας απέφευγαν κάθε σχετικό σχόλιο αναφορικά με τους υποψήφιους επενδυτές, σημειώνοντας ότι οι προσφορές αξιολογούνται και αναμένεται σε λίγες εβδομάδες να υπάρξουν αποφάσεις για τους επιλεγέντες για την επόμενη φάση της συναλλαγής. 

Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες της αγοράς, μεταξύ των επενδυτών συγκαταλέγονται τα επενδυτικά κεφάλαια Apollo, Bain Capital, Davidson Kempner, HIG, Lone Star, Oaktree, Pimco και Prodea, συμμετοχές που σηματοδοτούν και το ισχυρό ενδιαφέρον από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο χώρο του real estate.

Όπως έχει ανακοινωθεί, η συναλλαγή Skyline προβλέπει τη μετατροπή της Alpha Αστικά Ακίνητα (ΑΑΑ) σε επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων, με σκοπό την προσέλκυση στρατηγικού εταίρου (joint venture partner) για την αξιοποίηση επενδύσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων. 

Προηγουμένως, οι εργασίες παροχής υπηρεσιών της ΑΑΑ θα ενοποιηθούν με αυτές της Alpha Real Estate, δημιουργώντας μία νέα ισχυρή εταιρεία με σημαντική εμπειρία, η οποία και θα παρέχει υπηρεσίες για όλο τον κύκλο ζωής των ακινήτων (π.χ. εκτιμήσεις, advisory, διαχείριση κ.λπ.), τόσο προς το Skyline όσο και σε τρίτους μεγάλους πελάτες. 

Η Alpha Real Estate έχει επενδύσει σε συστήματα διαχείρισης ακινήτων και data analytics, ενώ έχει θέσει ήδη σε λειτουργία την ιστοσελίδα www.propertynow.gr, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να βρουν μέσω της μηχανής αναζήτησης, ακίνητα που πληρούν αυστηρά κριτήρια και πρότυπα και είναι απαλλαγμένα από κάθε νομική ή τεχνική εκκρεμότητα. 

Η Alpha Bank προτίθεται να παραμείνει στο μετοχικό κεφάλαιο του σχήματος, προκειμένου όπως έχει ανακοινωθεί, να ωφεληθεί από τις θετικές προοπτικές της αγοράς ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η συμμετοχή του ομίλου στην νέα εταιρεία προσδιορίζεται στο 49%, αλλά όπως σημειώνουν πηγές κοντά στη διαδικασία, η ακριβής δομή της συναλλαγής θα προσαρμοσθεί με βάση τις προθέσεις και προτάσεις των επενδυτών που κατέθεσαν προσφορές. Στόχος είναι η περαιτέρω μεγέθυνση του σχήματος, κεφαλαιοποιώντας τις συνέργειες μεταξύ του στρατηγικού επενδυτή και της Alpha Bank, για τη δημιουργία ηγέτιδας επενδυτικής εταιρείας στον χώρο της ακίνητης περιουσίας.

Διαβάστε επίσης: 

Alpha Bank: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το project Skyline

Τράπεζες: Συνωστισμός επενδυτών για τα ακίνητα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News