Business & Finance Τρίτη 2/11/2021, 12:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενρία (ΕΚΤ): Αισιόδοξες οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια και τα επιτόκια

Η δραστηριότητα των συγχωνεύσεων βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό από το 2008

Ενρία (ΕΚΤ): Αισιόδοξες οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια και τα επιτόκια

Περισσότερες αισιόδοξες αναφορικά με τη μείωση των κόκκινων δανείων εμφανίζονται οι τράπεζες της Ευρωζώνης, την ίδια ώρα που έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό το συμπέρασμα μετάφερε σήμερα Τρίτη, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία. 

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι πρόβλεψεις μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξες δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να υποφέρουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

«Όλες οι τράπεζες αναμένουν βασικά να συνεχισθεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022 και φυσικά ανησυχούμε ότι οι προσδοκίες αυτές μπορεί να είναι λίγο περισσότερο αισιόδοξες», προειδοποίησε ο Ενρία, κατά τη  διάρκεια της τοποθέτησής του σε διάσκεψη για την τραπεζική εποπτεία στη Φινλανδία.

Αναφορικά με τα επιτόκια, σημείωσε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να αποδέχονται επιτέλους ότι θα παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουν αρχίσει να αναδιαρθρώνουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα.

«Πριν από την πανδημία, πολλές τράπεζες περίμεναν αύξηση των επιτοκίων, κάτι που θα είχε μεγαλώσει τα ποσοστά κέρδους και θα είχε βοηθήσει την κερδοφορία τους. Η πανδημία ενίσχυσε την αίσθηση στον τραπεζικό κλάδο, ότι στο περιβάλλον των επιτοκίων θα παραμείνουν οι δυσκολίες για περισσότερο καιρό», πρόσθεσε.

Η δραστηριότητα των συγχωνεύσεων βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό από το 2008, ενώ οι τράπεζες κλείνουν υποκαταστήματα, μειώνουν τον αριθμό των εργαζομένων και προχωρούν προς την ψηφιοποίησή τους με νέους τρόπους, σημείωσε.

«Οι τράπεζες άρχισαν να αγοράζουν και να πωλούν επιχειρηματικές γραμμές, κάτι που συνιστά την καλύτερη ένδειξη κατά την άποψή μου μέχρι στιγμής, ότι επικεντρώνονται εκ νέου στην άλλαγή του επιχειρηματικού τους μοντέλου», τόνισε ο κ. Ενρία. 

Ωστόσο, χρειάζονται χρόνια πριν αυτός ο μετασχηματισμός αρχίσει να επηρεάζει την κερδοφορία και βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να επιβαρύνει το κόστος, από τη στιγμή που οι τράπεζες δεσμεύουν προκαταβολικά τα έξοδα για την αναδιάρθρωσή τους, κατέληξε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

BofA: Εκπέμπει SOS για λάθος πολιτικής από την ΕΚΤ στην ποσοτική χαλάρωση

JP Morgan για τράπεζες: Η αισιοδοξία έχει προεξοφληθεί – Top pick η Eurobank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News