ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Δειλά ανοδικά με το βλέμμα στην S&P

Στο +0,3% και τις 908 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Δειλά ανοδικά με το βλέμμα στην S&P

Δειλά ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διατηρείται άνω του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων για τρίτη διαδοχική ημέρα. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,30% και διαμορφώνεται στις 908,11 μονάδες, κερδίζοντας 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (905,53 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 1,5 μονάδα (από 906,64 έως 908,19 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 4 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο.  

Η βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, οι οποίες κινούνται εκ νέου κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, οπωσδήποτε έχει συμβάλλει στην ανάταση της ελληνικής αγοράς, κάτι το οποίο έχει αποτυπωθεί από την αρχή της εβδομάδας. 

Ως μεγάλος κερδισμένος αναδεικνύεται  ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος -όντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο- δείχνει έτοιμος να βγει μπροστά και να διασπάσει το τεχνικό σημείο των 600 μονάδων. 

Σήμερα, στο μεταξύ, το βλέμμα της ελληνικής αγοράς είναι στραμμένο στην Standard & Poor’s, η οποία αναμένεται να δημοσιεύσει το νέο report για την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση του κρατικού αξιόχρεου βρίσκεται στο «ΒΒ» με θετικές προοπτικές (δύο βαθμίδες πριν την επενδυτική κατηγορία).  

Από την πλευρά της, πάντως, η Morgan Stanley έσπευσε σήμερα το πρωί να υποβαθμίσει τις ελληνικές μετοχές σε equal-weight (από over-weight προηγουμένως), δηλώντας ότι αν και βλέπει προοπτικές στη Λ. Αθηνών, εντούτοις υπάρχουν καλύτερες ευκαιρίες σε άλλες αγορές.  

Μικρά κέρδη για τις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινείται οριακά ανοδικά, προσπαθώντας να κλείσει περαιτέρω την ψαλίδα από τις 600 μονάδες. Αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται στο +0,18% και τις 591 μονάδες. 

Παρότι προς το παρόν οι συναλλαγές διαμορφώνονται εντός ενός στενού εύρους, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία ανακτά το 1,5 ευρώ, καθώς ενισχύεται κατά 0,4%. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο +0,1%, η μετοχή της Alpha Bank στο +0,2% και η μετοχή της Eurobank στο +0,1%. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0,17% 1,1465 ευρώ 
  • Attica Bank 0% 4,10 ευρώ 
  • Eurobank 0,13% 0,9074 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 0,11% 2,693 ευρώ 
  • Πειραιώς 0,4% 1,502 ευρώ 

Προβάδισμα των αγοραστών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μέχρι στιγμής ξεχωρίζει η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, η οποία ενισχύεται άνω του 1,5% και διαμορφώνεται κοντά στα 2,6 ευρώ. Κατά περίπου 1% αυξάνεται και η μετοχή της Aegean. 

Από την άλλη πλευρά, απολύτως ελεγχόμενες πιέσεις (κάτω του 0,5%) ασκούνται στις μετοχές των ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Motor Oil και ΟΛΠ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα βλέμματα εστιάζουν στη μετοχή της Quest, η οποία εκτινάσσεται στο +3,5% χάρη στην προαναγγελία διανομής μερίσματος από την πώληση της Cardlink. Στο +1,8% ακολουθεί, επίσης, η μετοχή της Παπουτσάνης. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 43 μετοχές κινούνται ανοδικά, 11 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς      

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News