Business & Finance Σάββατο 30/10/2021, 19:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bild: Κριστίν Λαγκάρντ, η «Κυρία πληθωρισμός»

Της αρέσει να ντύνεται πολυτελώς δείχνοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για τις δυσκολίες των απλών ανθρώπων

Bild: Κριστίν Λαγκάρντ, η «Κυρία πληθωρισμός»

Επίθεση κατά του προσώπου της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ εξαπέλυσε η γερμανική εφημερίδα Bild, ασκώντας της δριμύτατη κριτική υποστηρίζοντας ότι επιβαρύνει τα κέρδη και τις αποταμιεύσεις των απλών ανθρώπων διότι ανέχεται την άνοδο του πληθωρισμού.

Η εφημερίδα χαρακτήρισε την κ. Λαγκάρντ «Κυρία Πληθωρισμό», κατηγορώντας ότι της αρέσει να ντύνεται πολυτελώς δείχνοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για τις δυσκολίες των απλών ανθρώπων. «Η Κριστίν Λαγκάρντ “λιώνει” τις συντάξεις, τους μισθούς και τις αποταμιεύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.

Ερωτηθείς για το άρθρο του Reuters, εκπρόσωπος της ΕΚΤ σημείωσε ότι στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης η Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός είναι «σαφώς ανησυχητικός» για τους πολίτες και συμπλήρωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας βρίσκονται σε μεγάλο προβληματισμό αναφορικά με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Το άρθρο αυτό, έρχεται ως συνέχεια μια παρόμοιας επίθεσης της Bild στον προκάτοχο της Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι το 2019 και ενδεχομένως να στρέψει την κοινή γνώμη στη Γερμανία κατά της ΕΚΤ, που εδώ και μια δεκαετία αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Την περασμένη Πέμπτη, η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια παρά το γεγονός ότι οι τιμές καταναλωτή εκτινάχθηκαν σε υψηλό 13 ετών. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναρριχήθηκε στο 4,1% τον Οκτώβριο, επίπεδο που συνιστά ιστορικό υψηλό ρεκόρ και έχει σημειωθεί άλλη μια φορά το 2008,

Η επίθεση της Bild έρχεται μια εβδομάδα αφότου ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, ένθερμος επικριτής της πολιτικής της ΕΚΤ, παραιτήθηκε από τη θέση του, υποστηρίζοντας ότι 10 χρόνια στον ρόλο αυτόν είναι αρκετά, ενώ παράλληλα προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους που σχετίζονται με τον πληθωρισμό. Στη Γερμανία οι τιμές καταναλωτή κινούνται σε ακόμη υψηλότερες ταχύτητες και ενδεχομένως να φθάσουν και στο 5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης: 

Άλμα εις ύψος ο πληθωρισμός: 4,1% στην Ευρωζώνη, 3% στην Ελλάδα

Λαγκάρντ: Βραχείας πνοής το 2% στον πληθωρισμό 

Θ. Πελαγίδης: Περιορισμένες οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News