Business & Finance Παρασκευή 29/10/2021, 20:03
ΑΓΟΡΕΣ

«Καταιγίδα» στην αγορά ομολόγων: Στο 1,33% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

«Καταιγίδα» στην αγορά ομολόγων: Στο 1,33% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

«Αγριο σφυροκόπημα» δέχθηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής η αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ, ειδικά στην ευρωπεριφέρεια, με τις αποδόσεις να ξεφεύγουν σε δυσθεώρητα ύψη, στο εκρηκτικό «κράμα» αύξησης του πληθωρισμού και των διαταραχών στην αλυσίδα προσφοράς.

Το έναυσμα όμως για τη νέα «καταιγίδα» έδωσε η αδυναμία της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, να πείσει τις αγορές ότι ο πληθωρισμός είναι «κατεξοχήν προσωρινός». Αλλωστε, νέα έρευνα της ΕΚΤ «βλέπει» τον πληθωρισμό να αυξάνεται τα επόμενα έτη περισσότερο απ΄ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, σημειώνοντας ότι θα επιστρέψει ελαφρώς μόνο κάτω από το στόχο 2% το 2022. Η έρευνα αναμένει ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 2,3% φέτος και 1,9% το επόμενο έτος, συγκριτικά με το 1,9% και 1,5% που είχαν προβλέψει μόλις πριν από τρεις μήνες.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε τον Οκτώβριο στο 4,1% που αποτελεί ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών. 

Αλλωστε, αμέσως μετά τη συνέντευξη της Λαγκάρντ, τηλεγράφημα του Reuters αποκάλυψε ότι οι διαμορφωτές πολιτικής συζήτησαν τον κίνδυνο του πληθωρισμού και την προοπτική να παραμείνει πάνω από το στόχο της ΕΚΤ και το 2022, ενώ οι απόψεις τους διίσταντο και στο εάν θα καταφέρει να υποχωρήσει και το 2023. Δημοσίευμα του Bloomberg δε, ανέφερε ότι το δ.σ. της ΕΚΤ συμβούλευσε την Λαγκάρντ να αποφύγει να πει ότι τα στοιχήματα των επενδυτών για επιτοκιακή αύξηση είναι εσφαλμένα, γεγονός που εξηγεί και την ήπια φρασεολογία της προέδρου της ΕΚΤ ως προς τις θέσεις της αγοράς.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό περιβάλλον, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ξέφυγε έως το 1,33% με άνοδο 25 μονάδων βάσης και με το spread στις 144 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία αναρριχήθηκε στο 0,55%. Σημειώνεται ότι από το χαμηλό του περίπου 0,53%, η απόδοση του 10ετούς έχει αυξηθεί σήμερα κατά 150%. Η Ελλάδα με την Ιταλία είναι οι πλέον ευάλωτες σε πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ λόγω και των υψηλών χρεών τους.

Αντίστοιχα στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε 20 μονάδες βάσης στο 1,18% με το spread έναντι των γερμανικών στις 120 μονάδες βάσης στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Νοέμβριο. Επιπλέον, η απόδοση του ιταλικού πενταετούς, μεταξύ των πλέον ευνοημένων από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΡΕΡΡ, εκτινάχθηκε στο 0,365%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2020.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο των αποδόσεων και στα ελληνικά και στα ιταλικά από τον Ιούλιο του 2020 καθώς και για τη μεγαλύτερη ημερήσια κλιμάκωση από το Μάρτιο του 2020. 

«Η ΕΚΤ σαφώς δεν εμπιστεύεται τις ίδιες τις προβλέψεις της για τον ποληθωρισμό. Ούτε φυσικά και η αγορά, όπως περίτρανα αποδεικνύει και η κίνηση των ομολογιακών αποδόσεων», αναφέρει αναλυτής της της AFS Group στο Αμστερνταμ. Ο ίδιος σημειώνει ότι η Λαγκάρντ θα ήταν πολύ πιο επιθετική στη λεκτική της εάν πίστευε πραγματικά ότι η αγορά δεν έχει δίκαιο. 

«Τα spreads της ευρωπεριφέρειας φαίνεται να ξύπνησαν ξαφνικά στην πιθανότητα ενός πιο γρήγορου απ΄ό,τι αναμενόταν tapering», επισημαίνουν αναλυτές της ING. 

Σε μεγάλη άνοδο και οι αποδόσεις του «πυρήνα», με αυτή του γερμανικού 10ετούς να ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2019, στο -0,064%.

Οι αγορές ομολόγων φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει μία αύξηση των επιτοκίων 10 μονάδων βάσης τον Ιούλιο του 2022 και δύο ακόμη έως τον Οκτώβριο του 2022, εγείροντας το ερώτημα ποιά η επίπτωση αυτής της κατάστασης στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. 

Αυτά που καθοδήγησαν ωστόσο την ανοδική κίνηση στην αγορά ήταν τα πραγματικά επιτόκια, αυτά δηλ. που προσαρμόζονται στον πληθωρισμό. Η πραγματική απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε 23 μονάδες βάσης, στο -1,727%, στη μεγαλύτερη άνοδο από το Μάρτιο του 2020, ενώ του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε 42 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News