Business & Finance Πέμπτη 28/10/2021, 16:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Βραχείας πνοής το 2% στον πληθωρισμό 

Το 2022 θα υποχωρήσουν ξανά οι παράγοντες που το στηρίζουν - Διατηρούμε την υποστηρικτική πολιτική 

Λαγκάρντ: Βραχείας πνοής το 2% στον πληθωρισμό 

Σταθερή στην άποψη ότι οι παράγοντες που ωθούν τον πληθωρισμό είναι προσωρινοί  παραμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανέφερε η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης για τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

«Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, η ανάκαμψη της ζήτησης και τα προβλήματα στην προσφορά ωθούν προς το παρόν τον πληθωρισμό. Ενώ ο πληθωρισμός θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να υποχωρήσει από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αναμένουμε ότι αυτοί οι παράγοντες θα υποχωρήσουν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Συνεχίζουμε να προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα θα παραμείνει κάτω από τον στόχο 2%. Τα μέτρα της πολιτικής μας, συμπεριλαμβανομένης της αναθεωρημένης μελλοντικής μας καθοδήγησης για τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουμε την οικονομία να προχωρήσει σε μια διαρκή ανάκαμψη και, τελικά, να φέρει τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα στον στόχο μας στο 2%», ήταν το συμπέρασμα στην ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 3,4% τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω φέτος. Όμως, ενώ η τρέχουσα φάση του υψηλότερου πληθωρισμού θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

«Η άνοδος του πληθωρισμού αντανακλά σε μεγάλο βαθμό έναν συνδυασμό τριών παραγόντων. Πρώτον, οι τιμές της ενέργειας –ειδικά για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια– έχουν αυξηθεί απότομα. Τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός της ενέργειας αντιπροσώπευε περίπου το ήμισυ του συνολικού πληθωρισμού. Δεύτερον, οι τιμές ανεβαίνουν επίσης επειδή η ανάκαμψη της ζήτησης που σχετίζεται με το άνοιγμα της οικονομίας υπερβαίνει την προσφορά. Αυτή η δυναμική είναι ιδιαίτερα ορατή στις τιμές των καταναλωτικών υπηρεσιών, καθώς και στις τιμές των αγαθών που επηρεάζονται περισσότερο από τις ελλείψεις στην προσφορά. Και τέλος, οι επιπτώσεις που σχετίζονται με το τέλος της μείωσης του ΦΠΑ στη Γερμανία εξακολουθούν να συμβάλλουν σε υψηλότερο πληθωρισμό.

Αναμένουμε ότι η επιρροή και των τριών παραγόντων θα αμβλυνθεί κατά τη διάρκεια του 2022 ή θα οι συνέπειές τους θα είναι πιο περιορισμένες στον υπολογισμό του πληθωρισμού. Καθώς η ανάκαμψη συνεχίζεται, η σταδιακή επιστροφή της οικονομίας σε πλήρη δυναμική θα στηρίξει την αύξηση των μισθών με την πάροδο του χρόνου. Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό που βασίζονται στις αγορές και σε έρευνες πλησιάζουν περισσότερο στο 2%. Αυτοί οι παράγοντες θα στηρίξουν τον υποκείμενο πληθωρισμό και την επιστροφή του στον στόχο μας μεσοπρόθεσμα».

Οικονομία

Η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει έντονα, αν και η δυναμική έχει μετριαστεί σε κάποιο βαθμό. Οι καταναλωτές είναι αισιόδοξοι και οι δαπάνες τους παραμένουν ισχυρές. Ωστόσο, οι ελλείψεις υλικών, εξοπλισμού και εργασίας εμποδίζουν την παραγωγή σε ορισμένους τομείς, σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.

«Τα επιτόκια της αγοράς έχουν αυξηθεί από την τελευταία μας συνάντηση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι συνολικές συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν επί του παρόντος ευνοϊκές για τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τον δημόσιο τομέα. Οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης είναι απαραίτητες για τη συνέχιση της ανάκαμψης της οικονομίας και την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στην πορεία του πληθωρισμού.

Συνεχίζουμε να κρίνουμε ότι οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με έναν μετρίως χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης αγοράς πανδημίας (PEPP) σε σχέση με το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Επιβεβαιώσαμε επίσης τα άλλα μέτρα μας, δηλαδή το επίπεδο των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, τις μελλοντικές μας οδηγίες σχετικά με την πιθανή μελλοντική τους εξέλιξη, τις αγορές μας στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP), τις πολιτικές επανεπένδυσής μας και τις πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης.

Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία μας, ανάλογα με την περίπτωση.

Η οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται έντονα το τρίτο τρίμηνο, παρόλο που η δυναμική μετριάστηκε σε κάποιο βαθμό. Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η οικονομική παραγωγή θα ξεπεράσει το επίπεδο πριν από την πανδημία μέχρι το τέλος του έτους.

Η επιρροή της πανδημίας στην οικονομία έχει εμφανώς αποδυναμωθεί, τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί ως απόρροια των πετυχημένων υγειονομικών μέτρων για την υγεία και καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν εμβολιασθεί.

Αυτό στηρίζει τις καταναλωτικές δαπάνες, ειδικά στην ψυχαγωγία, την εστίαση, τα ταξίδια και τις μεταφορές. Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις στην αγοραστική ισχύ τους επόμενους μήνες.

Η ανάκαμψη της εγχώριας και της παγκόσμιας ζήτησης στηρίζει επίσης την παραγωγή και τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες, εξοπλισμό και προσωπικό τραβούν προς τα πίσω τον κλάδο της μεταποίησης. Οι χρόνοι παράδοσης έχουν επιμηκυνθεί σημαντικά και το κόστος μεταφοράς και οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί. Αυτά τα προβλήματα σκιάζουν τις προοπτικές για τα επόμενα τρίμηνα.

Η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται. Η ανεργία έχει μειωθεί και ο αριθμός των μετεχόντων στα προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας έχει μειωθεί σημαντικά από την περυσινή κορύφωση. Όμως, τόσο ο αριθμός των ατόμων στο εργατικό δυναμικό όσο και οι ώρες εργασίας στην οικονομία παραμένουν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδά τους.

Για να διατηρηθεί η ανάκαμψη, η στοχευμένη και συντονισμένη δημοσιονομική στήριξη θα πρέπει να συνεχίσει να συμπληρώνει τη νομισματική πολιτική. Αυτή η στήριξη θα βοηθήσει επίσης την οικονομία να προσαρμοστεί στις διαρθρωτικές αλλαγές που βρίσκονται εν εξελίξει. Η αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος της Ε.Ε. Next Generation και του πακέτου «Fit for 55» θα συμβάλει σε μια ισχυρότερη, πιο πράσινη και πιο ομοιόμορφη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη».

Εκτίμηση κινδύνου

Αναφορικά με τους μελλοντικούς κινδύνους η κ. Λαγκάρντ δήλωσε τα εξής:

«Η ανάκαμψη συνεχίζει να εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας και την περαιτέρω πρόοδο με τους εμβολιασμούς. Θεωρούμε ότι οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές είναι γενικά ισορροπημένοι. Βραχυπρόθεσμα, τα προβλήματα στην προσφορά και οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας αποτελούν τους κύριους κινδύνους για τον ρυθμό ανάκαμψης και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Εάν οι ελλείψεις στον εφοδιασμό και οι υψηλότερες τιμές ενέργειας διαρκέσουν περισσότερο, θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη. Ταυτόχρονα, εάν τα προβλήματα του εφοδιασμού οδηγήσουν σε υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις στους μισθούς ή εάν η οικονομία επιστρέψει πιο γρήγορα σε πλήρη δυναμική, οι πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να γίνουν ισχυρότερες. Ωστόσο, η οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσε να ξεπεράσει τις προσδοκίες μας, εάν οι καταναλωτές έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη και εξοικονομήσουν λιγότερα από τα αναμενόμενα επί του παρόντος».

Οικονομικές και νομισματικές συνθήκες

Η ανάπτυξη και η μεσοπρόθεσμη δυναμική του πληθωρισμού εξακολουθούν να εξαρτώνται από τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης για όλους τους τομείς της οικονομίας. Τα επιτόκια της αγοράς έχουν αυξηθεί, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ. Ωστόσο, οι συνθήκες χρηματοδότησης για την οικονομία παραμένουν ευνοϊκές, κυρίως επειδή τα επιτόκια του τραπεζικού δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ενώ σημειώθηκε ανάκαμψη τον Σεπτέμβριο, ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις παραμένει συγκρατημένος. Κάτι που συνεχίζει να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται γενικά λιγότερη εξωτερική χρηματοδότηση, καθώς έχουν υψηλή ρευστότητα και διατηρούν ολοένα και περισσότερο τα κέρδη τους. Ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά παραμένει ισχυρός, λόγω της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια. Η πιο πρόσφατη έρευνά μας για τον τραπεζικό δανεισμό δείχνει ότι οι πιστωτικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις σταθεροποιήθηκαν στηρίχθηκαν –για πρώτη φορά από το 2018– εξαιτίας της αλλαγής στην αντιμετώπιση των κινδύνων από τις τράπεζες.

«Αντίθετα, οι τράπεζες ακολουθούν μια ελαφρώς πιο προσεκτική προσέγγιση στα στεγαστικά δάνεια και έχουν καταστήσει αναλογικά πιο αυστηρά τα πρότυπα δανεισμού για αυτά τα δάνεια. Οι ισολογισμοί των τραπεζών συνεχίζουν να υποστηρίζονται από τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και παραμένουν σταθεροί», κατέληξε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Σταθερή η πολιτική της παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού

Βιλερουά (ΕΚΤ): Κανένας λόγος να αυξηθούν τα επιτόκια έως το τέλος του 2022

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News