Business & Finance Τετάρτη 3/11/2021, 13:01
ΑΓΟΡΕΣ

Λαγκάρντ: «Όχι» σε αύξηση των επιτοκίων το 2022 – Νέα αποκλιμάκωση στα ομόλογα της Ελλάδας

Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, εκτιμά η επικεφαλής της ΕΚΤ

Λαγκάρντ: «Όχι» σε αύξηση των επιτοκίων το 2022 – Νέα αποκλιμάκωση στα ομόλογα της Ελλάδας

Το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων εντός του 2022 διέψευσε εκ νέου η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τάχθηκε εναντίον μιας άμεσης αλλαγής της επιτοκιακής πολιτικής. 

Κατά τη διάρκεια τραπεζικού συνεδρίου στη Λισαβόνα, η Γαλλίδα οικονομολόγος ξεκαθάρισε ότι μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων προϋποθέτει την εκπλήρωση τριών συγκεκριμένων προϋποθέσεων. 

«Παρότι ο τρέχων πληθωρισμός ενισχύεται, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν υποτονικές, και επομένως αυτές οι τρεις προϋποθέσεις είναι απίθανο να ικανοποιηθούν το επόμενο έτος» εξήγησε, μεταξύ άλλων. 

Το ζήτημα των επιτοκίων έχει καταστεί αυξάνουσας σημασίας τις τελευταίες εβδομάδες, με τους αναλυτές να ποντάρουν ότι η πρώτη αύξηση, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, θα επέλθει τον Δεκέμβριο του 2020. 

Σε αυτό το σενάριο είχε συμβάλλει και η προ ημερών επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ να μην χαρακτηρίσει ως «λάθος των αγορών» την πρόβλεψη για αύξηση των επιτοκίων εντός του επόμενου έτους.  

Αυτή η κίνηση, όπως ήταν εύλογο, προκάλεσε σημαντικές πιέσεις στις αγορές των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να εκτινάσσεται άνω του 1,3%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020. 

Σήμερα, πάντως, η νέα παρέμβαση της Λαγκάρντ, η οποία μετέθεσε την αύξηση των επιτοκίων για το 2023, οδηγεί σε νέα αποκλιμάκωση την αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού να υποχωρεί κατά 7,2 μονάδες βάσης και να καθορίζεται στο 1,165%.  

Λαγκάρντ: «Όχι» σε αύξηση των επιτοκίων το 2022 – Νέα αποκλιμάκωση στα ομόλογα της Ελλάδας-1

Τα spreads, από την πλευρά τους, (δηλαδή η απόκλιση μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής απόδοσης των 10ετών ομολόγων) υποχωρούν στις 134 μονάδες βάσης.

Αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και στην απόδοση του γερμανικού ομολόγου, η οποία μειώνεται στο -0,194%, ενώ η απόδοση του ιταλικού ομολόγου καταγράφει μείωση κατά 5,5 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 1,03%.  

Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, πάντως, στη συγκρατημένη αισιοδοξία θα πρέπει να προστεθεί και η άποψη που εκφράζουν επενδυτικές τράπεζες, όπως η Societe Generale, η οποία έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, PEPP, και ότι θα βρεθεί κάποια διάδοχη λύση για τη διατήρηση του χαμηλού κόστους χρέους. 

Στο ίδιο μήκος κύματος έχει τοποθετηθεί και η HSBC, η οποία επιμένει στην άποψη ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να είναι υποστηρικτική με τη νομισματική πολιτική της και σίγουρα θα αντιδράσει αν δει τα spreads να διευρύνονται. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αναλυτές: Γιατί θα παραμείνουν χαμηλά τα spreads της περιφέρειας

Ο ισχυρότερος τραπεζίτης του κόσμου αποκαλύπτεται: Ο Έλληνας παππούς του και το μυστικό χαρτάκι που κουβαλά πάντα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News