Business & Finance Παρασκευή 24/09/2021, 17:05
BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Πότε θα γίνει η πρώτη αύξηση στα επιτόκια του ευρώ

Capital Economics: Πότε θα γίνει η πρώτη αύξηση στα επιτόκια του ευρώ

Η εβδομάδα που πέρασε αποτέλεσε ένα σημείο καμπής για την παγκόσμια οικονομία, καθώς μερικές από τις σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες, από την Federal Reserve των ΗΠΑ έως την Τράπεζα της Αγγλίας, έδωσαν σήμα για τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τους κατά τους επόμενους μήνες. Μάλιστα, η Norges Bank της Νορβηγίας έγινε η πρώτη κεντρική τράπεζα του G10 που αύξησε τα επιτόκιά της. Όμως σύμφωνα με την Capital Economics, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αργήσει πολύ να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

Βέβαια, η άνοδος του πληθωρισμού πιέζει την ΕΚΤ να προχωρήσει στο «κλείσιμο» του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων για την πανδημία, PEPP τον Μάρτιο, με ένα ενισχυμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης APP,  να παίρνει τη θέση του.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων βρίσκεται στον ορίζοντα. Όπως σημειώνει η Capital Economics,  η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε αυτή την εβδομάδα ότι η αύξηση του πληθωρισμού σχετίζεται, σε μεγάλο βαθμό, με προσωρινούς παράγοντες, οι οποίοι θα υποχωρήσουν το 2022, όπως για παράδειγμα η αύξηση στο ενεργειακό κόστος.

Η Capital Economics βλέπει τον πληθωρισμό να πέφτει σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι περιμένουν οι περισσότεροι και να κλείνει το 2022 γύρω στο 1%.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων στην Ευρωζώνη είναι μία μακρινή προοπτική, που θα συμβεί ενδεχομένως το 2025.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News