ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

JP Morgan για τράπεζες: Η αισιοδοξία έχει προεξοφληθεί – Top pick η Eurobank

Κοντά στους μονοψήφιους δείκτες κόκκινων δανείων ο κλάδος

JP Morgan για τράπεζες: Η αισιοδοξία έχει προεξοφληθεί – Top pick η Eurobank

Η αισιοδοξία γύρω από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο έχει σε γενικές γραμμές προεξοφληθεί ήδη στις τρέχουσες τιμές των μετοχών, εκτιμά η JP Morgan σε σημερινή της ανάλυση. Έπειτα από το πρώτο ταξίδι τους στην Αθήνα από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου ξεχωρίζουν τη Eurobank ως top pick από τον κλάδο.

Συγκεκριμένα, δίνουν σύσταση overweight για τη Eurobank και την Alpha για την ανάπτυξή τους, καθώς και για την Εθνική, για τον αμυντικό ισολογισμό της. Η JP Morgan δηλώνει ουδέτερη απέναντι στην Τράπεζα Πειραιώς.

JP Morgan για τράπεζες: Η αισιοδοξία έχει προεξοφληθεί – Top pick η Eurobank-1

«Το κλίμα είναι θετικό και το μήνυμα είναι αισιόδοξο: Η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει την ατζέντα των φιλικών προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεων, οι τράπεζες βρίσκονται πολύ κοντά στο να επιτύχουν μονοψήφιους δείκτες κόκκινων δανείων και, έπειτα από χρόνια δυσκολιών, η εστίαση στρέφεται τώρα στη διατηρήσιμη ανάπτυξη των τραπεζών και την τροχιά των αποδόσεών τους», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, έπειτα από τις συναντήσεις τους με τις διοικήσεις των τραπεζών.

Από τις επαφές αυτές, οι αναλυτές διαπίστωσαν ότι οι τραπεζίτες είναι άνετοι με τον στόχο για  απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) 8-10% για το 2022-2023, και ενώ διαισθάνθηκαν μία υψηλότερη επιφυλακτικότητα ως προς τα έσοδα από τόκους, εντούτοις σημειώνουν ότι άλλοι τομείς, όπως οι προμήθειες και τα κόστη, κινούνται καλύτερα των αρχικών προσδοκιών.

«Εδώ και καιρό βλέπαμε τις ελληνικές τράπεζες σαν ένα ελκυστικό story re-rating, με ώθηση από το ROTE. Με το P/TBV του κλάδου τώρα κοντά στο 0.5x για το 2022e, η γενική αισιοδοξία γύρω από τα μακροοικονομικά και την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων φαίνεται να έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό, και το πρώτο στάδιο του trade να έχει ήδη ‘παιχτεί’», σημειώνει η JP Morgan.

JP Morgan για τράπεζες: Η αισιοδοξία έχει προεξοφληθεί – Top pick η Eurobank-2

Από εδώ και πέρα, ο οίκος πιστεύει ότι οι προοπτικές βελτίωσης της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 8-10% και η αυξανόμενη εμπιστοσύνη της αγοράς μπορούν να οδηγήσουν ένα περαιτέρω re-rating προς το 0.7-0.8x τη λογιστική αξία, τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Τα κόκκινα δάνεια

Σύμφωνα με την JP Morgan, η Eurobank και η Εθνική θα φτάσουν σε μονοψήφιους δείκτες κόκκινων δανείων έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, με τις Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς να ακολουθούν το πρώτο εξάμηνο του 2022. 

JP Morgan για τράπεζες: Η αισιοδοξία έχει προεξοφληθεί – Top pick η Eurobank-3

Ο οίκος κάνει λόγο για ένα σημαντικό σημείο καμπής για τον κλάδο, αν και αναγνωρίζει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι παρακολουθούν τον κίνδυνο μελλοντικού σχηματισμού κόκκινων δανείων. Πάντως, η JP Morgan μιλά για υποσχόμενα πρώτα σημάδια: Οι εταιρείες εξυπηρέτησης δανείων με τις οποίες συνομίλησαν οι αναλυτές διαπιστώνουν βελτίωση της κουλτούρας πληρωμών, ενώ οι μεταρρυθμίσεις στο πτωχευτικό πλαίσιο αναμένεται να μειώσουν το κόστος είσπραξης και ρίσκου με τον καιρό.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News