Business & Finance Παρασκευή 23/07/2021, 09:20
BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Τι σημαίνουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα ομόλογα της περιφέρειας

Capital Economics: Τι σημαίνουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα ομόλογα της περιφέρειας

Η αναθεώρηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η χθεσινή αλλαγή του guidance της για τα επιτόκια δεν αλλάζουν ουσιαστικά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των ομολόγων της Ευρωζώνης, αλλά ενισχύουν το σενάριο της παραμονής των spreads της περιφέρειας σε χαμηλά επίπεδα, σημειώνει η Capital Economics. Σύμφωνα με νέα ανάλυση του οίκου, οι χθεσινές ανακοινώσεις ενισχύουν την άποψη ότι οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων θα σημειώσουν μόνο σταδιακή άνοδο τα επόμενα χρόνια. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια και τον ρυθμό αγοράς ομολόγων αμετάβλητα, αλλά άλλαξε το guidance της για τα επιτόκια, ουσιαστικά θέτοντας υψηλότερα τον πήχυ για τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων. Αυτή η αλλαγή ήταν αναμενόμενη, αφότου η ΕΚΤ αποφάσισε πρόσφατα να ανεβάσει τον στόχο της για τον πληθωρισμό από το «κοντά, αλλά κάτω από το 2%», στο 2%. 

Η Capital Economics θεωρεί ότι η ΕΚΤ έκανε ένα βήμα παραπέρα από ό,τι περίμενε η αγορά χθες, δηλώνοντας ότι θα αυξήσει τα επιτόκια μόνο όταν δει τον πληθωρισμό να φτάνει το 2%, «πολύ νωρίτερα από το τέλος του τρέχοντος ορίζοντα προβλέψεων», αντί για «μέσα στον ορίζοντα προβλέψεων». 

«Παρότι εξακολουθούμε να περιμένουμε ότι οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη θα αυξηθούν ξανά τα επόμενα χρόνια, η σημερινή απόφαση και τα αποτελέσματα της αναθεώρησης της στρατηγικής της ΕΚΤ ενισχύουν την άποψή μας ότι η αύξηση δεν θα είναι πολύ μεγάλη αλλά ούτε και πολύ γρήγορη», σημειώνει η Capital Economics, προβλέποντας μάλιστα ότι η αύξηση στο κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη θα είναι μικρότερη σε σχέση με όσα θα συμβούν σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες. 

Άλλωστε, εκτίμηση του οίκου είναι ότι η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ έως το 2026. 

Παράλληλα, η Capital Economics εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα σε σημαντική κλίμακα για πολύ καιρό, αναθεωρώντας το τακτικό πρόγραμμα αγοράς τίτλων APP, όταν το έκτακτο πρόγραμμα PEPP για την πανδημία θα έχει ολοκληρωθεί. 

Οι συνεχιζόμενες αγορές ομολόγων θα περιορίσουν την αύξηση των spreads της περιφέρειας, σημειώνει η Capital Economics, προβλέποντας ότι τα spreads αυτά θα παραμείνουν κοντά στα τρέχοντα επίπεδά τους, που είναι ανάμεσα στα χαμηλότερα από την κρίση του 2008. 

Συνεπώς, ο οίκος εκτιμά ότι η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund θα αυξηθεί κατά 40 μονάδες βάσης έως τα τέλη του 2022 και θα φτάσει στο μηδέν, από τα σημερινά επίπεδα του -0,4%. Αντίστοιχα, σημειώνεται, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αναμένεται να αυξηθεί κατά 100 μονάδες βάσης έως τα τέλη του 2022. 

Το spread του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου bund αναμένεται στα τέλη του 2022 στις 100 μονάδες βάσης, δηλαδή κοντά στα τρέχοντα επίπεδα των 105 μονάδων βάσης. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News