ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Κατοχύρωση κερδών από τους επενδυτές – Δεν απειλήθηκαν οι 900 μονάδες

Στο -0,29% και τις 905 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Κατοχύρωση κερδών από τους επενδυτές – Δεν απειλήθηκαν οι 900 μονάδες

Ελεγχόμενες και επιλεκτικές πιέσεις δέχθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προέβησαν σε κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών, μην απειλώντας παράλληλα το τεχνικό σημείο των 900 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,29% και υποχώρησε στις 905,53 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (908,13 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε μόλις έξι μονάδες (από 902,58 έως 908,44 μονάδες), με τον τζίρο να κυμαίνεται και πάλι σε ικανοποιητικά επίπεδα, αγγίζοντας τα 70 εκατ. ευρώ (χθες προσέγγισε τα 100 εκατ. ευρώ).

Οι ρευστοποιήσεις, όπως προαναφέρθηκε, ήταν πλήρως ελεγχόμενες και εντός ενός στενού εύρους, με εξαίρεση τη μετοχή της Jumbo, η οποία διολίσθησε κατά 2,1% και τα 13,1 ευρώ, παρά την χθεσινή ανακοίνωση για τη διανομή έξτρα μερίσματος.

Από εκεί και πέρα, απώλειες της τάξης άνω του 1% εμφάνισαν οι μετοχές των ΕΧΑΕ, Coca – Cola, ΔΕΗ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Το θετικό πρόσημο, αντίθετα, κατάφεραν να διατηρήσουν οι μετοχές των Eurobank, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos και Εθνική Τράπεζα.

Το κλειδί για την υπεράσπιση των 900 μονάδων  

Το βασικό στοίχημα της ελληνικής αγοράς είναι να υπερασπιστεί ό,τι πέτυχε τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή να διατηρήσει το τεχνικό σημείο των 900 μονάδων (υψηλό 1,5 μήνα), κάτι που αναμφίβολα βοηθάει στη βελτίωση της ψυχολογίας των επενδυτών.

Κλειδί σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος βρίσκεται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών (από τα μέσα Ιουνίου), παρέχοντας σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη.

Την ίδια ώρα, σε μια ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης από τους ξένους επενδυτές, η Goldman Sachs έθεσε τις 1.000 μονάδες ως στόχο για την ελληνική αγορά έως το τέλος του 2021 (από 840 μονάδες προηγουμένως), ενώ η HSBC έσπευσε να δηλώσει overweight για τις ελληνικές μετοχές.

Οι διεθνείς αγορές, στο μεταξύ, φαίνεται ότι επιστρέφουν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα, μετά τη διόρθωση του Σεπτεμβρίου, και απορροφούν (προς ώρας) τις πιέσεις, οι οποίες απορρέουν από το υψηλό ενεργειακό κόστος και τον καλπάζοντα πληθωρισμό, κάτι το οποίο ευνοεί και την Αθήνα.

Μικρά κέρδη για τις τράπεζες   

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε αντίρροπα και παρουσίασε μικρά κέρδη, προσεγγίζοντας έτι περισσότερο το τεχνικό σημείο των 590 μονάδων. Συγκεκριμένα, τερμάτισε στο +0,25% και ανήλθε τις 589,91 μονάδες.    

Οι συναλλαγές στις τραπεζικές μετοχές διαμορφώθηκαν εντός ενός στενού εύρους συναλλαγών, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ξεχωρίζει στο +0,75% και τα 2,69 ευρώ. Κατά 2,5% αυξήθηκε και η μετοχή της Attica Bank. 

Η μετοχή της Alpha Bank, παράλληλα, υποχώρησε ελαφρώς στο -0,2% και το 1,14 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε οριακά στο +0,2% και το 1,49 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank, τέλος, έκλεισε στο +0,40% και το 0,90 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -0,17% 1,1445 ευρώ   
  • Attica Bank 2,50% 4,10 ευρώ   
  • Eurobank 0,40% 0,9062 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 0,75% 2,69 ευρώ   
  • Πειραιώς 0,20% 1,496 ευρώ   

Οριακή επικράτηση των πωλητών   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον παρέμεινε στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία υποχώρησε κατά 1% και τα 9,40 ευρώ. Κατά 2,1% διολίσθησε και η μετοχή της Jumbo, η οποία επέστρεψε στα 13,1 ευρώ, ενώ στο -1,5% ακολούθησε η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, η μετοχή του ΕΧΑΕ μειώθηκε κατά 1,1% και τα 3,8 ευρώ, με τη μετοχή της Coca – Cola να ακολουθεί στο -1%. Από την άλλη πλευρά, θετικά πρόσημα εμφάνισαν οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos και Viohalco.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Κρι – Κρι υποχώρησε κατά 3,6% και τα 8,1 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Ικτίνος – Quest Συμμετοχών ενισχύθηκαν κατά περίπου 3,5%.

Συνολικά, 46 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 62 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς      

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News