ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προς τις 910 μονάδες ο Γ.Δ. – Σε υψηλό 20 μηνών η ΕΤΕ

Στο +0,42% και τις 909 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Προς τις 910 μονάδες ο Γ.Δ. – Σε υψηλό 20 μηνών η ΕΤΕ

Προς τις αντιστάσεις των 910 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Σεπτεμβρίου, κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει να λαμβάνει στήριξη από επιλεγμένες μετοχές, παρότι ο τζίρος δεν φαίνεται να ακολουθεί τις καλές επιδόσεις των προηγούμενων ημερών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο της τάξης του 0,42% και διαμορφώνεται στις 909,33 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (905,53 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 3,5 μονάδα (από 906,64 έως 910,01 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 22 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες.

Είναι σαφές ότι το τελευταίο διάστημα η διάθεση των επενδυτών έχει βελτιωθεί αισθητά, με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή η Λεωφόρος Αθηνών να πορεύεται προς το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Σε αυτό συμβάλλουν οπωσδήποτε και οι διεθνείς αγορές, οι οποίες κινούνται εκ νέου κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Από τα βαριά «χαρτιά» της αγοράς, μέχρι στιγμής ξεχωρίζει η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, η οποία αυξάνεται άνω του 1,5% και διαμορφώνεται μία ανάσα από τα 2,6 ευρώ. Από κοντά ακολουθούν και οι μετοχές του Ομίλου Τέρνα, με τη ΓΕΚ τέρνα να βρίσκεται στο +1,4% και την Τέρνα Ενεργειακή στο +1,2%. 

Ο μεγάλος κερδισμένος της εβδομάδας 

Ως μεγάλος κερδισμένος της τελευταίας εβδομάδας, πάντως, αναδεικνύεται ο τραπεζικός κλάδος (+4%), ο οποίος -όντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο- δείχνει έτοιμος να βγει μπροστά και να διασπάσει το τεχνικό σημείο των 600 μονάδων, παρέχοντας σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη.

Σήμερα, στο μεταξύ, το βλέμμα της ελληνικής αγοράς είναι στραμμένο στην Standard & Poor’s, η οποία αναμένεται να δημοσιεύσει το νέο report για την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση του κρατικού αξιόχρεου βρίσκεται στο «ΒΒ» με θετικές προοπτικές (δύο βαθμίδες πριν την επενδυτική κατηγορία).   

Από την πλευρά της, βέβαια, η Morgan Stanley έσπευσε σήμερα το πρωί να υποβαθμίσει τις ελληνικές μετοχές σε equal-weight (από over-weight προηγουμένως), δηλώντας ότι αν και βλέπει προοπτικές στη Λ. Αθηνών, εντούτοις υπάρχουν καλύτερες ευκαιρίες σε άλλες αγορές.   

Σε υψηλό 20 μηνών η ΕΤΕ  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινείται οριακά ανοδικά, προσπαθώντας να κλείσει περαιτέρω την ψαλίδα από τις 600 μονάδες. Αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται στο +0,19% και τις 591,06 μονάδες.  

Παρότι προς το παρόν οι συναλλαγές καθορίζονται εντός ενός στενού εύρους διακυμάνσεων, το ενδιαφέρον εστιάζει κατά κύριο λόγο στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύεται κατά 0,7% και διαμορφώνεται στα 2,7 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +0,2% και το 0,9 ευρώ και η μετοχή της Alpha Bank στο +0,2% και το 1,14 ευρώ. Σταθεροποιητικά κινείται, τέλος, η μετοχή της Πειραιώς, η οποία παραμένει στο όριο του 1,5 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 0,17% 1,1465 ευρώ  
  • Attica Bank -2,68% 3,99 ευρώ  
  • Eurobank 0,24% 0,9084 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 0,67% 2,708 ευρώ  
  • Πειραιώς 0,07% 1,497 ευρώ  

Προβάδισμα των αγοραστών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μέχρι στιγμής ξεχωρίζει η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, η οποία ενισχύεται στο +1,6% και διαμορφώνεται κοντά στα 2,6 ευρώ. Κατά περίπου 1,5% αυξάνεται και η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, ενώ στο +1,2% ακολουθεί η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. 

Η μετοχή του ΟΤΕ, από την πλευρά της, βρίσκεται στο +0,9% και τα 15,5 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ κινείται στο +1% και τα 7,7 ευρώ και η μετοχή της Aegean στο +1% και τα 5,2 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil χάνει 0,8%.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα βλέμματα εστιάζουν στη μετοχή της Quest, η οποία εκτινάσσεται στο +4,5% χάρη στην προαναγγελία διανομής μερίσματος από την πώληση της Cardlink. Στο +2,5% έπεται η μετοχή της Κρι – Κρι, ενώ οι μετοχές των Profile, Παπουτσάνη και Αutohellas διαπραγματεύονται πέριξ του +1,5%.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 62 μετοχές κινούνται ανοδικά, 38 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς       

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News