BUSINESS & FINANCE

Morgan Stanley: Η επόμενη ημέρα μετά το τέλος του PEPP

Morgan Stanley: Η επόμενη ημέρα μετά το τέλος του PEPP

Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία PEPP θα συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς των 80 δισ. ευρώ τον μήνα και το τέταρτο τρίμηνο, παρά τις εκκλήσεις των «γερακιών» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επιβράδυνσή του, προβλέπουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Morgan Stanley: Η επόμενη ημέρα μετά το τέλος του PEPP-1

Ως γνωστόν, οι αποφάσεις γύρω από το PEPP είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την Ελλάδα, καθώς τα ελληνικά ομόλογα έχουν ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα, κόντρα στους κανόνες της ΕΚΤ που της απαγορεύουν να αγοράζει τίτλους με αξιολόγηση junk (αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα ελληνικά ομόλογα δεν συμμετέχουν –με τα σημερινά δεδομένα, τουλάχιστον- στο «κλασικό» πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, APP).

Καθώς απομένουν μόνο έξι μήνες για τη λήξη του PEPP, η Morgan Stanley τονίζει ότι η βασική απόφαση την οποία θα πρέπει να λάβει η ΕΚΤ είναι για την ποσοτική χαλάρωση μετά το PEPP.

Όμως, για την ώρα είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία μέσα στους κόλπους της ΕΚΤ για κάτι τέτοιο, με δεδομένο ότι οι προοπτικές της οικονομίας είναι αβέβαιες και το διοικητικό συμβούλιο διχασμένο.

Η ΕΚΤ θα περιμένει ώσπου οι δείκτες να ξεδιαλύνουν κάποιες από τις αβεβαιότητες –για την ανάπτυξη, τον κορωνοϊό, τη δημοσιονομική πολιτική- με τη Morgan Stanley να εκτιμά ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τον Δεκέμβριο.

Morgan Stanley: Η επόμενη ημέρα μετά το τέλος του PEPP-2

Τελικά, ο οίκος εκτιμά ότι το PEPP θα δώσει τη θέση του σε ένα ευέλικτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων APP. «Χωρίς την πρόσθετη ευελιξία, τα περιθώρια για επιπλέον αγορές θα ήταν περιορισμένα, προκαλώντας ενδεχομένως απότομο άλμα στα spreads των κρατικών ομολόγων», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.

Morgan Stanley: Η επόμενη ημέρα μετά το τέλος του PEPP-3

Το βασικό σενάριο της Morgan Stanley θέλει τις αγορές του PEPP να επιβραδύνονται σταδιακά το πρώτο τρίμηνο του 2022 κατά 10 δισ. ευρώ ανά μήνα, από τα σημερινά επίπεδα των 80 δισ. ευρώ ανά μήνα.

Το πρόγραμμα λήγει τον Μάρτιο του 2022 και αντικαθίσταται από ένα ευέλικτο APP, όπου ο ρυθμός των αγορών υπό το APP αυξάνεται από τα σημερινά επίπεδα των 20 δισ. ευρώ/μήνα στα 50 δισ. ευρώ/μήνα κατά το μέσο όρο το β΄ τρίμηνο του 2022, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τη μετάβαση από το ένα πρόγραμμα στο άλλο, όπως προβλέπει το βασικό σενάριο του οίκου.

Στη συνέχεια, το APP εκτιμάται ότι θα «τρέχει» με 40 δισ. ευρώ/μήνα έως τον Οκτώβριο του 2022, πριν να γίνουν περαιτέρω μειώσεις των 10 δισ. ευρώ/μήνα τόσο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο του 2022.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News