ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών

Στο -0,2% και τις 906 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών

Οριακές απώλειες εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει άνω της ζώνης των 905 μονάδων, έχοντας για δεύτερη ημέρα ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή πτώση της τάξης του 0,2% και διαμορφώνεται στις 906,31 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (908,13 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις δύο μονάδες (από 906,17 έως 908,44 μονάδες), με τον τζίρο να κυμαίνεται σε επίπεδα άνω των 5 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο. 

Το πρώτο στοίχημα της ελληνικής αγοράς είναι να υπερασπιστεί ό,τι πέτυχε τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή να επανέλθει στο τεχνικό σημείο των 900 μονάδων (υψηλό 1,5 μήνα), κάτι που αναμφίβολα βοηθάει στη βελτίωση της ψυχολογίας των επενδυτών. 

Κλειδί σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος βρίσκεται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών (από τα μέσα Ιουνίου), παρέχοντας σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. 

Φυσικά, σήμερα είναι εύλογο να υπάρξουν αρκετές κινήσεις κατοχύρωσης των χθεσινών κερδών. Εντούτοις, μέχρι στιγμής αυτές οι κινήσεις εξελίσσονται σε εύλογα επίπεδα, χωρίς να προσλαμβάνουν ακραίες τιμές.  

Χθες, στο μεταξύ, η Goldman Sachs έθεσε τις 1.000 μονάδες ως στόχο για την ελληνική αγορά έως το τέλος του 2021 (από 840 μονάδες προηγουμένως), ενώ η HSBC δήλωσε overweight για τις ελληνικές μετοχές, γεγονός το οποίο ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των ξένων προς τον Γ.Δ.

Την ίδια ώρα, οι διεθνείς αγορές φαίνεται να σταθεροποιούνται, μετά τη διόρθωση του Σεπτεμβρίου, και να «εξουδετερώνουν» (προς ώρας) τις ανησυχίες για το υψηλό ενεργειακό κόστος και τον καλπάζοντα πληθωρισμό, κάτι το οποίο ευνοεί και την Αθήνα. 

Σταθεροποιητικά οι τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίασης, ο τραπεζικός κλάδος κινείται σταθεροποιητικά, πολύ κοντά στο τεχνικό σημείο των 590 μονάδων. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στο +0,04% και τις 588,67 μονάδες.  

Μέχρι στιγμής, οι συναλλαγές στις τραπεζικές μετοχές κινούνται εντός ενός στενού εύρους συναλλαγών, με τις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας – Alpha Bank να διαπραγματεύονται στο +0,2%. 

Αντίθετα, οι μετοχές των Πειραιώς και Eurobank υποχωρούν οριακά στο -0,2% και καθορίζονται στο 1,49 και στο 0,90 ευρώ, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0,22% 1,149 ευρώ 
  • Attica Bank 0% 4,00 ευρώ 
  • Eurobank -0,16% 0,9012 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 0,22% 2,676 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,20% 1,49 ευρώ 

Προβάδισμα των πωλητών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον παραμένει στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία υποχωρεί κατά 1% και τα 9,40 ευρώ. Κατά 1,8% διολισθαίνει και η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία επιστρέφει στο 1,4 ευρώ.  

Από την άλλη πλευρά, προσπάθεια να κινηθούν σε θετικό έδαφος καταβάλλουν οι μετοχές των ΟΤΕ, Τιτάνα και Σαράντης, οι οποίες βέβαια δεν υπερβαίνουν το +0,50%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 32 μετοχές κινούνται ανοδικά, 26 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς     

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News