ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναλυτές: Γιατί θα παραμείνουν χαμηλά τα spreads της περιφέρειας

Έστω και εάν η Capital Economics αναγνωρίζει ότι το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται

Αναλυτές: Γιατί θα παραμείνουν χαμηλά τα spreads της περιφέρειας

Το κόστος δανεισμού των χωρών της περιφέρειας θα παραμείνει χαμηλό τα επόμενα χρόνια, επιμένει η Capital Economics, έπειτα από την τελευταία αύξηση των spreads που έφερε την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ακόμα και πάνω από το 1,3%. Ο οίκος ερευνών μπορεί να μην είναι πια τόσο σίγουρος για την προηγούμενη πρόβλεψή του περί μείωσης στα spreads της περιφέρειας, όμως επιμένει ότι αυτά θα παραμείνουν χαμηλότερα από ό,τι ήταν την τελευταία πενταετία κατά μέσο όρο.

Στη συγκρατημένη αισιοδοξία των αναλυτών ειδικά για την Ελλάδα θα πρέπει να προστεθεί και η άποψη που εκφράζουν επενδυτικές τράπεζες όπως η Societe Generale, η οποία έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, PEPP, και πως θα βρεθεί κάποια διάδοχη λύση για τη διατήρηση του χαμηλού κόστους χρέους για τη χώρα μας.

Στο ίδιο μήκος κύματος έχει τοποθετηθεί και η HSBC, η οποία επιμένει στην άποψη ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να είναι υποστηρικτική με τη νομισματική πολιτική της και σίγουρα θα αντιδράσει αν δει τα spreads να διευρύνονται.

H Capital Economics αποδίδει την τελευταία εκτίναξη στο κόστος δανεισμού στο γεγονός ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ δεν απέκρουσε πολύ αποφασιστικά τις προσδοκίες της αγοράς για αυξήσεις επιτοκίων το 2022.

Αναλυτές: Γιατί θα παραμείνουν χαμηλά τα spreads της περιφέρειας-1

Κατόπιν τούτων, ο οίκος αμφισβητεί την προηγούμενη εκτίμησή του για μείωση των spreads της περιφέρειας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το πολιτικό ρίσκο στην Ευρωζώνη έχει αυξηθεί.

Πολιτικό ρίσκο

Η διαπίστωση αυτή συνδέεται με τις πληροφορίες ότι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θα είναι ο ηγέτης των δημοσιονομικά συντηρητικών Φιλελεύθερων, που θα μπορούσε να υιοθετήσει μια αυστηρή στάση στο θέμα των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης. Επίσης, σχετίζεται με τη διαπίστωση ότι ένας ευρωσκεπτικιστής υποψήφιος πιθανότατα θα φτάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας το 2022. Καθώς και με τις εξελίξεις στην Ιταλία, όπου εφόσον το κοινοβούλιο ορίσει τον Μάριο Ντράγκι πρόεδρο το 2022, η χώρα θα χρειαστεί νέα κυβέρνηση και πρωθυπουργό.

Υποστηρικτική η ΕΚΤ

Ακόμα και μέσα σε αυτό το περιβάλλον, πάντως, η Capital Economics προβλέπει ότι τα spreads της περιφέρειας θα παραμείνουν χαμηλά, έστω και εάν δεν πέσουν χαμηλότερα.

«Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί εξακολουθούμε να περιμένουμε ότι η πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει υποστηρικτική», τονίζει ο οίκος. Η Capital Economics ποντάρει ότι ο πληθωρισμός θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα. Επίσης, εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα ενισχύσει τις αγορές ομολόγων υπό το παραδοσιακό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης APP, όταν λήξει το PEPP.

«Επιπλέον, υποψιαζόμαστε ότι ακόμα και εάν η ΕΚΤ βρισκόταν σε μία κατάσταση όπου κάποια σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής ήταν δικαιολογημένη, θα έκανε ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει μία απότομη αύξηση των spreads», τονίζουν οι αναλυτές. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα ακόμα και την ώρα που αυξάνει τα επιτόκια.

Άλλωστε, οι πιθανότερες εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο αναμένεται να είναι ευνοϊκές, έστω και εάν τα ρίσκα έχουν αυξηθεί. Όπως τονίζει η Capital Economics, ο ευρωπαϊστής Εμανουέλ Μακρόν ηγείται στις δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, ο Μάριο Ντράγκι θα είναι εκείνος που θα ορίσει τον επόμενο πρωθυπουργό της Ιταλίας εάν ο ίδιος γίνει πρόεδρος και η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα είναι συνολικά πιο φιλο-ευρωπαϊκή από ό,τι ήταν η προηγούμενη.

«Τέλος, εάν έχουμε δίκιο ότι τα spreads γενικά θα παραμείνουν σχετικά χαμηλά στις ανεπτυγμένες αγορές, αυτό θα δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης», καταλήγει η αναλύτρια του οίκου, Franziska Palmas.

Διαβάστε επίσης: 

«Διορθώνουν» τα ομόλογα: Υποχωρούν κατά 10 μονάδες βάσης – Αποκλιμάκωση στο 1,23% για το ελληνικό 10ετές

SocGen: Η ΕΚΤ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα – Τα 2 σενάρια

BofA: Εκπέμπει SOS για λάθος πολιτικής από την ΕΚΤ στην ποσοτική χαλάρωση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News