ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Μπαράζ αγορών με «άλμα» της Εθνικής

Στο +0,9% και τις 906 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Μπαράζ αγορών με «άλμα» της Εθνικής

Πολύ καλή, μετά από αρκετό καιρό, είναι η σημερινή εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σκαρφαλώνει με άνεση άνω των 900 μονάδων, λαμβάνοντας ισχυρά στηρίγματα τόσο από τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, όσο κι από την πλειονότητα των blue chips. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τo μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξης του 0,90% και διαμορφώνεται στις 906,77 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (898,96 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 899,72 έως 907,65 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα και να υπερβαίνει τα 43 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Μετά από έναν μήνα (17/9), η Λεωφόρος Αθηνών είναι έτοιμη να διασπάσει και πάλι τις αντιστάσεις των 900 μονάδων, κάτι το οποίο ευνοεί και την ανάκαμψη των ημερήσιων όγκων συναλλαγών. 

Ο μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί τη μεγάλη «πρωταγωνίστρια» της ημέρας, καθώς αυξάνεται στο +3,1% και τα 2,66 ευρώ, παρέχοντας αξιοσημείωτα στηρίγματα και βελτιώνοντας έτι περισσότερο το επενδυτικό κλίμα στο ταμπλό. 

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι την ανοδική τάση ακολουθούν αρκετά ακόμη blue chips, με τις μετοχές των Alpha Bank, Jumbo, Lamda, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και Πειραιώς να ενισχύονται άνω του 1,5%.  

Ψήφος εμπιστοσύνης στο Χ.Α. 

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως είναι σαφές, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανοδική κίνηση, καθώς κινείται πολύ κοντά στο τεχνικό σημείο των 590 μονάδων, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο σημείο από τις 15 Ιουνίου, δηλαδή των τελευταίων τεσσάρων μηνών.   

Επίσης, οι πληροφορίες για μεγάλη συμμετοχή των ξένων στην επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ συμβάλλουν, με τη σειρά τους, στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.  

Πριν από λίγο δε, η Goldman Sachs έθεσε τις 1.000 μονάδες ως στόχο για την ελληνική αγορά, ενώ η HSBC δήλωσε overweight για τις ελληνικές μετοχές, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των ξένων στις προοπτικές της Λεωφόρου Αθηνών.  

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι κίνδυνοι για την αγορά παραμένουν στο προσκήνιο, με το υψηλό ενεργειακό κόστος και τον καλπάζοντα πληθωρισμό να απειλούν την εταιρική κερδοφορία και να υποσκάπτουν τη δυναμική της ανάκαμψης.  

Συν τοις άλλοις, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα φαίνεται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, ενώ ο φόβος για μια βίαιη διόρθωση των ξένων αγορών είναι πάντα στο τραπέζι.  

Με την ΕΤΕ στο +3%  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινείται πολύ κοντά στο τεχνικό σημείο των 590 μονάδων (υψηλό τεσσάρων μηνών), καθώς ενισχύεται αισθητά κατά 1,6% και διαμορφώνεται στις 589,40 μονάδες.  

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται στην κορυφή των αγοραστικών επιλογών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατά 3,1% και τα 2,66 ευρώ. Στο +1,9% ακολουθεί η μετοχή της Πειραιώς, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,48 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank διατηρείται άνω του 0,90 ευρώ, καθώς ενισχύεται κατά 0,5%, ενώ η μετοχή της Alpha Bank κινείται στο +1,7% και το 1,15 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Attica Bank διολισθαίνει κατά 1,1%. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 1,67% 1,154 ευρώ  
  • Attica Bank -1,13% 3,94 ευρώ  
  • Eurobank 0,56% 0,905 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 3,10% 2,662 ευρώ  
  • Πειραιώς 1,92% 1,485 ευρώ  

Κυριαρχία των αγοραστών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέραν των τραπεζών, στηρίγματα στον Γενική Δείκτη παρέχει και η μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία σημειώνει κέρδη κατά 2,4% και τα 3,8 ευρώ. Κατά 2,1% αυξάνεται, επίσης, η μετοχή της Jumbo, η οποία διαπραγματεύεται στα 13,4 ευρώ, μετά τη διανομή έξτρα μερίσματος.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της BriQ ενισχύεται κοντά στο +3%, ενώ η μετοχή της Intracom αυξάνεται κατά σχεδόν 2%, δίνοντας συνέχεια στη θετική πορεία των τελευταίων ημερών. Στο +2,2% διαπραγματεύεται και η μετοχή της Profile.  

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (14.00), 73 μετοχές κινούνται ανοδικά, 25 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς     

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News