Business & Finance Τρίτη 2/11/2021, 13:48
ΑΓΟΡΕΣ

«Διορθώνουν» τα ομόλογα: Υποχωρούν κατά 10 μονάδες βάσης – Αποκλιμάκωση στο 1,23% για το ελληνικό 10ετές

Μόνο στη συνεδρίαση της Παρασκευής, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σημείωσε άνοδο 30 μονάδων βάσης

«Διορθώνουν» τα ομόλογα: Υποχωρούν κατά 10 μονάδες βάσης – Αποκλιμάκωση στο 1,23% για το ελληνικό 10ετές

Μεγάλη αποκλιμάκωση καταγράφουν σήμερα Τρίτη οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, υποχωρώντας κατά μέσο όρο κατά 10 μονάδες βάσης και βάζοντας έτσι ένα τέλος (;) στην ανοδική τροχιά στην οποία είχαν εισέλθει στη διάρκεια του Οκτωβρίου, εν μέσω της ανησυχίας για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ στη νομισματική πολιτική μετά την άνοδο του πληθωρισμού.

Στην ΗΔΑΤ, οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι χρέους έχουν συγχρονιστεί με το γενικευμένο κλίμα στις ομολογιακές αγορές της Ευρωζώνης κι έτσι οι αποδόσεις τους κινούνται καθοδικά. Η απόδοση της ελληνικής δεκαετίας έχει υποχωρήσει στο 1,23%, από το χθεσινό κλείσιμο στο 1,33%, μια κίνηση που σε συνδυασμό με το ότι η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού bund κινείται χαμηλότερα κατά 3 μονάδες, έχει περιορίσει το spread μεταξύ των δύο αποδόσεων στις 141 μονάδες βάσης, από τις 145 μονάδες χθες. Σε πιο ήπιους ρυθμούς κινείται η απόδοση του 5ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου, υποχωρώντας στο 0,49%, από το χθεσινό 0,54%.

Η διορθωτική αυτή κίνηση ήταν αναμενόμενη για τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους, καθώς την περασμένη Παρασκευή και μετά τη δημοσιοποίηση για το ιστορικό ρεκόρ του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο (4,1%), εκτινάχθηκαν σε πολύμηνα υψηλά. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ελληνικό δεκαετές κρατικό ομόλογο, «εισήλθε» στον Οκτώβριο με την απόδοσή του στο 0,83% και «εξήλθε» από αυτόν, στο 1,33%. Μόνο στη συνεδρίαση της Παρασκευής, καταγράφηκε άνοδος 30 μονάδων βάσης. 

Την περασμένη Παρασκευή, τους επενδυτές τους κατέβαλε ένα κύμα πανικού αναφορικά με τα κρατικά ομόλογα του περιφέρειας της Ευρωζώνης, καθώς θεωρείται ότι ευνοούνται περισσότερο από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο ρυθμός του οποίου θα επιβραδυνθεί κατά το τρέχον τρίμηνο, όπως εξήγγειλε και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά το πέρας της συνεδρίασης για τη νομισματική πολιτική της την περασμένη Πέμπτη. 

Το αρνητικό αυτό μομέντουμ διατηρήθηκε και χθες, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να αυξάνεται κατά 14 μονάδες βάσης από τα επίπεδα της Παρασκευής, στο 1,278%. Εχοντας ενισχυθεί 38 μονάδες βάσης  μέσα σε τρεις μόλις συνεδριάσεις, κατέγραψε τη μεγαλύτερη τριήμερη κλιμάκωση από τότε που ξέσπασε η πανδημία, τον Μάρτιο του 2020. 

Σήμερα ωστόσο τα ιταλικά ομόλογα είναι αυτά που «οδηγούν την κούρσα», με την απόδοση της δεκαετίας να αποκλιμακώνεται κατά 11 μονάδες βάσης και το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund να έχει περιορισθεί στις 125 μονάδες βάσης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Δεν σταματά η άνοδος των αποδόσεων – Στο 1,33% στην ελληνική 10ετία

Δεν πείθει η Λαγκάρντ – Σε υψηλό 16 μηνών η απόδοση των ελληνικών ομολόγων

Χρηματιστήριο: «Τρίζουν» οι 900 μονάδες από το sell off στα ομόλογα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News