ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Σε υψηλό 1,5 μήνα με ράλι της Εθνικής Τράπεζας

Στο +1,02% και τις 908 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Κοντά στα 100 εκατ. ο τζίρος

Χρηματιστήριο: Σε υψηλό 1,5 μήνα με ράλι της Εθνικής Τράπεζας

Στο υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Σεπτεμβρίου (δηλαδή του τελευταίου 1,5 μήνα) σκαρφάλωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διάσπασε με άνεση τις αντιστάσεις των 900 μονάδων, λαμβάνοντας ισχυρά στηρίγματα κυρίως από τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξης του 1,02% και ενισχύθηκε στις 908,13 μονάδες (υψηλό ημέρας) κερδίζοντας περισσότερες από εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (898,96 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες (από 899,72 έως 908,18 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα και να προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ (97 εκατ. ευρώ). 

Η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να «περάσει» το κατώφλι των 900 μονάδων για πρώτη φορά μετά από έναν ολόκληρο μήνα (17/9 η τελευταία φορά), κάτι το οποίο ευνόησε και την αισθητή ανάκαμψη των ημερήσιων όγκων συναλλαγών.  

Ο μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αποτέλεσε τη μεγάλη «πρωταγωνίστρια» της ημέρας, καθώς εκτινάχθηκε στο +3,4% και τα 2,67 ευρώ, παρέχοντας αξιοσημείωτα στηρίγματα και βελτιώνοντας έτι περισσότερο το επενδυτικό κλίμα στο ταμπλό.  

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι την ανοδική τάση ακολούθησαν αρκετά ακόμη blue chips, με τις μετοχές των Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή να ενισχύονται άνω του 1,5%.   

Ψήφος εμπιστοσύνης στο Χ.Α.  

Ο τραπεζικός κλάδος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανοδική κίνηση, καθώς κινήθηκε πολύ κοντά στο τεχνικό σημείο των 590 μονάδων, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο σημείο από τις 15 Ιουνίου, δηλαδή των τελευταίων τεσσάρων μηνών.    

Επίσης, οι πληροφορίες για μεγάλη συμμετοχή των ξένων στην επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ συνέβαλαν, με τη σειρά τους, στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.   

Το μεσημέρι δε, η Goldman Sachs έθεσε τις 1.000 μονάδες ως στόχο για την ελληνική αγορά έως το τέλος του 2021, ενώ η HSBC δήλωσε overweight για τις ελληνικές μετοχές, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των ξένων στις προοπτικές της Λεωφόρου Αθηνών.   

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι κίνδυνοι για την αγορά παραμένουν στο προσκήνιο, με το υψηλό ενεργειακό κόστος και τον καλπάζοντα πληθωρισμό να απειλούν την εταιρική κερδοφορία και να υποσκάπτουν τη δυναμική της ανάκαμψης.   

Συν τοις άλλοις, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα φαίνεται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, ενώ ο φόβος για μια βίαιη διόρθωση των ξένων αγορών είναι πάντα στο τραπέζι.  

Με την ΕΤΕ στο +3,4%   

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε πολύ κοντά στο τεχνικό σημείο των 590 μονάδων (υψηλό τεσσάρων μηνών), καθώς ενισχύθηκε αισθητά κατά 1,45% και διαμορφώθηκε στις 588,42 μονάδες.   

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρέθηκε στην κορυφή των αγοραστικών επιλογών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 3,4% και τα 2,67 ευρώ. Στο +2,5% ακολούθησε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία τερμάτισε στο 1,49 ευρώ.   

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank διατηρήθηκε άνω του 0,90 ευρώ, καθώς ενισχύθηκε κατά 0,3%, ενώ η μετοχή της Alpha Bank κινήθηκε στο +1% και το 1,165 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Attica Bank έκλεισε στο +0,4%. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank 1,01% 1,165 ευρώ   
  • Attica Bank 0,38% 4,00 ευρώ   
  • Eurobank 0,29% 0,9026 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 3,41% 2,67 ευρώ   
  • Πειραιώς 2,47% 1,493 ευρώ   

Κυριαρχία των αγοραστών   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέραν των τραπεζών, στηρίγματα στον Γενική Δείκτη παρείχε και η μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία σημείωσε κέρδη κατά 3% και τα 3,8 ευρώ. Σε άνω του 2% καθορίστηκαν, επίσης, τα κέρδη για τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Jumbo, με την τελευταία να τερματίζει στα 13,4 ευρώ, μετά τη διανομή έξτρα μερίσματος. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των BriQ, Profile και Ευρωπαϊκή Πίστη ενισχύθηκαν πέριξ του 2,5%, ενώ η μετοχή της ΕΛΤΟΝ ακολούθησε στο +2,2% και της ΕΥΑΘ στο +1,9%. Αντίθετα, η μετοχή της Intrakat υποχώρησε κατά 2,8%. 

Συνολικά, 81 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 31 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 13 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς     

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News