ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BofA: Εκπέμπει SOS για λάθος πολιτικής από την ΕΚΤ στην ποσοτική χαλάρωση

Οι νέες εκτιμήσεις του επενδυτικού οίκου για ανάπτυξη και πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

BofA: Εκπέμπει SOS για λάθος πολιτικής από την ΕΚΤ στην ποσοτική χαλάρωση

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας προχωρά η Bank of America, προειδοποιώντας πως ενώ η ανάκαμψη αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, ο ρυθμός της θα επιβραδύνει απότομα τώρα που η φάση του ανοίγματος των οικονομιών έχει ολοκληρωθεί, αλλά και εξαιτίας των ανατιμήσεων. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος ανησυχεί για την τύχη του προγράμματος αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά τη λήξη του PEPP και προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος ενός λάθους πολιτικής στην ποσοτική χαλάρωση δεν είναι αμελητέος.

Οι νέες εκτιμήσεις της Bank of America για την Ευρωζώνη μιλούν για ανάπτυξη 5,1% το 2021 (+30 μονάδες βάσης σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις), 3,6% το 2022 (-10 μονάδες βάσης) και 2% το 2023 (+10 μονάδες βάσης).

Σε αυτή τη φάση, ο οίκος δεν έχει αναθεωρήσει ακόμα τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη των επιμέρους χωρών, όμως το πιθανότερο είναι ότι θα το κάνει τις επόμενες ημέρες. Μέχρι στιγμής, οι προβλέψεις της Bank of America για την ελληνική οικονομία μιλούν για ρυθμούς 5,6% το 2021, 3,5% το 2022 και 2,1% το 2023.

Παρά τις αναθεωρήσεις στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, που σχετίζονται τόσο με τις επιπτώσεις από την αύξηση του ενεργειακού κόστους όσο και με την εκτίμηση του οίκου ότι οι προοπτικές του χειμώνα είναι πιο περίπλοκες, η γενική εικόνα παραμένει αμετάβλητη για την Bank of America: Η Ευρωζώνη αναμένεται να επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα έως τα τέλη του έτους, όμως το χάσμα με την προ-κρίσης τάση του ΑΕΠ θα κλείσει μόνο στα τέλη του 2023. Σημειώνεται ότι η ελληνική οικονομία έχει ήδη καλύψει το χαμένο έδαφος της πανδημίας και ήταν μία από τις πρώτες της Ευρωζώνης που πέτυχε αυτό το ορόσημο. 

Ο πληθωρισμός 

Η Bank of America αναθεωρεί και τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό, εκτιμώντας ότι αυτός θα διαμορφωθεί στο 2,5% για το 2021, στο 2,4% για το 2022 και στο 1,6% για το 2023 (οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω για το 2021 και το 2022, από 2,4% και 2,2% που ήταν προηγουμένως, αντίστοιχα).

Πάντως, οι αναλυτές του οίκου συντάσσονται με το «στρατόπεδο» που θέλει τις πληθωριστικές πιέσεις να είναι προσωρινές, έστω και εάν εκτιμούν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα κινηθεί πολύ υψηλότερα και από το 2,5% στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Αβεβαιότητα για την ΕΚΤ

Οι αναλυτές της BofA εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει πηγή αβεβαιότητας για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να μην έπεισε την αγορά όταν επιχείρησε να αντικρούσει τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί για μια σχετικά σύντομη αύξηση επιτοκίων, όμως η Bank of America χαρακτηρίζει ως πολύ απίθανη μία τέτοια αύξηση στα επιτόκια του ευρώ πριν από το 2024.  

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τον οίκο είναι το τι θα γίνει με το «κανονικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων APP, μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία PEPP, τον Μάρτιο. Ανάμεσα στα ζητήματα που βρίσκονται στο «τραπέζι» εν όψει της λήξης του PEPP είναι η τύχη των ελληνικών ομολόγων, τα οποία δεν είναι επιλέξιμα για το APP, λόγω της αξιολόγησης junk. 

Η BofA εκτιμά ότι οι εντάσεις στην αγορά θα αυξηθούν περαιτέρω όσο πλησιάζουμε στον Δεκέμβριο και έτσι, θα οδηγήσουν την ΕΚΤ σε μία απόφαση για αύξηση του ύψους του APP στα 40-50 δισ. ευρώ για έναν χρόνο. «Ο κίνδυνος ενός λάθους πολιτικής στο QE είναι μη αμελητέος και κατά την άποψή μας, πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με εκείνο των επιτοκίων», καταλήγουν οι αναλυτές.

Διαβάστε επίσης: 

Oxford Economics: Πώς ο κορωνοϊός «έκλεισε» το χάσμα Βορρά-Νότου στην Ευρώπη

HSBC: Πότε θα επιστρέψει η λιτότητα στην Ευρώπη και την Ελλάδα

SocGen: Η ΕΚΤ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα – Τα 2 σενάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News